Dostupni linkovi

Da li je u Crnoj Gori moguća vlada nacionalnog jedinstva?


Ukoliko se pod idejom - vlada narodnog jedinstva, koju promoviše opoziciona koalicija Demokratski front, podrazumijeva vlada sastavljena od članova koji bi reprezentovali cjelu naciju, odnosno cjelokupno biračko tijelo, sasvim je izvjesno da je to nemoguće. Međutim, neke druge varijante, kao što su vlada "nepolitičara", odnosno, stručnjaka, ili sastavljena od predstavnika partija koje bi reprezentovale nacije koje žive u Crnoj Gori, ulaze u okvir mogućeg.

U prilog tezi da je moguća vlada koja bi mogla ponijeti odrednicu "narodnog jedinstva" govori i izjava lidera Demokratskog fronta, Miodraga Lekića koji je rekao da je već razgovarao sa predstavnicima jedne albanske stranke, Bošnjačke stranke, prosrpske Socijalističke narodne partije i Hrvatske građanske inicijative te da je, kako je rekao, uputio poruke i ostalima.

Demokratski front, čiju okosnicu čine dosadašnje opozicione stranke: Nova srpska demokratija, Pokret za promjene i pojedini predstavnici civilnog sektora, u koncept vlade narodnog jedinstva ne uključuju partije dosadašnje vladajuće koalicije iz koje su već poručili da je Vladu nacionalnog jedinstva nemoguće formirati. "Takvu vladu bi činili ljudi koji nijesu naklonjeni Crnoj Gori", ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista.

"Huškačka i uvredljiva kampanja lidera DPS-a Mila Đukanovića je otvorila neke stare rane", rekao je funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović govoreći o razlozima zbog kojih je za DF nemoguć savez sa DPS-om i njenim partnerima. Govoreći o glavnim pravcima djelovanja eventualne vlade narodnog jedinstva, Danilović je pomenuo i jedan konkretan razlog zbog kog je nemoguć savez sa partijama dosadašnje vlasti.

"Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije koji razjedaju društvo u svim segmentima. Upravo je to jedan od razloga zbog kojega je nemoguće praviti neku vladu jedinstva i spasa sa DPS-om jer su oni ključni krivac za postojanje te neprirodne sprege između kriminala i politike. Nastavak sveukupnih ekonomskih reformi i garantovanje nekog minimuma socijalne bezbjednosti u Crnoj Gori. Te stvari bi svakako obezbijedile ubrzanje procesa euro integracija i čini mi se doprinijele jednom istorijskom međunacionalnom razumijevanju i pomirenju u Crnoj Gori".

Do ovih izbora najjača opoziciona, Socijalistička narodna partija je isto protiv prijedloga za formiranje vlade narodnog jedinstva jer bi "uključivala sve partije koje su izborile mandate, a to znači i partije koje su do sada bile na vlasti".

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović
"Sa SNP-om bi se moglo razgovarati o tehničko-ekspertskoj vladi čiji bi mandat bio oročen na godinu dana, a čiji bi glavni cilj bio priprema poštenih i slobodnih izbora", kaže funkcioner SNP-a, Aleksandar Damjanović.

"Tehnička ili ekspertska vlada u kojoj bi bile politički ne eksponirane ličnosti i trebalo bi da, pod jedan pripremi teren za nove izbore, koji bi prvi put u Crnoj Gori bili fer i demokratski i slobodni , kako bis e dobila prava volja građana . Ta vlada bi trebalo da odgovori na neka pitanja koja su ostala neriješena i koja jednostavno prave probleme Crnoj Gori . priej svega mislim na neka ekonomska pitanja poput statusa KAP i tako dalje . Naravno , to bi zahtijevalo široki konsenzus u parlamentu i do tog konsenzusa bi se moglo doći i vlada bi bila u ograničenom mandatu. Inače, ideja vlade nacionalnog jedinstva, koja nije nepoznata, takva da bi uključila sve, ali apsolutno sve partije u parlamentu, dakle i konstituente sadašnje vlade, odnosno konstituente dosadašnje vlasti za SNP nije prihvatljiva", ocjenjuje on.

Vladu koja bi dobila mandat da "sredi stvari" priželjkuje i nova parlamentarna stranka Pozitivna Crna Gora ali ne kao "ekumenističku", već manjinsku vladu. Konceptualno različito, ali sa jednom zajedničkom komponentom - kratkim, unaprijed oročenim mandatom. Na ovu ideju se u javnosti, međutim, ne računa mnogo. Nešto bolje stoji opoziciona ideja o vladi jedinstva, dok se kao najvjerovatnija ipak uzima mogućnost da će vladu formirati DPS i SDP koje su i do sada bile na vlasti i koje sada nemaju dovoljno poslanika za formiranje skupštinske većine, ali se kao sasvim izvjesno računa da će im nedostajuće mandate nadoknaditi Bošnjačka stranka koja je i do sada bila u vlasti, ali ne kao neophodan partner.

Funkcioner Bošnjačke stranke Suljo Mustafić je za RSE izrazio razočarenje ponašanjem pojedinaca iz vlasti prema predstavnicima Bošnjačke stranke, pa se čini da ipak ništa nije gotovo dok nije gotovo.

"Mi jesmo bili partner sa DPS, SDP, Hrvatskom građanskom inicijativom i Demokratskom unijom Albanaca u proteklom periodu i logično je i politički korektno i moralno da prvo razgovaramo sa dosadašnjim partnerima. Međutim, sada su se okolnosti bitno promijenile, prije svega raspodjela političkih odnosa u Crnoj Gori je drugačija, a i ono što se dešavalo u samoj izbornoj kampanji, ponašanje naših dosadašnjih koalicionih partnera nije primjereno tom koalicionom, partnerskom odnosu. Bilo je nekoliko ružnih stvari, nekoliko incidenata koji su se dogodili i dok god se ne raščiste ti incidenti i dok god oni koji iza njih stoje i koji su ih organizovali ne snose političku, a u nekim slučajevima i krivičnu odgovornost, mi nijesmo spremni da ulazimo u bilo kakve pregovore", zaključuje Mustafić.
XS
SM
MD
LG