Dostupni linkovi

Sudska nadoknada, ali ne i pravda za Softića


"Pozdravljam to što su sudovi osudili državu", kaže Tufik Softić.
"Pozdravljam to što su sudovi osudili državu", kaže Tufik Softić.

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu prema kojoj je država Crna Gora odgovorna za nedjelotvornu istragu u slučaju napada na novinara Vijesti Tufika Softića iz 2007. godine. Viši sud je takođe uvećao iznos odštete sa 7.000 na 12.000 eura.

Novinar Tufik Softić je ranije pred Osnovnim sudom dobio spor zbog nedjelotvorne istrage i odštetu od 7.000 eura, a postupak je pokrenut na osnovu pravne pomoći koju mu je pružila nevladina organizacija Akcija za ljudska prava.

Tufik Softić je 2007. brutalno pretučen ispred kuće u Beranama, a istraga je zatvorena jer Državno tužilaštvo nije obezbijedilo dokaze.

U tužbi je naveo da istražni sudija i tužilac u noći napada nisu izašli na lice mjesta, da su dvojica muškaraca koje je Softić označio kao sumnjive saslušani tek poslije sedam godina, da treći nije nikada, a da njihovi stanovi nisu pretreseni.

Povodom odluke Višeg suda kojom je potvrđeno da država nije vodila djelotvornu istragu u slučaju napada na njega iz 2007. godine, Softić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je na taj način dobio satisfakciju, ali da napadi na njega ostaju neriješeni.

"To je samo zadovoljenje, prosto satisfakcija, ali ne i pravda. Ovaj slučaj apsolutno nije riješen. Pozdravljam to što su sudovi osudili državu i što su priznali da država nije vodila djelotvornu istragu. Ali sa druge strane, oba slučaja i 2007. i 2013. godine biće riješeni onoga trenutka kada se izvršioci i nalogodavci nađu pred licem pravde. Ja bih bio mnogo srećniji da su ti slučajevi riješeni i da ja naplaćujem štetu od počinilaca i nalogodavaca a ne od poreskih obveznika, odnosno građana Crne Gore", kaže Softić.

Sofitćev pravni zastupnik Dalibor Tomović za RSE takođe navodi da slučaj napada na njegovog branjenika ostaje neriješen.

"Ovakva presuda Višeg suda, ali i presuda Ustavnog suda, svakako predstavljaju jasan signal i obavezujuće uputstvo da svi nadležni državni organi nastave u pravcu procesuiranja počinilaca napada na Tufika Softića kao i nalogodavaca", riječi su Tomovića.

Predsjednik Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare Nikola Marković za RSE ističe da uvećanje iznosa odštete za Softića za poslenike javne riječi u Crnoj Gori ne znači ništa i da samo pokazuje da nema političke volje da se napadi na novinare rješavaju na pravi način.

"Bojim se da sada ne postane pravilo da država ne riješi niti jedan ozbiljan slučaj napada na novinare, a da poslije isplaćuje određene sume za nedjelotvornu istragu. To samo pokazuje nedostatak političke volje da se napadi na novinare rasvijetle. Država i onako ne daje svoj novac nego novac građana", ističe Marković.

Napad na novinarku Oliveru Lakić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Nikola Marković kaže da je sada obaveza države da utvrdi odgovornost onih koji nijesu vodili djelotvornu istragu u slučaju napada na Tufika Softića.

"Mislim da je i pravna i moralna i društvena obaveza da, kada sud utvrdi da je istraga bila nedjelotvorna i ako zbog toga država isplaćuje određenu odštetu, treba pokrenuti pitanje odgovornosti – ko je kriv zašto je zbog toga došlo? Suštinske pravde za Tufika Softića, ali i za ostale kolege koji su napadnuti, nema dok se ne otkriju nalogodavci i direktni počinioci i nikakva materijalna sredstva to ne mogu kompenzovati", dodaje Marković.

Novinar Vijesti, Monitora i Radio Berana Tufik Softić dobro je poznat crnogorskoj javnosti po seriji istraživačkih tekstova o organizovanom kriminalu na sjeveru Crne Gore, zbog čega je dva puta bio žrtva napada koji do danas nijesu do kraja rasvijetljeni.

Osim napada iz 2007. godine, Softić je bio meta još jednog napada, u avgustu 2013, kada je na njegov automobil, parkiran ispred porodične kuće u Beranama, bačena bomba.

Prema zvaničnoj statistici, do januara ove godine registrovano je 36 napada na novinare u Crnoj Gori. Nakon toga napadnut je Sead Sadiković, novinar TV Vijesti i pucano je na novinarku tog dnevnika Oliveru Lakić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG