Dostupni linkovi

Osude napada na Abazovića


Policija je identifikovala osobu M.V. koja je uputila uvrede i prijetnje potpredsjedniku crnogorske Vlade Dritanu Abazoviću (na fotografiji, 21. april 2021.)
Policija je identifikovala osobu M.V. koja je uputila uvrede i prijetnje potpredsjedniku crnogorske Vlade Dritanu Abazoviću (na fotografiji, 21. april 2021.)

Vrijeđanje na etničkoj osnovi lidera Građanskog pokreta URA i vicepremijera Dritana Abazovića, kome je M.V. na Cetinju, ispred zgrade lokalnog parlamenta, prijetio i opsovao "muslimansku majku", osudile su i političke partije, dio zvaničnika, nevladinih organizacija, islamska zajednica.

Pisac i kolumnista Andrej Nikoalidis kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je to "jeziva poruka, jeziva psovka, najgora koja može da se uputi nekome u Crnoj Gori".

Nikoalidis ističe da je problem i što se to desilo na Cetinju.

"Tvrdim da je ovo apsolutno izolovani incident koji nema veze sa onim što Cetinje predstavlja i u Crnoj Gori, i u regionu. Iz razgovora sa Cetinjanima znam da se oni osjećaju zgroženo i poniženo, isto kako se i ja osjećam zbog toga što se ovo desilo na Cetinju koje baštini multikulturalnost, toleranciju, antiratni i građanski duh", ističe Nikolaidis.

Nikolaidis (na fotografiji, datum nepoznat): Jeziva poruka upućena Abazoviću
Nikolaidis (na fotografiji, datum nepoznat): Jeziva poruka upućena Abazoviću

Incident se dogodio 14. septembra dok je zasjedao cetinjski parlament ispred kojeg je grupa građana protestovala upućujući uvredljive poruke Građanskom pokretu URA, nazivajući njihove predstavnike "izdajnicima".

U istom danu policija je identifikovala i počela potragu za 41-ogodišnjim M.V. koji je uputio uvrede i prijetnje Abazoviću, a tužilaštvo je protiv njega formiralo krivični predmet zbog sumnje da je ugrozio sigurnosti potpredsjednika Vlade.

Podnošenje krivične prijave najavila je i URA.

URA očekuje adekvatne reakcije nadležnih pravosudnih organa zbog, kako navodi, "nevjerovatne količine mržnje i prostakluka koja isijava iz pojedinaca privrženih retrogradnoj politici koju propagiraju Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP)".

"Potpuno razumijemo i prihvatamo kritike onog dijela suverenističkih struktura i građana koje su dobronamjerne i mi nemamo problem sa tim. Sa druge strane, DPS i SDP smišljeno targetiraju URA-u već duže vrijeme jer su svjesni da im odnosi dobar dio upravo suverenističkih birača. Zato je sva ova hajka na URA-u, a pogotovo na lidera stranke Dritana Abazovića koga nazivaju izdajnikom", kaže za RSE potpredsjednik URA-e, Goran Đurović.

Goran Đurović (na fotografiji, datum nepoznat): DPS i SDP smišljeno targetiraju URA-u
Goran Đurović (na fotografiji, datum nepoznat): DPS i SDP smišljeno targetiraju URA-u

Građanski pokret URA je najmanja članica parlamentarne većine, koju čine poslanici prosrpskog Demokratskog fronta (DF) i Demokrata, koji su osvojili vlast na prošlogodišnjim avgustovskim izborima, kada je DPS Mila Đukanovića prešao u opoziciju. Na Cetinju lokalnu vlast imaju suverenističke stranke predvođene DPS-om.

Događaji koji su prethodili incidentu

Uoči sjednice lokalnog parlamenta na Cetinju, Vlada je državnom katastru naložila da izbriše vlasništvo Opštine Cetinje nad Cetinjskim manastirom i da kao vlasnika upiše državu Crnu Goru.

Cetinski manastir u fokusu je javnosti zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija 5. septembra, u tom manastiru, uprkos dvodnevnim protestima građana u kojima je, tokom sukoba sa policijom, povrijeđeno više od 50 osoba.

Tokom tih protesta demonstranti su tražili ostavku Abazovića, a od posljednjih dešavanja na Cetinju zbog politike koju vodi URA je izložena konstantnim napadima.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Osim etničkih, ustoličenje je izazvalo i dodatne tenzije zbog kako tvrde demonstranti prekomjerne upotrebe policijske sile koja je koristila suzavac i šok-bombe za razbijanje cetinjskih protesta.

Abazović je pohvalio akciju policije rekavši da "nikada profesionalnija akcija nije sprovedena".

"Bilo kakav terorizam i ekstremizam, te pokušaj napada na službena lica, neće biti tolerisan", ocijenio je za televiziju Vijesti.

Uoči sjednice cetinjskog parlamenta Abazović je 13. septembra uputio izvinjenje Cetinjanima zbog dešavanja tokom protesta.

"Žao mi je i izvinjavam se u svoje ime. Crna Gora nije samo crkva, niti samo komite, niti samo Crnogorci, niti samo Srbi. Crna Gora smo svi zajedno. Moramo iznalaziti rješenja i sačuvati Crnu Goru", naveo je Abazović na Fejsbuk stranici URA-e.

Osude svih, osim lidera DF i Demokrata

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić osudio je nedopustive "brutalne šovinističke uvrede" koje su se čule od, kako je rekao, "pojedinih simpatizera DPS-a" na račun potpredsjednika Vlade Abazovića, ocjenjujući da Crna Gora "neće biti država netrpeljivosti".

