Dostupni linkovi

Crna Gora: Ponovno suđenje za 'državni udar' 19. oktobra


Viši sud u Podgorici gdje se održava suđenje zbog "državnog udara"
Viši sud u Podgorici gdje se održava suđenje zbog "državnog udara"

Ponovno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori, koje je trebalo da počne 31. maja odgođeno je za 19. oktobar zbog štrajka crnogorskih advokata, saopštili su iz Višeg suda za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Advokatska komora Crne Gore od 24. maja obustavila je pružanje pravne pomoći nezadovoljna predloženim Zakonom o fiskalizaciji.

Portparolka Višeg suda Aida Muzurović pojasnila je da na glavni pretres nisu došli ni branioci okrivljenih iz Srbije koji su podržali crnogorske kolege u štrajku.

Inače, Apelacioni sud je 5. februara ove godine ukinuo presudu Višeg suda iz maja 2020, kojom je 13 optuženih, među kojima su i dva ruska državljanina, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni ukupno na oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici, ali pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Pokušaj “državnog udara” u Crnoj Gori se desio na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. kada je uhapšeno par desetina državljana Srbije, osumnjičenih za pokušaj terorističkih akcija s ciljem rušenja vlasti, nasilnog upada u Skupštinu i zarobljavanjem ili likvidacijom tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Među osuđenima su bili lideri sada vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić, koji su osuđeni na po pet godina zatvora za stvaranje kriminalne organizacije.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je u optužnici naveo da je cilj optuženih bilo sprječavanje priključenja Crne Gore NATO alijansi i nasilna promjena vlasti u Crnoj Gori. Presuda je izrečena 9. maja 2019. godine.

U međuvremenu, crnogorski parlament je 12. maja izglasao izmjene Zakona o državnom tužilaštvu kojim je omogućena promjena sastava Tužilačkog savjeta koji odlučuje o personalnim promjenama na čelnim pozicijama u tužilaštvima, uključujući i Specijalno državno tužilaštvo.

Nova parlamentarna većina predvođena Demokratskim frontom, od prvog dana osvajanja vlasti u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. insistirala je na smjeni specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Zakoni i procedura nisu dozvoljavali parlamentarnoj većini da smjenu obave prostom većinom u parlamentu, pa se skupštinska većina odlučila da izmijeni zakone.

Presuda je ukinuta i za optužene srpske državljane Bratislava Dikića, Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića, Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića i aktivistu DF-a Mihaila Čađenovića.

XS
SM
MD
LG