Dostupni linkovi

Opasnost od miješanja Rusije u politiku Crne Gore, kaže direktor ANB


Dejan Vukšić, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore

Opasnost od miješanja stranih službi u crnogorske političke prilike dolazi od država koje nisu partnerske a jedna od njih je Rusija, kazao je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore Dejan Vukšić.

Kazao je i da nema saznanja da neko iz okruženja predsjednika države Mila Đukanovića ugrožava bezbjednost srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Vojo Laković, savjetnik za bezbjednost premijera Zdravka Krivokapića, tražio je od ANB-a sredinom februara da se provjeri ko iz okruženja Đukanovića radi na ugožavanju Vučića. Iz Kabineta Đukanovića te navode su ocijenili neozbiljnim.

Na pitanje da li je za Crnu Goru u kontekstu napada Rusije na Ukrajinu, opasnost što je Rusija stavila na listu neprijateljskih država, direktor ANB-a je odgovorio da prepoznaje konstantne prijetnje po nacionalne interese države.

"Posebnu pažnju obraćamo na kontra-obavještajnu djelatnost i prisustvo stranih službi u Crnoj Gori. Svaka država ima pravo da delegira diplomate, ali ANB prati da li u nekim slučajevima dolazi do prelaska crvene linije", kazao je Vukšić televiziji Vijesti.

Upitan da li je ANB donio procjenu na osnovu informacija stranih službi i šta se stavlja na teret ruskom diplomati Viktoru Antipinu, koji je početkom marta proglašen personom non grata u Crnoj Gori, Vukšić je naveo da ne može dati previše informacija.

"Kada Agencija prepozna djelovanje stranih službi moramo znati šta su crvene linije. Najviši senzibilitet imamo na miješanje u političke prilike. Takva opasnost dolazi od zemalja koje nijesu partnerske", naveo je Vukšić, potvrdno odgovarajući na konstataciju voditelja da je time opisao Rusiju.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je Viktora Antipina proglasilo za personu non grata, a razlog protjerivanja je navedena "procjena relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Reagovajući recipročnom mjerom, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 24. marta jednog diplomatu u Ambasadi Crne Gore proglasilo nepoželjnom osobom.

Dejana Vukšića je na čelu ANB imenovala Vlada premijera Zdravka Krivokapića, kojoj je početkom februara izglasano nepovjerenje.

Njegovo imenovanje naišlo je na oštro protivljenje opozicije koja je tvrdila da je prekršen Zakon o ANB-u, koji propisuje da direktor i službenici te institucije ne mogu biti članovi političke stranke, niti politički djelovati. Vukšić je bio nosilac liste na lokalnim izborima u Kotoru avgusta 2020.

XS
SM
MD
LG