Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore: Odluka Advokatske komore o obustavi pružanja pomoći nije pravno utemeljena


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Odluka Advokatske komore da obustavi pružanje pravne pomoći do ispunjenja njihovih zahtjeva o izmjeni Zakona o fiskalizaciji nije pravno utemeljena, saopšteno je iz Vlade Crne Gore 24. maja, koja navodi da “ohrabrenje advokate koji nisu dali saglasnost za obustavu rada da nastave redovne aktivnosti”.

Na saopštenje Vlade je reagovala Advokatska komora s ocjenom da je riječ o netačnim i pravno neutemeljenim navodima.

Advokatska komora Crne Gore donijela je odluku da od ponedjeljka 24. maja obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji države, sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se ta djelatnost izuzme iz primjene Zakona o fiskalizaciji.

“Tokom obustave pružanja pravne pomoći advokati neće pristupati na ročišta pred sudovima, tužilaštvima, pred organima uprave, policijom i svim postupcima, pred svim instancama”, navodi se u odluci Upravnog odbora Advokatske komore koju potpisuje advokat Begović.

Advokati tokom obustave rada mogu podnositi tužbe, žalbe i druga pravna sredstva i akta kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava klijenata ili zastarom, objavljeno je u “uputstvu za postupanje advokata tokom protesta upozorenja sa obustavom rada” objavljenom na sajtu Advokatske komore.

U Uputstvu se navode i članovi zakona koji propisuju da je neizvršavanje odluke organa Komore teža povreda dužnosti advokata.

Kako je ranije saopšteno iz Advokatske komore, na ovaj korak su prinuđeni zbog neuspjelih pregovora sa Vladom, zbog čega bi se advokati našli u, kako su naveli, otežanom položaju prilikom obavljanja djelatnosti i bili jedini iz te profesije u regionu koji podliježu fiskalizaciji.

Vlada je odluku o obustavi rada advokata ocjenila kao nezakontu.

Među razlozima navode da ne postoji pravni osnov za donošenje ovakve odluke, kao ni institut „obustava pružanja pravne pomoći“. Dodaju da u pravnom sistemu postoji samo obustava rada u vidu štrajka, te da to pravo pripada i advokatima, ali da podrazumijeva princip dobrovoljnosti.

Vlada dalje saopštava da je odlukom Komore narušeno pravo na rad garantovano Ustavom Crne Gore i međunarodnim dokumentima, te pravo na odbranu.

“Advokati koji nisu dali saglasnost za pravno neutemeljenu obustavu rada treba da nastave sa redovnim obavljanjem svojih aktivnosti. Pokažimo svi zajedno da želimo državu u kojoj će zakoni jednako važiti za sve!”, napisao je na svom Twitter nalogu ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

U saopštenju Vlade se konstatuje i da je uvođenje e-fiskalizacije u fazi u kojoj “ niko u pravnom i ekonomskom sistemu Crne Gore nema pravo da ugrožava realizaciju tog procesa, niti da podriva pravne temelje države”.

Advokatska komora je odbacila ocjene iz Vladinog saopštenja kao netačne i ocijenila da je postupila po Zakonu o advokaturi i Statutu Advokatske komore.

Iz Advokatske komore su saopštili i da je obustava pružanja pravne pomoći za advokate bila krajnja mjera postupanja, te da se nadaju da će u dogovoru sa Vladom, naći rješenje i izaći iz ove situacije.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga stupio je na snagu 7. avgusta 2019. godine. Nakon jednogodišnjeg odlaganja, primjena je počela 1. januara 2021. godine, uz uvođenje dodatnog roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije od pet mjeseci.

XS
SM
MD
LG