Dostupni linkovi

Ruski ekstremista navodno poslao lažnu dojavu o bombi u Budvi


Vladislav Podznjakov, lice u Rusiji zabranjene organizacije zbog zagovaranja muške dominacije nad ženama, u video objavi iz Podgorice obavještava da se smjestio u glavnom gradu Crne Gore (mart 2022.)
Vladislav Podznjakov, lice u Rusiji zabranjene organizacije zbog zagovaranja muške dominacije nad ženama, u video objavi iz Podgorice obavještava da se smjestio u glavnom gradu Crne Gore (mart 2022.)

Prijetnju da je zgrada TQ Plaza u centru Budve minirana i da će odletjeti u vazduh, što se 28. marta ispostavilo lažnom uzbunom, poslao je ruski ekstremista Vladislav Podznjakov, objavila je Pobjeda 30. marta.

Ruski ektremista je zaprijetio da će šoping centar TQ Plaza biti raznesen ako sve televizijske stanice u Crnoj Gori ne budu izvještavale afirmativno o agresiji Rusije na Ukrajinu, navodi list.

Zbog te prijetnje je u ponedjeljak veče 28. marta zgrada evakuisana da bi se obavila policijska pretraga, nakon koje je ustanovljeno da eksploziva nema.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je poslao upit o zvaničnoj potvrdi ovih navoda Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, ali je odgovor izostao.

Ruski ekstremni desničar Vladimir Podznjakov je osnivač radikalne organizacije "Muška država" koja propagira mržnju prema ženama, emigrantima i LGBT zajednici, i koja je zabranjena u Rusiji.

Prema pisanju inostranih medija i samog Podznjakova na društvenim mrežama, on se do skora nalazio u Podgorici, odakle je slavio rusku invaziju na Ukrajinu i širio dezinformacije o tom ratu.

Crnogorske službe bezbjednosti o tome nisu odgovarale na upite RSE.

Građanska inicijativa (GI) "21. maj" je sredinom marta podnijela policiji prijavu protiv Podznjakova, tražeći da se provjeri regularnost njegovog boravka i da se sankcioniše zbog mržnje koju širi na društvenim mrežama.

Aleksandar Saša Zeković iz GI "21. maj" je potvrdio za RSE da su dobili odgovor policije, u kojem se navodi izjava tužilaštva da u ovom slučaju "nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti".

Naveli su i da podaci granične policije pokazuju evidentiran odlazak Podznjakova iz Crne Gore na graničnom prelazu Božaj 4. februara.

Pobjeda navodi da je vođa ruske ekstremističke organizacije poslao poruku o podmetanju eksploziva u budvanskom šoping centru Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) 27. marta, ali da je direktor ANB Dejan Vukšić o tome obavijestio vrh crnogorske policije tek dan kasnije, kada je specijalna policija hitno upućena u Budvu oko 19 sati.

Vukšić je protekle sedmice izjavio da opasnost od miješanja stranih službi u crnogorske političke prilike dolazi od država koje nisu partnerske, a da je jedna od njih Rusija.

Dejan Vukšića je za direktora ANB-a izabrala Vladi premijera Zdravka Krivokapića, glasovima proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA

Krivokapićevoj Vladi je 4. februara u Skupštini izglasano nepovjerenje, mandat za sastav manjinske vlade je dobio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, o čemu pregovori još traju.

XS
SM
MD
LG