Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv bivše čelnice Vrhovnog suda Crne Gore


Vesna Medenica, Podgorica, april 2019.
Vesna Medenica, Podgorica, april 2019.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 17. oktobra optužnicu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, kojom se tereti da je bila dio kriminalne organizacije koju je stvorio njen sin Miloš - saopštio je državni tužilac, Vukas Radonjić.

Optužnica je podignuta i protiv Miloša, tjelohranitelja Darka Lalovića, te još više od deset osoba, koji se terete za krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti i navođenje na protivzakoniti uticaj, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Kao i za omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teške tjelesne povreda i sprječavanje dokazivanja", piše u optužnici.

Vesna Medenica je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama Crne Gore.

Uhapšena je 17. aprila nakon objave transkripta Europola, presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije Skaj, njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta.

U njima Miloš tvrdi da je njegova majka upoznata sa njihovim nelegalnim poslovima i da od nje mogu da očekuju zaštitu.

Za šta se tereti Miloš Medenica?

Miloš Medenica se, između stalog, tereti da je 2019. godine, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica i još devet osoba, u cilju krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast.

On je, kako se navodi, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Prema optužnici Medenica zloupotrijebila položaj

U optužnici Vesna Medenica se tereti da se od 2019. do 2021. godine obavezala da će korišćenjem položaja posredovati da se određeni predmeti pred Višim sudom i Vrhovnim sudom završe u korist privrednih društava "Fab Live" i "Cijevna Commerce", bez obzira na činjenično stanje.

U tome joj je, kako piše, pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Osim toga, posredovala je kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore i sudije Osnovnog suda u Herceg Novom da postupe suprotno zakonu donesu odluku u predmetu korist privrednog društva "Carine".

Tjelohranitelj kupovao drogu za Miloša Medenicu

Okrivljenom Darku Laleviću se stavlja na teret da je iskorišćavanjem svog službenog položaja posredovao u kupovini droge za okrivljenog Miloša Medenicu, koji je tu drogu davao drugima, ali i da je držao i zabranjeno oružje i nosio ga na javnom mjestu.

Lalović je uhapšen u decembru 2021. zbog sumnje da je dio kriminalne organizacije i za navodnu trgovinu drogom.

Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije je propisana kazna zatvora od tri do 15 godina, a za krivično djelo krijumčarenje do osam godina.

Predloženo je se Milošu i Vesni Medenici produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Medenica 17 godina na čelnim pravosudnim funkcijama

Medenica je bila četiri godine vrhovna državna tužiteljka Crne Gore, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020.godine, kada je podnijela ostavku.

Njen višestruki mandat na čelu Vrhovnog suda su kritikovali iz dijela međunarodne i domaće javnosti jer postoji ustavna odredba da isto lice može biti birano na tu funkciju najviše dva puta.

XS
SM
MD
LG