Dostupni linkovi

U Nikšiću skup podrške Putinu na Cetinju Ukrajini


Skup podrške Rusiji u Nikšiću, 28. februar 2022

Grupa od stotinjak građana okupila se 28. februara navečer u Nikšiću, drugom po veličini gradu Crne Gore, na skup podrške "pravoslavnom narodu Rusije".

Istovremeno, na Cetinju je grupa građana organizovala skup podrške Ukrajini i njihovoj borbi protiv ruske agresije.“Slava Ukrajini!”, poručili su građani koji su nosili transparente u bojama Ukrajine i crnogorske zastave.

"Slobodni građani Nikšića", kako sebe nazivaju, skandirali su predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, Rusiji i Kosovu.

Noseći transparent "Srbi u Crnoj Gori, Rusi u Ukrajini" uzvikivali su "Sve je Rusija, samo je Kosovo Srbija", "Putine Srbine".

Jedan od organizatora Veselin Đoković uputio je poruku predsjedniku Rusije, koji je 24. februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

"Uz tebe smo, Putine. Podržavamo te kao slobodni građani Nikšića. Ne smiješ dozvoliti fašistima i nacistima da učine što su naumili. Ti si čuvar pravoslavlja i nadamo se da ćeš nam vratiti Kosovo", poručio je Đoković.

Na čelu Nikšića, od marta prošle godine, je funkcioner prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Marko Kovačević, a blizak je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Poslanici vladajuće prosrpske i proruske koalicije na državnom nivou, koju predvodi Demokratski front, nisu pokazali spremnost da 28. februara potpišu Prijedlog rezolucije koju je Skupštini predala opoziciona Socijaldemokratska partija, a kojom se osuđuje agresija i vojna intervencija Rusije prema Ukrajini.

Osim toga, jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić podržao je stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da Srbija neće uvoditi sankcije protiv Rusije.

Ruske snage započele su napade na Ukrajinu 24. februara, po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Putin je rekao da je odobrio "specijalnu vojnu operaciju" kako bi se uklonila, po njegovim navodima, ozbiljna prijetnja iz Ukrajine.

Svrha operacije je, rekao je Putin, "demilitarizacija" južnog susjeda Rusije.

Prije toga je proglasio nezavisnost dvije separatističke regije na istoku Ukrajine.

Zapad je oštro osudio ruske postupke, nazivajući ih kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

XS
SM
MD
LG