Dostupni linkovi

Potpisivanje blanko otkaza, 'ropstvo' savremenog doba


Nailazili smo na slučajeve da su radnici primoravani da potpisuju prazan list papira na koji je poslodavac mogao naknadno da upiše šta god poželi: Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata
Nailazili smo na slučajeve da su radnici primoravani da potpisuju prazan list papira na koji je poslodavac mogao naknadno da upiše šta god poželi: Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata

Primoravanje zaposlenih u Crnoj Gori da pri potpisivanju ugovora o zaposlenju, istovremeno potpišu i otkaz bez datuma koji poslodavac može da aktivira u bilo kom trenutku, odavno ne predstavlja fenomen zabilježen u radovima istraživača, već pojava koja je opštepoznata.

"Počelo je sredinom prošle godine, a prethodnih mjeseci je drastično eskaliralo", rekao je za RSE Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata iz koje je ovih dana saopšteno da se u međuvremenu Vrhovno državno tužilaštvo obavezalo da će provjeravati ovakve slučajeve.

Svaki naš kolega ili koleginica, navodi Keković, kojima nad glavom visi blanko sporazumni raskid radnog odnosa radi u nedostojanstvenim uslovima.

"Mora da prihvati činjenicu da će morati da radi preko 40 sati nedjeljno, da neće imati vikend-odmor, da neće imati pun godišnji odmor, da će morati da rade prazničnim danima, da ne smiju da se sindikalno organizuju, jer bi u suprotnom, taj blanko sporazumni raskid radnog odnosa bio procesuiran, a oni na ulici gdje čeka armija od preko 40.000 nezapošljenih", kaže Keković.

Poslodavci su potpisivanje blanko otkaza počeli da zahtijevaju nakon stupanja na snagu novog zakona koji ih je obavezivao da svakom ko je na određeno zaposlen duže od dvije godine moraju dati ugovor na neodređeno.

Na prvi pogled djeluje nerazumno da zahtjevom za potpisivanjem blanko otkaza poslodavci rizikuju da budu kažnjeni za ovo krivično djelo za koje se može dobiti do tri godine zatvora. Međutim, ako se zna da je i sam bivši premijer Milo Đukanović, prije četiri godine, od svih ministara i rukovodilaca državnih institucija tražio kovertirane ostavke, jasno je da su poslodavci samo prošli kroz vrata koja im je otvorio sam predsjednik Vlade.

Sudeći prema riječima Srđe Kekovića, poslodavci su dobijenu mogućnost dodatno proširili.

"Nailazili smo na razne varijante među kojima su i slučajevi da su zaposleni primoravani čak da potpisuju prazan list papira na koji je poslodavac mogao naknadno da upiše šta god poželi. Ne samo otkaz, nego da ih optereti mnogo žešće", ukazuje Keković.

Počelo je sredinom prošle godine, a prethodnih mjeseci je drastično eskaliralo: Srđa Keković
Počelo je sredinom prošle godine, a prethodnih mjeseci je drastično eskaliralo: Srđa Keković


Jedan od zaposlenih koji su primorani da potpišu blanko otkaz je pristao da govori za RSE uz posredovanje Unije slobodnih sindikata kojoj je prijavio poslodavca.

"Kad je novi zakon stupio na snagu, dali su nam ugovore na neodređeno, ali istovremeno i sporazumni raskid radnog odnosa, blanko – bez datuma i bilo kakvih podataka. Nijesu htjeli čak ni da mi daju jedan primjerak. Potpisali smo svi koji smo u firmi radili više od dvije godine, tako da nam je jasno da poslodavac, u bilo kom trenutku, može da upiše datum koji želi i da bilo koga otpusti bez ikakvih obaveza. Rečeno nam je da mora da se potpiše. Nije nam direktno saopšteno, ali je sve ukazivalo da bi u suprotnom ostali bez posla", navodi sagovornik RSE koji je zatražio da ostane anoniman.

On kaže da svi znaju koliko se teško živi u Crnoj Gori.

"Ne može se priuštiti da se ostane bez redovnih primanja. I ovako se teško živi. Pošto je bilo očigledno da bi ostali bez posla da nijesmo potpisali, mi smo to prihvatili, ali kao neki korak, ja sam prijavio Uniji slobodnih sindikata", riječi su našeg sagovornika.

Navodi i da mu je bilo veoma teško zbog ucjenjivačkog odnosa poslodavca.

"Inače sam veoma ponosna osoba, ali u situaciji u kojoj nijesam imao drugu mogućnost morao sam da pristanem. Veoma ružno. Ropstvo savremenog doba. Očigledna je sprega poslodavaca i vlasti jer nije to jedina nepravilnost. Godinama ne plaćaju doprinose, prekovremeni rad… Očigledno je da neki ljudi to mogu, da im se gleda kroz prste", zaključuje anonimni sagovornik RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG