Dostupni linkovi

Procesuiranja zbog incidenata na Cetinju


Privođenje savjetnika predsjednika Crne Gore za bezbjednost Veselina Veljovića kod istražnog sudije Osnovnog suda u Cetinju (6. septembar 2021.)
Privođenje savjetnika predsjednika Crne Gore za bezbjednost Veselina Veljovića kod istražnog sudije Osnovnog suda u Cetinju (6. septembar 2021.)

Savjetnik predsjednika Crne Gore za bezbjednost Veselin Veljović pušten je da se brani sa slobode, nakon što je saslušan pred istražnim sudijom Osnovnog suda na Cetinju.

On je osumnjičen za krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, nakon što je uhapšen tokom nemira na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija. Ta crkvena ceremonija je obavljena u Cetinjskom manastiru uz podršku jakih snaga specijalne policije.

"Sud je donio rješenje da se ukida osnov za moj dalji boravak u pritvoru, što potvrđuje da Crna Gora ima kapacitete i institucije i potpuno sam siguran časne i odgovorne pojedince i nezavisno sudstvo. Zaista vjerujem da je ovdje riječ o političkom progonu i političkoj osveti premijera Krivokapića [Zdravko] i potpredsjendika Vlade Abazovića [Dritan]", rekao je Veljović novinarima nakon izlaska iz suda na Cetinju.

Veljović je bio učesnik protesta na cetinjskom trgu 5. septembra koji su organizovani zbog ustoličenja Joainikija.

Postupanje tužilaštva je osudila je opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika države Mila Đukanovića koja je konstatovala da su institucije izložene političkom uticaju. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je za televiziju Vijesti izrazio zadovoljstvo što je Veljoviću određen pritvor.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Na Cetinju je 5. septembra uz angažovanje jakih policijskih snaga, ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski SPC-a Joanikije zbog čega su organizovani protesti, čiji je epilog preko 50 povrijeđenih.

Proteste su organizovali građani, crnogorske nacionalne organizacije i pokreti koji smatraju da to predstavlja srpsku "okupaciju" i klerikalizaciju društva, a podržali su ih opozicione stranke predvođene DPS-om i crnogorski predsjednik Đukanović. Vlast, uključujući premijera Zdravka Krivokapića i dio ministara bliskih SPC-u, podržali su da se ustoličenje obavi na Cetinju.

Vicepremijer Abazović je ocijenio da su događaji na Cetinju imali i karakter ekstremizma i terorizma.

"Građani Cetinja moraju da budu svjesni da bilo kakav vid ekstremizma, terorizma ili napada na službena lica neće biti tolerisano", rekao je Abazović.

Kvalifikacije za terorizam, državni udar…

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić je saopštio da ga je premijer Krivokapić obavijestio da se na Cetinju događa "pokušaj državnog udara".

"I to ne samo državni udar tamo gdje se odigrava neprijavljeni skup, nego i da se državni udar dešava i u samoj Vladi jer ljudi koji su zaduženi da sprovode zakon ne žele to da rade", riječi su Mandića.

Njegov partijski kolega koji je i predsjednik skupštinog Odbora za bezbjednost i odbranu, Milan Knežević, rekao je da tražiti da se ispitaju Krivokapićevi navodi i najavio zakazivanje sjednice Odbora na kojoj bi bili saslušani čelnici bezbjednosnih službi povodom dešavanja na Cetinju.

Iz crnogorskih tužilačkih i bezbjednosnih institucija, do sada nije saopšteno da se vodi istraga u pravcu otkrivanja elemenata koji bi ukazivali na postojanje terorizma, nasilnog ekstremizma ili državnog udara.

Komentarišući izjave crnogorskih zvaničnika koje govore o postojanju terorizma tokom događaja na Cetinju, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je opasno sa najodgovornijih institucija saopštavati stvari koje imaju ozbiljno značenje, ali bez procesuiranja.

"To su vrlo teške i opasne izjave. Ukoliko iza njih, s obzirom da dolaze sa najodgovornijih adresa, ne bi uslijedilo krivično pravno procesuiranje, one bi dobile karakter populističkog i političkog etiketiranja građana Cetinja i lica koji su bili na tom skupu, što svakako ne pokazuje državnički i odgovorni odnos", navodi Radulović.

Radulović kaže da je to posebno opasno u situaciji kada je društvo bilo na samoj ivici sukoba.

"Svi akteri bi morali biti maksimalno ozbiljni u dijelu razumijevanja situacije, posebno kvalifikacije, posebno ako nekome etiketirate da je tog dana sproveo državni udar", dodaje on.

Različito i o ponašanju policije

Poslanici opozicionog DPS-a su podnijeli inicijativu za kontrolno saslušanje premijera Zdravka Krivokapića, vicepremijera Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, na temu "upotrebe prekomjerne sile na mirnim demonstracijama građana na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Joanikija 4. i 5. septembra".