Zdravko Krivokapić (na fotografiji, 29. jul 2021.) osudio je "brutalne šovinističke uvrede"
Zdravko Krivokapić (na fotografiji, 29. jul 2021.) osudio je "brutalne šovinističke uvrede"

Napad su osudile sve suverenističke partije, pokreti i udruženja Crnogoraca.

Opozicioni DPS, SDP i Bošnjačka stranka osudili su vrijeđanja na nacionalnoj osnovi potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Nedopustivo je vrijeđanje porodica i mržnja po vjerskoj osnovi.
- Aleksandar Bogdanović, DPS

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović ocijenio je da je nedopustivo i za osudu "vrijeđanje porodica i mržnja po vjerskoj osnovi", dok je lider SDP-a Raško Konjević zatržio hitnu reakciju nadležnih pravosudnih organa.

"Ne moramo se politički slagati, ali pojedinci za ovakve postupku zaslužuju najstrožu zakonsku osudu", napisao je Konjević na Tviteru.

Islamska zajednica osudila je govor mržnje zasnovan na, kako je rekao reis Rifat Fejzić, vjerskoj osnovi. Napad su osudili Patriotsko komitski savez i Građanska inicijativa 21. maj.

Poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori reisu-l-ulema Rifat Fejzić (na fotografiji, 15. januar 2021.) takođe je osudio govor mržnje upućen Abazoviću
Poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori reisu-l-ulema Rifat Fejzić (na fotografiji, 15. januar 2021.) takođe je osudio govor mržnje upućen Abazoviću

Niko od lidera vladajućeg prosrpskog DF-a i Demokrata, koji su sa URA-om na vlasti u Crnoj Gori, nije osudio uvrede i prijetnje na račun Abazovića.

To su samo učinili iz Pokreta za promjene, članice DF-a, čija je poslanica Branka Bošnjak na Tviteru napisala "hoću da vjerujem da ono nije Cetinje i očekujem osudu Cetinjana za ovaj sramni čin".

Niko od poslanika Demokrata nije se oglasio povodom uvreda na račun Abazovića.

Đukanović: Sudar dva nacionalistička bloka

Netrpeljivost između suprotstavljenih strana u Crnoj Gori otišla je predaleko a političke razlike sada su transformisane u dva nacionalistička bloka koji se bespoštedno vrijeđaju i sukobljavaju, što ima obrise šovinizma, ocjenjuje za RSE sociolog, Andrija Đukanović.

On kaže da su sukobi oko vjerskih pitanja prožeti političkim ciljevima bivše i sadašnje vlasti i njihovih podržavalaca.

"Rivali iz vida gube širu sliku i žele da potpuno marginalizuju drugu stranu što je realno nemoguće. Jedino da se jedan blok potpuno istrijebi što je, izgleda, želja pojedinaca. Ovo što se sada dešava jedino vodi u sukobe", navodi Đukanović.

Međusobne uvrede, smatra on, došle su do tačke kada se protivnici prosto dehumanizuju.

"U takvom načinu komunikacije teško da se može računati na dijalog i uvažavanje, kada vidite onog drugog kao niže vrijednog odnosno bezvrijednog", ocjenjuje Đukanović.

On je mišljenja da su svi krivi za ovakvo stanje, kako političari, tako i građani.

"Sa ovim se mora prestati. Jedini put je iskren razgovor jer svi ćemo i dalje živjeti ovdje, niko ne može nestati. Zato bi bilo dobro da se prikoči sa tenzijama i započne komunikacija normalna", zaključio je Đukanović.

Abazović, URA i napadi na njih

Građanski pokret URA i njen predsjednik Dritan Abazović meta su političkih protivnika i suverenstičkih pokreta od početka formiranja Vlade sa prosrpskim DF-om i Demokratama.

Na Abazovića su vršeni pritisci da ne podrži, kako su tada poručivali, prosrpsku crkvenu većinu, već suverenističke partije. Sve to pratio je veliki broj otvorenih pisama, saopštenja, u kojima se pominjao i njegov preminuli otac.

Garčević: Po pitanju krize u Crnoj Gori Rusija zauzela stranu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Kada je on, pak, formirao vlast sa DF-om i Demokratama, napadi su intenzivirani posebno prilikom većih političkih odluka.

Podršku URA-i izglasavanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti, po mjeri SPC-a, suverenisti su oštro osudili nazivajući ga "izdajničkim".

Zvanične posjete predstavnika vlasti Cetinju izazivale su revolt građana prijestonice.

Nakon sjednice Vlade, koja je u tom gradu održana 28. januara, premijer Zdravko Krivokapić, Abazović i ministri dočekani su negodovanjem i optužbama za izdaju Crne Gore.

I prvo proljećno zasjedanje Skupštine Crne Gore 25. marta, koje se po pravilu održava na Cetinju, obilježile su protesti oko 200 građana koji su skandirali "Nije ovo naša vlada", "Izdaja", a uvrede na račun Abazovića su prednjačile.

Incident u crnogorskom parlamentu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Na posljednjem protestu na Cetinju 12. septembra se zbog, kako su naveli organizatori, prekomjerne upotrebe policijske sile tokom sukoba 5.septembra, tražila ostavka Dritana Abazovića.

Mirni antivladin protest na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Abazovića uvrede nisu zaobišle ni na sportskom događaju.

Na utakmici 7. septembra navijači koji su bodrili crnogorsku reprezentaciju u utakmici protiv Letonije, skandirali su psovke na njegov račun. Abazović je u naknadnoj izjavi rekao da mu to ne smeta, ali da mu je žao što se politika i sport miješaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG