Dostupni linkovi

Crna Gora turistička zemlja bez ministarstva turizma


Poluprazna plaža najposjećenije turističke destinacije u Crnoj Gori, Budva 8 avgusta 2020.
Poluprazna plaža najposjećenije turističke destinacije u Crnoj Gori, Budva 8 avgusta 2020.

Najava da u novoj Vladi neće biti dosadašnjeg ministarstva turizma naišla je na kritike u crnogorskoj javnosti, a jedan od onih koji to smatraju pogrešnom odlukom je dugogodišnji turistički poslenik iz Ulcinja Prelja Škrelja. Kaže da je bez tog ministarstva teško zamisliti funkcionisanje jedne turističke zemlje.

“Ova situacija mi liči kao kad malo dijete ostane bez roditelja, ne zna kuda će, i ide od ruke do ruke. Nije mi jasno zašto nema ministarstva za privrednu granu koja stvara oko četvrtinu crnogorskog BDP-a”, kaže Škrelja za Radio Slobodna Evropa (RSE), nakon što je ekspozeom mandatara i zvanično potvrđena namjera da se ukine dosadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Skepsu prema takvom potezu Škrelja pojašnjava sopstvenim iskustvom da je i u redovnim okolnostima turizam bremenit problemima, a da ih je pandemijska 2020 višestruko uvećala.

“Ove godine se prometovalo svega 10 do 15 posto prošlogodišnjih iznosa, a čak da naredne sezone i ne bude pandemije, oporavak turizma će trajati godinama. Zato sumnjam da neko može kvalitetno rješavati probleme u turizmu baveći se istovremeno i drugim sektorima”, smatra Škrelja.

Nije bitno ko radi nego kako radi

No, suprotno mišljenje imaju u Udruženju hotela Crne Gore.

“Naše Udruženje je i ranije predlagalo da se turizmom upravlja iz ministarstva ekonomije. Za nas nije bitno ko, već što radi”, kaže za RSE predsjednik tog udruženja Boris Marđonović koji očekuje da će, ko god bude upravljao turizmom, prihvatati predloge privrede.

“Jer, turizam je ekonomska priča. A to što ne postoji njegovo posebno ministarstvo, moramo reći i da ono koje je postojalo do sada nije imalo neke velike rezultate. Znači, nije bitno ko radi, nego što radi kako bi se turizam konsolidovao”, pojašnjava svoj stav Marđonović.

U Programu Vlade mandatara Zdravka Krivokapića se navodi da će turizam biti dio novog Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kandidatu za ministra tog resora Jakovu Milatoviću smo uputili pitanja da li će, i u kojoj mjeri, to uticati na turističku privredu i ekonomski razvoj, te kakva su uporedna iskustva Evropske Unije kada je riječ o sličnim rješenjima za turističke države.

Odgovor je izostao.

Turizam kao važna privredna grana, će biti smješten onamo gdje prirodno i pripada, a to je Ministarstvo ekonomije, napisao je na Fejzbuku Milatović.

Pandemija desetkovala posjetu

Prihodi od turizma za prva tri kvartala 2020 godine su 88 posto manji nego prošle godine i iznose 121,9 miliona eura, saopšteno je RSE iz Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

Ukupan prošlogodišnji prihod od turizma u Crnoj Gori je bio 1,1 milijardu eura, što je 24 posto BDP-a.

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore u deset mjeseci 2020 je u Crnoj Gori zabilježeno oko 80 posto manje turista i noćenja u kolektivnom smještaju nego lani.

Poređenja radi, prošle godine je Crnu Goru za odmor odabralo više od 2,5 miliona turista.

Svi ti podaci su među razlozima zbog kojih hotelijer i ugostitelj Dejan Rađenović iz Crnogorskog turističkog udruženja smatra da je odluka o ukidanju Ministarstva održivog razvoja i turizma - politička.

“Mislim da je pogrešna odluka da nemamo ministarstvo turizma, a vrijeme će pokazati je li ta odluka dobra ili ne. Ipak, nadam se da će ljudi koji budu radili u ministarstvu nadležnom za turizam, dati turizmu prioritet”, kaže Rađenović za RSE.

Nezadovoljni i Krivokapićevi partneri

Iako će podržati predloženi sastav nove Vlade, među onima koji zamjeraju što u njoj neće biti i ministarstva turizma je poslanik nove parlamentarne većine, Demokrata Dragan Krapović.

“Sama činjenica da nema Ministarstva turizma ne znači kvalitativno nazadovanje, ali jeste indikator odnosa prema onome što je gro ekonomije Crne Gore”, navodi za RSE Krapović, koji je i bivši predsjednik Opštine Budva, najposjećenije turističke destinacije u Crnoj Gori.

Krapović ne spori pravo mandatara da koncipira Vladu bez ministarstva turizma, ali dodaje da je nejasno kako će se upravljati tom privrednom granom u okolnostima kada je devastirana pandemijom korona virusa.

Ocjenjuje i da se u prethodnim godinama Vlada “poigravala turizmom” za političke potrebe Demokratske partije socijalista, te da je moguć kvalitativni pomak u toj oblasti i bez formiranja ministarstva.

“Međutim, ja opet izražavam rezervu i zamjeram mandataru što, kakvu god koncepciju Vlade da je pravio, Ministarstvo turizma je moralo u njoj naći mjesta”, smatra Krapović.

Ukidanje Ministarstva održivog razvoja i turizma u Nacionalnoj turističkoj organizaciji nisu željeli da komentarišu, a iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje je još u tehničkom mandatu, nismo dobili odgovor.

Mandatar Zdravko Krivokapić u srijedu će (2.12) poslanicima crnogorskog parlamenta predstaviti sastav i program nove vlade.

Očekuje se da rasprava traje bar dva dana.

Ako dobije očekivanu podršku 41 poslanika nove parlamentarne većine formirane nakon izbora krajem avgusta, Krivokapić će biti prvi premijer u poslednjih 30 godina koji nije iz Demokratske partije socijalista.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG