Dostupni linkovi

U Crnoj Gori salušanje o navodnim vezama policajaca i kriminalnih klanova


Sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Crne Gore (arhiv)
Sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Crne Gore (arhiv)

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu Crne Gore obaviće kontrolno saslušanje premijera Dritana Abazovića, čelnika sektora bezbjednosti i Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, povodom navodne povezanosti policajaca Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa Kavačkim kriminalnim klanom, što je navedeno u transkriptima Europola.

Kontrolno saslušanje najavljeno je za u ponedjeljak, 9. maja. Od čelnika iz sektora bezbjednosti biće saslušani, vršilac dužnosti (v.d.) direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Savo Kentera, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković.

Portal Libertas press je 3. maja objavio da se u dokumentima Europola kao članovi kavačkog klana pominju aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović koji su navodno uključeni u šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropsku uniju i Australiju.

Za Milovića se navodi da na jednom računu ima oko 48 miliona eura.

Dan nakon objavljivanja navoda Europola Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je naložio da se ponovo formira predmet, jer je predmet o istom pitanju u januaru ove godine zatvorio tužilac Saša Čađenović, uz obrazloženje da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja Lazovića i Milovića po službenoj dužnosti.

Oglasio se i bivši Glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić objasnivši da je on lično, kontrolisao spise Europola i da nije našao razloge za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića koji je, kako je rekao, bio na zadatku, o čemu je informisao nadređene.

Da su stavovi Katnića unijeli sumnju u rad Specijalnog državnog tužilaštva, na čijem je čelu bio do 17. februara ove godine, ocijenio je predsjednik Odbora Milan Knežević, iz opozicionog prosrpskog Demokratskog fronta.

"Potpuno je nevjerovatno da bivši specijalni tužilac (Katnić) javno kaže da je lično on odlučio da ne postoje elementi krivičnog djela, a onda sadašnji ( Novović) opet formnira predmet", kazao je.

Knežević smatra i da situacija u Crnoj Gori na momente ima elemente zapleta koji može da, kako je rekao, ugrozi ustavni poredak države.

"Moj utisak je da su postojale ozbiljne i osnovane sumnje da su djelovi bezbjednosnog sektora i crnogorskog pravosuđa srasli sa kriminalnim grupama i klanovima što potvrđuju snimci, izjave i dešavanja sa kojima se suočavamo. Postavlja se pitanje da li bi mi kao društvo došli do ovih informacija da one nijesu, u vidu transkripata, objavljene na portalu Libertas", kazao je Knežević.

Poslanik vladajućeg Abazovićevog Građanskog pokreta URA Miloš Konatar ocijenio je da podržava kontrolna saslušanja.

"Što se tiče mene i premijera Abazovića - nulta stopa tolerancije na kriminal", rekao je Konatar.

Predrag Bošković iz Demokratske partije socijalista je pozvao kolege da se suzdrže od optužbi i istragu prepuste nadležnim organima.

"Nužno je utvrdiiti ko je sa kriminalcima komunicirao da bi sprečavao najteža krivična djela, a ko da bi ih činio", kazao je Bošković.

Europol je podatke o Lazoviću i Miloviću dostavio crnogorskim državnim organima u julu prošle godine. Međutim, Uprava policije je 4. maja precizirala da je samo Specijalno državno tužilaštvo imalo dokumentaciju Europola.

XS
SM
MD
LG