Dostupni linkovi

U Skupštinu Crne Gore stigao prijedlog još jedne rezolucije o genocidu


Sa junske sjednice Skupštine Crne Gore

Iz najjače opozicione stranke u Crnoj Gori, Demokratske partije socijalista (DPS) 19. jula rekli su da će “kada taj tekst dođe pred poslanike“ odlučiti da li će podržati prijedlog vladajućih Demokrata o usvajanju “Rezolucije o genocidu u Pivi i Velici" u crnogorskom parlamentu.

“Očekujte da ćemo kao i na primjeru Rezolucije o Srebrenici i u ovom kontekstu imati najbolji odgovor” kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) poslanica DPS Aleksandra Vuković.

Mjesec nakon što je u crnogorskom parlamentu na prijedlog opozicione Bošnjačke stranke izglasana “Rezolucija o genocidu u Srebrenici” kojom je zabranjeno negiranje genocida, stiže nova inicijativa, ovoga puta iz redova vladajuće većine.

Demokratska Crna Gora podnijela je 17. jula crnogorskom parlamentu “Prijedlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici” u čijem obrazloženju se navodi da je "prema nepobitnim dokazima, u Pivi u junu 1943. godine ubijeno 1.290 civila, među kojima 550 djece, a u Velici godinu kasnije, 550 civila, uključujući djecu i ostarjela lica".

Piva je planinsko područje, na sjeveru Crne Gore, koje se nalazi u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. Velika je selo u Opštini Plav , u pograničnom dijelu sa Kosovom.

Prema istorijskim podacima, zločine nad pravoslavnim stanovnicima Pive i Velike počinili su pripadnici folksdojčerske jedinice "Princ Eugen" i divizija "Handžar" i "Skenderbeg", čiji su članovi bili domaći kolaboracionisti sa područja Bosne, Hrvatske i Albanije, Kosova i Crne Gore.

DF: Prvo rješavanje političke krize pa onda rezolucija

Da bi “Rezolucija o genocidu u Pivi i Velici” bila usvojena neophodno je da je podrži najmanje 41 poslanik, koliko vladajuća većina ima poslanika u crnogorskom parlamentu. No, pitanje je kada će se o njoj raspravljati budući da najjača stranka vladajuće većine, Demokratski front (DF) od 17. juna bojkotuje rad parlamenta.

Jedan od lidera DF-a, Milan Knežević, saopštio je da je prijedlog Demokrata zakašnjela inicijativa “koja sadrži elemente pokajništva zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici“. DF se oštro protivio usvajanju te rezolucije a pošto je ona 17. juna izglasana, počeli su bojkot rada parlamenta.

Rezoluciju o genocidu u Srebrenici su 17. juna pored opozicije predvođene Demokratskom partijom socijalista, podržali upravo poslanici dijela vladajuće većine iz Demokrata i URA, a za rezoluciju je glasala i Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene (PzP) koji je dio DF-a.

Ostali iz vlasti najavljuju podršku i nove rezolucije

Za razliku od DF-a, podršku inicijativi Demokrata o usvajanju “Rezolucije o genocidu u Pivi i Velici" najavili su manje partije vladajuće većine, iz PzP i Prava Crna Gora.

Građanski pokret URA je za danas (19.jul) najavio da će se oglasiti povodom inicijative Demokrata.

Iz Stranke pravde i pomirenja, koja je u koaliciji sa URA pozvali su Demokrate da u prijedlog uvrste i zločine nad Bošnjacima u Crnoj Gori.

Lider proruske stranke Prava Crna Gora Marko Milačić je najavio da će uskoro podnijeti Skupštini prijedlog rezolucije o osudi zločina prema Srbima na području Bratunca i Podrinja od 1992. do 1995.

XS
SM
MD
LG