"Prilikom navedenog događaja došlo do upotrebe nezapamćene količine suzavca, šok bombi i gumenih metaka protiv građana koji su koristili svoje ustavno pravo na miran protest", navodi se u inicijativi.

Različiti su stavovi i povodom pitanja da li je crnogorska policija tokom intervencije na Cetinju prekoračila ovlašćenja.

Demonstranti protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinje (5. septembar)
Demonstranti protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinje (5. septembar)

Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatovao je da je prilikom intervencije policije došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava, a takođe je registrovana i upotreba gumenih metaka uslijed čega je došlo do povređivanja građana.

I zaštitnik ljudskih prava i sloboda je već pokrenuo postupke na osnovu kojih treba da se utvrdi da li je bilo kršenja ljudskih prava tokom intervencije policije na Cetinju.

"Predmet našeg interesovanja, između ostalog, biće upotreba hemijskih sredstava, navodi o korišćenju gumenih metaka, kao i uslovi u kojima je djelovala policija", navodi Ombudsman.

Državni resursi za religijske skupove

Po dolasku u Crnu Goru u subotu (4. septembar), patrijarh srpski Porfirije je sa podgoričkog aerodroma prevezen državnim skupocjenim mercedesom u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje mu je organizovan svečani doček.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije (desno) i mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije (lijevo) ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Crna Gora (4. septembar 2021.)
Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije (desno) i mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije (lijevo) ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Crna Gora (4. septembar 2021.)

Dan kasnije (5. septembar) Porfirije i Joanikije su helikopterom Vojske Crne Gore odvezeni i vraćeni sa Cetinja gdje je obavljeno ustoličenje jer su putevi ka gradu bili blokirani a u samom centru su trajali sukobi policije i demonstranata.

Marko Sošić iz Instituta alternativa kaže da Vlada Crne Gore nije prekršila zakon kada je ustupila mercedes majbah i helikopter za prevoz patrijarha srpskog Porfirija i Joanikija.

Ovo nije zloupotreba državnih resursa.
- Marko Sošić, Institut alternativa

"Formalno-pravno, ovo nije zloupotreba državnih resursa jer je zakon široko definisao kome sve država može da ustupi imovinu na korišćenje u cilju zaštite kada je to neophodno, pa tu potpadaju i vjerske organizacije", kaže Sošić.

Patrijarh srpski Porfirije u Crnu Goru nije doputovao u državnu posjetu, nego zbog crkvene ceremonije ustoličenja novog mitropolita.

On smatra da, iako nije prekršen zakon, u pitanju je licemjerje Vlade, budući da je "majbah simbol bahaćenja prethodne vlasti Demokratske partije socijalista, čiju praksu evidentno nastavlja i nova vlast".

Sošić kaže da je nova vlast najavila da će prodati majbah, a novac podijeliti socijalno ugroženom stanovništvu. Međutim, kako tvrdi, nove vlasti nastavljaju praksu stare.

"Oni ne da nijesu prekinuli praksu bahaćenja bivše vlasti nego rade još gore od njih", ističe Sošić.

Nekoliko dana nakon izbora 30. avgusta prošle godine, aktuelni premijer Zdravko Krivokapić je sa tadašnje pozicije čelnika pobjedničke koalicije najavio da će prva stvar koju će uraditi biti prodaja dva automobila, majbaha, koja su koristili predsjednik države Milo Đukanović i bivši premijer Duško Marković, te da će novac vratiti građanima.

Vlada je sredinom februara ove godine odlučila da pokrene postupak prodaje majbaha. Najavili su da će se na međunarodnoj aukciji, odabrati najbolji ponuđač.

Majbah S 650 koji je koristio bivši premijer Duško Marković je procijenjen na 456.933 eura, saopštila je Vlada. Za majbaha koji još uvijek koristi Đukanović, nije procijenjena vrijednost.

Gozba za SPC kod gubitaša kome treba državna pomoć

Za Marka Sošića problematično je i ko je nakon ustoličenja platio svečanu ručak za sveštenstvo SPC-a u vinskom podrumu državne kompanije "Plantaže 13. jul".

Vinske bačve firme "Plantaže 13. jul" (28. jun 2013.)
Vinske bačve firme "Plantaže 13. jul" (28. jun 2013.)

Iz Instituta alternativa su od "Plantaža" tražili informacije o tome.

"Vrlo mi je problematično organizovanje gozbe u preduzeću koje je u prethodnoj godini ostvarilo 18 miliona eura minusa i nije u pozicije da bilo koga nešto čašćava ili nešto poklanja. Biće vrlo interesantno da vidimo ko je to platio i koliki je profit Plantaža od te gozbe", poručuje Sošić.

"Plantaže", nekada najuspješnija crnogorska kompanija, prema podacima crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, duguje gotovo 38 miliona eura i nalazi se pred bankrotom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG