Dostupni linkovi

Mitropolija traži da se Vlada Crne Gore izjasni o izjavi ministra


Cetinjski manastir, sjedište mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Crnoj Gori
Cetinjski manastir, sjedište mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Crnoj Gori

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC u Crnoj Gori pozvala je u srijedu, 1. juna Vladu u Podgorici da se odredi prema izjavi ministra odbrane Raška Konjevića koji je rekao da je donedavno "međunarodnim partnerima bilo teško objasniti distinkciju između obavještajne i religiozne strane jedne vjerske zajednice, kao produžene ruke malignog političkog uticaja trećih strana".

Konjević je to rekao 31. maja na sastanku sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan u Podgorici, piše na sajtu Vlade.

Konjević nije precizirao na koju vjersku zajednicu misli.

Mitropolija cnogorsko-primorska (MCP) traži da nadležni informišu javnost da li je stav Konjevića o, kako navode, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zapravo agenda Vlade Crne Gore.

"Ukoliko to nije stav Vlade, u šta želimo da vjerujemo, smatramo da bi bilo prirodno da se Vlada jasno i nedvosmisleno distancira od ovakvih izjava koje je ministar Konjević dao nastupajući kao Vladin zvaničnik", piše u saopštenju koje potpisuje Zoran Lazarević, član Pravnog savjeta MCP.

Mitropolija SPC je optužila Konjevića da dezinformiše domaću i stranu javnost što "zahtjeva neki vid sankcije i regulisanja ovakvog ponašanja visokog predstavnika državne vlasti", saopšteno je mitropolije.

Oni su pozvali premijera Dritana Abazovića da preispita kako ministri iz Socijaldemokratske partije (SDP) doprinose proklamovanim ciljevima Vlade.

Osim Konjevića, u Vladi je iz redova SDP i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Oni su za ministre izabrani 28. aprila, kao visoki funkcioneri prozapadne Socijaldemokratske partije, koja uz prosrpsku Socijalističku narodnu partiju, partije manjinskih naroda i Abazovićev Građanski pokret URA konstituišu novu manjinsku Vladu Crne Gore.

Abazovićave Vlada je izabrana 28. aprila nakon što je Skupština 4. februra izglasala nepovjerenje Vladi premijera Zdravka Krivokapića, koja je formirana uz pomoć SPC.

XS
SM
MD
LG