Dostupni linkovi

Đukanovićev DPS će podržati manjinsku vladu


Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i lider DPS-a
Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i lider DPS-a

Demokratska partija socijalista (DPS) je spremna da glasa za manjinsku vladu jer je i to bolje rješenje od katastrofalne situacije u kojoj se Crna Gora nalazi na čelu sa aktuelnom Vladom, poručio je lider te najveće opozicione stranke i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, u intervjuu za agenciju MINA.

Ocjenjujući da je manjinska vlada najlošija alternativa aktuelnoj, no da trenutno ne postoji spremnost za druga rešenja, Đukanović kaže da bi ona trebalo da traje godinu dana, te da u DPS-u smatraju da bi najbolje bilo ići na prijevremene parlamentarne izbore.

Za 4. februar je zakazana sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi Zdravka Krivokapića, izabranoj početkom decembra 2020.

Izglasali su je poslanici prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA koji su tri mjeseca ranije zajedno osvojili većinu na parlamentarnim izborima i tako prekinuli tridesetogodišnju vlast DPS-a.

Nakon višemjesečne krize vlasti, sredinom januara Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Krivokapićevoj Vladi podnijela je je vladajuća koalicija "Crno na bijelo", pokreta URA i Saveza građana Civis, podržana potpisima poslanika Đukanovićevog DPS, manjih opozicionih i partija manjinskih naroda.

URA je, kao alternativu aktuelnoj vladi, predložila koncept manjinske vlade.

Đukanović je naveo da u DPS-u smatraju da bi najbolje bilo ići na prijevremene parlamentarne izbore, ali zbog skepse kod značajnog broja parlamentarnih subjekata oko takvog scenarija izlaska iz krize, naredno rješenje može biti formiranje političke vlade, na bazi nove proširene parlamentarne većine koja artikuliše građansku i proevropsku politiku države.

"Ako ne postoji spremnost svih partnera da podrže neki od ova dva, prema nama superiorna scenarija, onda će DPS, vjerujem, podržati i manjinsku Vladu zato što je i ona rješenje za katastrofalnu i ponižavajuću situaciju u kojoj se nalazi Crna Gora predvođena Vladom premijera Krivokapića", rekao je Đukanović.

Dodaje da do sada nisu vođeni zvanični razgovori o formiranju manjinske vlade, te da za DPS nije presudno da li će u njoj učestvovati.

Đukanović je ocijenio i da Crna Gora nikada nije prošla težu godinu, te da su promoteri velikosrpskog nacionalizma iz vrha državne politike Srbije vjerovali da će nakon promjene vlasti Crna Gora biti "lak plijen".

"Kao što vidite nije. Srbija je bila agresivna i upotrijebila je, rekao bih, ne manje težak repertoar osvajanja Crne Gore od Miloševićevog repertoara. Nije uspjela, jer smo se oduprli tome", smatra Đukanović.

Povodom medijskih napisa u Srbiji koji ga dovode u vezu sa spriječenim atentatom na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Đukanović je rekao da su to gluposti i politikantske konstrukcije.

"Smatram da tu temu na političkoj i medijskoj sceni i Srbije i Crne Gore danas spinuje jedan broj ljudi bolesnog uma. Zato njihove izmišljotine o mojoj navodnoj ulozi u stvarnoj ili izmišljenoj pripremi atentata na predsjednika Srbije odbacujem sa podsmijehom i najdubljim prezirom" poručio je Đukanović.

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je informacije o planu za njegov atentat dobio od Europola, zvaničnici u Srbiji su 24. januara zatražili da država preduzme sve kako bi se otkrilo ko je namjeravao da izvrši atentat koji se dovodi u vezu sa crnogorskim državljaninom Radojem Zvicerom, navodnim vođom jednog od kavačkih kriminalnih klanova iz Crne Gore.

XS
SM
MD
LG