Dostupni linkovi

Premijer Abazović predvodiće delegaciju Vlade u Potočarima 11. jula


Dritan Abazović na 26. komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici , 11.jula 2021.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović će prisustvovati komemoraciji i dženazi 11. jula u Potočarima kada će se obilježiti 27 godina od genocida nad Bošnjacima Srebrenice, saopšteno je iz njegovog kabineta 13.juna.

On se sreo sa rukovodstvom Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995.godine i ambasadorom Bosne i Hercegovine (BIH) u Crnoj Gori, Branimir om Jukićem.

BIH delegacija je podsjetila na značaj Abazovićeve prošlogodišnje posjete Potočarima, nakon što je u crnogorskom Parlamentu usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, navodi se u saopštenju.

Skupština Crne Gore je 17. juna 2021. izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i smijenila tadašnjeg ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja tog genocida.

Tokom današnjeg sastanka, premijer Abazović je istakao da je stav Vlade Crne Gore o genocidu u Srebrenici nedvosmislen:

"Suživot, međusobno uvažavanje i poštovanje sjećanja na sve žrtve nedvosmisleno je rješenje za evropsku budućnost Zapadnog Balkana".

Zločin u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu označio je 2007. godine kao djelo genocida u kojem je jula 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija na istoku BiH.

XS
SM
MD
LG