Dostupni linkovi

Štrajk advokata u Crnoj Gori paralisao pravosuđe


Štrajk je počeo 24. maja i do sada je odloženo preko 50 pretresa i ročišta samo u Višem i Specijalnom sudu u Podgorici

Štrajk advokata u Crnoj Gori zbog odluke Vlade Crne Gore da se na tu profesiju primjeni fiskalizacija, izazvao je potpunu obustavu rada u svim prvostepenim krivičnim postupcima, saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović.

“I to su postupci prema kojima su uglavnom usmjerene oči javnosti od kojih u značajnoj mjeri zavisi efikasnost kompletnog pravosuđa", naglašava Muzurović.

Štrajk je počeo 24. maja i do sada je odloženo preko 50 pretresa i ročišta samo u Višem i Specijalnom sudu u Podgorici.

Zbog nedolaska advokata, u prethodnih deset dana, nije održano 58 glavnih pretresa i ročišta, a svakim danom broj je veći”, navodi Muzurović.

Portparolka Višeg suda dodaje da je gomilanje predmeta neizbježna posljedica štrajka.

“Svakog dana je zaostatak veći, a osnovni problem je kako donositi odluke kod kojih se moraju poštovati rokovi, a nema procesnih uslova da se odluke donesu bez prisustva branilaca”, kaže Muzurović.

Advokatska komora Crne Gore je naložila svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu.

Glavni argument za štrajk advokata je da će da država, kako smatraju, uvođenjem te profesije u fiskalizaciju onemogućiti pravnu zaštitu građana.

Šta je fiskalizacija?

Sistem elektronske fiskalizacije podrazumijeva slanje svih transakcija putem interneta Upravi prihoda i carina koji je počeo 1. juna.

Nadležni očekuju da će novi sistem donijeti veću naplatu poreza koji su ostajali u sivoj zoni - za 17 miliona eura godišnje. Zakon je predvidio da i advokati direktno šalju svoje naplate Upravi prihoda kako bi im se na taj način naplatio porez.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga usvojen je 2019. godine, a njegova primjena je počela od 1. januara ove godine. U međuvremenu je uveden dodatni rok za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije od pet mjeseci.

Za sada se na sistem registrovalo više od 12.000 poreskih obveznika. Oni koji se nisu prijavili mogli bi da se suoče sa kaznama zabrane obavljanja djelatnosti do 90 dana ili novčanim, od 650 do 40.000 eura. Ovim sistemom nadležni u svakom trenutku znaju promet svih subjekata i PDV koji treba da na to plati.

Generalni stav Advokatske komore Crne Gore je da je advokatska djelatnost ustavom definisana kao pružanje pravne pomoći građanima, a ne kao djelatnost koja pruža usluge. Zbog toga advokati traže da budu izuzeti iz Zakona o fiskalizaciji.

Advokati upozoravaju na otkrivanje tajnih podataka

U Advokatskoj komori Crne Gore priznaju da je obustavom pružanja pravne pomoći od strane crnogorskih advokata pravosudni sistem Crne Gore paralisan.

Član Koordinacionog tima za postupanje u toku obustave pružanja pravne pomoći advokat Andrej Raspopović očekuje da će Vlada uvažiti njihov zahtjev da ta profesija bude izuzeta iz Zakona o fiskalizaciji.

“Ovakav Zakon kakav jeste derogira Ustav, Zakon o advokaturi, Statut Advokatske komore… sve to bi urušilo pravni sistem koji je već urušen činjenicom da advokati štrajkuju više od deset dana”, ocjenuje Raspopović.

Jedan u nizu problema, ukoliko fiskalizacija obuhvati i advokate, je odavanje advokatske tajne, navodi Raspopović za RSE.

“Poreski inspektor može da dođe kod nas u kancelariju i da gleda predmete u koje niko ne bi smio da ima pristup, osim onih koji su u postupku. Na primjer utvrđivanje očinstva, zamislite da tako nešto stavite inspektoru ili javnosti na uvid. Uzmite primjer krivičnog djela protivpolnih radnji. Postoji mogućnost davanja na uvid neodređenom broju lica da je neko izvršilac ili da je u odnosu na nekoga izvršeno to krivično djelo”, pojašnjava Raspopović.

Advokatura se, konstatuje Raspopović, nikako ne može podvesti pod prosto tumačenje Ministarstva finansija, da služi za vršenje usluga.

U Advokatskoj komori tvrde da bi se primjenom Zakona o fiskalizaciji na advokate građanima onemogućio pristup sudu, onemogućilo pružanje pravne pomoći i bilo urušeno pravno načelo da svako ima pravnu pomoć i pravo na branioca.

Ministarstvo finansija ne odustaje od fiskalizacije advokature

Ministarstvo finansija, koje je nadležno za sistem naplate poreza, pozvalo je predstavnike Advokatske komore na sastanak u srijedu 9. juna.

Državni sekretar Ministarstva finansija Janko Odović za RSE kaže da je Vlada spremna da postigne određeni kompromis sa Advokatskom komorom, ali tvrdi da sve djelatnosti treba da uđu u proces fiskalizacije.

“Vlada je apsolutno otvorena za sve predloge koji dođu od strane Advokatske komore. Mi ćemo razmotriti sve što konkretno budu predložili, a odnosi se na advokatsku tajnu i slično. Ali ostajemo pri stavu da sve djelatnosti u Crnoj Gori moraju ući u fiskalizaciju. O načinu i modelima da se ispoštuju zakoni o advokaturi i tajnim podacima, možemo diskutovati i u krajnjem slučaju napraviti izmjene zakona ako bude potrebno”, navodi Odović.

Poreski dugovi advokata

Ranije je saopšteno da advokatska profesija među najvišim poreskim dužnicima u Crnoj Gori i da dug iznosi 5,4 miliona eura.

Odgovarajući na poziv Ministarstva finansija za razgovor, predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović je saopštio da ti navodi nisu tačni i odbacio optužbe da advokati pokušavaju da budu izuzeti od plaćanja poreza.

“Naglašavamo da advokati ne traže da budu oslobođeni ili na bilo koji način privilegovani u odnosu na ispunjenje poreskih obaveza. Naprotiv, svaki način evidencije i naplate poreza koji ne ugrožava nezavisnost advokature, advokatima je prihvatljiv”, saopštio je Begović, prihvatajući sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija.

Predstavnici Advokatske komore imali su početkom maja sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Nakon tog sastanka Vlada je saopštila da bi problem trebalo riješiti u skladu sa Ustavom, uz uvažavanje advokature kao samostalne i nezavisne profesije i uz poštovanje najbolje prakse zemalja u regionu i zemalja EU. Zbog štrajka advokata odgođen je početak ponovnog suđenja za “državni udar”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG