Dostupni linkovi

Nova opomena iz Brisela zbog kovertiranih ostavki


Milo Đukanović
Uporedo sa poenima koje je Brisel ubilježio Crnoj Gori zbog uspješno održane Parade ponosa, premijer Milo Đukanović zabija "autogolove" jer ne želi da prihvati sugestije Evropske komisije da je "kovertiranje ostavki" rukovodilaca javnih službi nedopustiva praksa.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović je krajem prošle godine natjerao sve rukovodioce državnih institucija i javnih preduzeća da mu predaju kovertirane, potpisane blanko ostavke. Javnost je ovaj gest, uglavnom, doživjela kao odraz riješenosti novog-starog premijera da pročisti redove, odnosno, prodrma kadar udobno smješten u državne fotelje. Brisel koji tada nije reagovao sada, u novom Progress Report-u od Đukanovića traži da kovertirane ostavke vrati.

"Kovertirane ostavke su razlog za brigu i treba da budu vraćene osoblju koje ih je potpisalo. Iako je takav potez možda motivisan željom da se poprave rezultati u radu, takva praksa narušava prava zaposlenih i nezavisnost javnih službenika zbog nepriličnog političkog pritiska", navodi se u tek objavljenom Izvještaju o napretku Crne Gore.

O tome je, pred skupštinskim Odborom za evropske integracije, govorio ambasador Evropske Unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič.

"Takve ostavke su u suprotnosti sa principima nezavisnosti državne uprave u EU. Ne radi se toliko toliko o pitanju da li su te ostavke upotrebljene ili ne nego sam taj čin predstavlja jedno odstupanje od principa. Državna uprava treba da bude nezavisna, ona nije vlasništvo vlade nego mora da radi na osnovu nekih zakona i sve kadrovske promjene moraju da se odvijaju u skladu sa zakonima", ističe Drobnič.

Direktor Direktorata za proširenje EU, Kristijan Danijelson nije propustio priliku da u ponedjeljak tokom službene posjete Podgorici naglasi da pitanje kovertiranih ostavki Evropska komisija smatra veoma važnim.

"To je pitanje pomenuto u izvještaju o napretku i samim tim smo ga uzeli za ozbiljno. što se tiče evropske prakse mogu reći da takvih slučajeva nije bilo u zemljama EU, tako da smo zainteresovani da nastavimo da pratimo ovo pitanje. Dakle, to nije ubičajeno i nešto što se doživljava kao normalno u tom smislu", navodi Danijelson.

Recidiv prošlosti

Međutim, premijer Milo Đukanović, primjedbu na ime kovertiranih ostavki smatra „grubom greškom koja je nastala kao rezultat tendencioznih komentara u domaćoj političkoj javnosti“.

"Pošli smo od zajedničke konstatacije u našim i dokumentima EU - da imamo probleme u kvalitetu rada administracije i da taj kvalitet rada moramo da unaprijedimo, a ne možemo ga unaprijediti ako ne promijenimo ljude koji su doveli do takvih ocjena", rekao je Đukanović komentarišući sugestije Brisela.
Boris Marić
Boris Marić

"Premijer Milo Đukanović očigledno ne shvata određene dijelove izvještaja kao ni ozbiljnost "faula" koji je napravio", rekao je za RSE viši pravni savjetnik u NVO Centar za građansko obrazovanje Boris Marić komentarišući Đukanovićev ignorantski odnos prema sugestijama Brisela.

"Sam Đukanović je priznao da ono što je uradio nije utemeljeno na zakonu. To su prepoznali i ljudi iz Evropske komisije i oni pomno prate cijeli proces pregovora Crne Gore sa EU i napredak Crne Gore posebno u dijelu javne administracije posebno u dijelu državne uprave. Đukanović je najodgovorniji, ne samo u ovom mandatu nego u svim onim prethodnim mandatima koje je vršio. Oni su prepoznali da su kovertirane ostavke recidiv vršenja vlasti posljednje 23 godine i one vlasti iz koje je Đukanović došao, iako ekstremno mlad iz onog socijalističkog samoupravnog sistema. Danas su neki novi uzusi na dnevnom redu. Danas se borimo za neke nove, evropske vrijednosti koje treba da budu osnova prosperiteta crnogorskog društva i naravno sve ono što bude na putu tom prosperitetu biće ukazano na to i moraćemo da se borimo protiv toga", navodi Marić.

Podsjetimo. Nakon objavljivanja zahtjeva premijera Mila Đukanovića da svi rukovodioci javnih službi podnesu blanko ostavke, bilo je raznih tumačenja - od toga da je sve običan politički marketing do ocjena da je premijer riješen da pročisti državnu administraciju. Naročito je bila zanimljiva reakcija, odnosno, utrkivanje čelnika državnih institucija i preduzeća koji će prije podržati premijerov zahtjev i podnijeti blanko ostavku.

Tada se oglasio Zarija Franović, u to vrijeme direktor Željezničke infrastrukture.

"Potpuno podržavam tu politiku. Da li će se neko osjećati siguran ili nesiguran to nije meni važno jer onaj koji ne radi dobro on treba uvijek da se osjeća nesigurno".

Premijerov zahtjev je dobio punu podršku koalicionog partnera - Socijaldemokratske partije iz čijih je redova i direktor Aerodroma Crne Gore, Milovan Đuričković.

"Tu odluku vlade podržavam i ja ću postupiti u skladu sa tom politikom. Lično mislim da vlada, ako ima pravo da postavi nekog funkcionera da ima pravo i da ga smijeni, bez obzira na to da li je on dao pisanu izjavu o ostavci ili ne".
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG