Dostupni linkovi

Crna Gora: Nakon rezolucije o Srebrenici otvoreni sukob premijera i lidera DF-a


Zdravko Krivokapić (u prvom redu), premijer Crne Gore tokom skupštinskog zasednja u Podgorici 16. juna 2021.
Zdravko Krivokapić (u prvom redu), premijer Crne Gore tokom skupštinskog zasednja u Podgorici 16. juna 2021.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević razmijenili su teške međusobne optužbe, nakon što je juče 17. juna, u Skupštini Crne Gore izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, razriješen ministar pravde Vladimir Leposavić, a DF najavio bojkot parlamenta.

Premijer Krivokapić i DF se međusobno optužuju za navodnu kolaboraciju sa opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, čiji su glasovi bili presudni za usvajanje odluka kojima se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici i odluke o razrješenju ministra pravde Vladimira Leposavića zbgo negiranja genocida u Srebrenici, poslanici vladajućeg Demokratskog fronta su saopštili da premijer Zdravko Krivokapić više nema njihovo povjerenje, najavili bojkot rada parlamenta dok se ne postigne novi koalicioni dogovor koji će se odnositi na promjene u Vladi i politici vladajuće većine.

Krivokapić o 'medijski plasiranoj igri'

Premijer Krivokapić je objavio na svom twitter nalogu da “DF zajedno sa DPS najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora”.

“Poštovani građani, morate otvoreno biti upoznati sa igrom koja se medijski plasira i koja će se tek medijski aktuelizovati u narednim danima, ali budite sigurni da su svi iz Vlade i Parlamentarne većine koje DF danas optužuje za izdaju spremni da vašu i našu pobjedu na avgustovskim izborima odbrane po cijenu svojih života”, napisao je premijer Krivokapić.

Lideri DF-a o 'istorijskoj tragediji i sramoti'

Na drugoj strani Lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević su na vanrednoj konferenciji za novinare u Podgorici oštro napali premijera Krivokapića i lidere drugih partija iz vladajuće većine, Demokrata i Građanskog pokreta URA zbog usvajanja Rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocijenio da su glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici 17. juna u Skupštini Crne Gore, Srbi proglašeni genocidnim narodom i da su odnosi sa Srbijom razoreni.

"Istorijska je tragedija i sramota da su juče Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Milo Đukanović proglasili Srbe za genocidan narod", rekao je Mandić.

Milan Knežević kazao je da su Bečić, Krivokapić, Abazović i Đukanović, izglasavanjem rezolucije o Srebrenici, izglasali najsramniju i “najizdajničkiju” odluku prema srpskom narodu.

“Pitam se da li smo mogli ljudi vjerovati i očekivati da će nakon devet mjeseci Krivokapić, djelovi većine zajedno sa DPS-om izglasati rezoluciju protiv Srbije i srpskog naroda označavajući nas genocidnim. Njihova rezolucija sadrži platformu koja će imati za cilj ukidanje Republike Srpske “, ocijenio je on.

Odgovarajući na pitanje da li je moguća dalja saradnja u vladajućoj većini nakon posljednjih događaja, Andrija Mandić je samo najavio razgovore i temeljno preispitivanje unutar stranke i unutar političkog saveza Demokratski front.

Poslanici stranaka okupljeni oko Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA su 4. decembra prošle godine glasali za formiranje Vlade Zdravka Krivokapića, a na osnovu ostvarenih rezultata na izborima održanim u avgustu 2020. godine.

XS
SM
MD
LG