Dostupni linkovi

Crnogorski zatvori: Povratak normalnom životu ili kriminalu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Da li su zatvori u Crnoj Gori mjesta u kojima se osuđenici za razna krivična djela pripremaju za što uspješniji povratak u društvo i normalan život ili su postali regrutni centri za kriminalce? To pitanje nameće se nakon niza slučajeva koji ukazuju na nedostatke u sistemu rehabilitacije zatvorenika, ali i same bezbjednosti unutar zatvorskih zidina.

Potpredsjednik Vlade i Ministar pravde Zoran Pažin kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je u priči o funkcionisanju zatvorskog sistema u Crnoj Gori najveći izazov za državu kako uspostaviti ravnotežu između potrebe da sistem bezbjednosti u zatvorima bude na najvišem nivou, a da istovremeno na najvišem nivou bude i sistem zaštite ljudskih prva zatvorenika.

"I za jedno i za drugo postoje pravila struke, postoje standardi. Posebno kada su ljudska prava u pitanju obavezni smo da poštujemo evropsku Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja kroz član 3. definiše ono što su obaveze države kada su u pitanju lica lišena slobode, ali isto tako zatvorska pravila Savjeta Evrope, potom i pravila UN o sprječavanju torture. Sve su to obavezujući dokumenti za Crnu Goru i ja sam uvjeren da je već sada napravljen značajan napredak u unaprjeđenju ljudskih prva lica lišenih slobode. Takođe, smatram da i pored toga treba da nastavimo da unapređujemo ta prva", navodi Pažin.

Naučene lekcije za zatvorski sistem: Zoran Pažin
Naučene lekcije za zatvorski sistem: Zoran Pažin

Ministra pravde smo, međutim, podsjetili da je u prethodnom periodu crnogorska javnost imala prilike da čuje o brojnim slučajevima nasilja u zatvorima, da je jedan osuđenik ubijen u zatvorskom krugu u Spužu, da su imali mafijaške obračune unutar zatvora, kao i jake sumnje da su čak i zatvorski službenici pomogli jednom pritvoreniku da pobjegne.

"Svi ti slučajevi koje pominjete su zapravo naučene lekcije za zatvorski sistem. Uvjeren sam da je analiza koja je rađena prošle godine dala dobre parametre za ono što je unapređenje sistema bezbjednosti u zatvorima ali i uočene nedostatke što će nam biti uporište za daljnji rad i unapređenja sistema bezbjednosti u narednom periodu", kaže ministar Pažin.

Zatvorski sistem u Crnoj Gori napravio je značajan pomak u odnosu na period od prije 10 i više godina, smatraju u Građanskoj alijansi koja godinama prati stanje u crnogorskim zatvorima. Oni u svom posljednjem izvještaju o funkcionisanju sistema krivičnih sankcija, između ostalog, navode da tortura u zatvorima u Crnoj Gori više nije tako izražen problem, kao i da su postignuti određeni rezultati na smanjenju prebukiranosti.

No, kako navodi Boris Raonić, ostali su problemi droge u zatvorima, loše stanje u psihijatrijskoj bolnici u Kotoru kao i možda ključni - još nedovoljan napredak u resocijalizaciji zatvorenika. Posebno zabrinjava, ističe Raonić, što su u velikom broju slučajeva zatvori mjesto gdje se regrutuju kriminalci.

"Kroz naš monitoring koji traje godinama uočili smo veliki broj primjera ljudi koji su ušli u kriminal jer su se povezali sa licima iz kriminala tokom odsluženja zatvorske kazne. Tako da je to aspekt kojim država treba ozbiljno da se pozabavi. Kako da to uradi teško je reći, jer su trenutni smještajni kapaciteti takvi da ne dozvoljavaju niti klasifikaciju zatvorenika niti njihovo razdvajanje u različite zatvorske jedinice", napominje Raonić.

Nakon ne malog broja slučajeva nasilja u zatvorima na površinu su isplivali nedostaci u sistemu bezbjednosti u tim objektima i to bi trebalo da bude jedan od ključnih prioriteta za budućnost, smatraju u Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Aleksandar Zeković
Aleksandar Zeković

Aleksandar Zeković za RSE kaže da je izostanak odgovornosti za propuste u tom segmentu takođe jedan od gorućih problema.

"Kada se dese propusti sankcionisanje odgovornih službenika, čak i onih na višim instancama i višim pozicijama potpuno izostaje, osim kada se desi neki drastičan pritisak javnosti pa se onda izvrši samo rotacija menadžmenta ZIKS (Zavod za izvršenje krivičnih sankcija) kako smo imali prilike da vidimo u nekim ranijim situacijama. Oni nijesu isključena trajno iz sistema državne uprave jer su samo napustili ZIKS i prešli na neko drugo mjesto u javnoj upravi. To je naravno poruka i običnim službenicima u ZIKS-u da odgovornosti nema i to onda kanališe i njihovo postupanje u budućnosti", komentariše Zeković.

Država planira da u narednom periodu sa 15 miliona eura gradi novi zatvor na sjeveru Crne Gore, u uslovima koji, kako je poručio ministar pravde Zoran Pažin, u svemu ispunjavaju visoke međunarodne standarde bezbjednosti i zaštite prava zatvorenika. Takođe, plan je da se okviru Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu gradi specijalna zdravstvena ustanova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG