Dostupni linkovi

Vučićeva bezbjednost tema i u Crnoj Gori


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, arhivska fotografija, 10. decembar 2013.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, arhivska fotografija, 10. decembar 2013.

Iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića odbili su da komentarišu zahtjev, koji je šefu Agencije za nacionalnu bezbjednost uputio Vojo Laković savjetnik za bezbjednost premijera Zdravka Krivokapića, da se provjeri ko iz okruženja Đukanovića radi na ugožavanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Đukanovićev savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović je za Radio Slobodna Evropu te navode ocijenio neozbiljnim.

"Moj stav je da ne da komentarišem neozbiljne izjave", kazao je.

Podgoričke "Vijesti" su objavile pozivajući se na dokument u koji su imali uvid da je Krivokapićev savjetnik za bezbjednost Vojo Laković tražio od direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića da provjeri saznanja koja je dobio operativnim putem.

"Od moje operativne veze dobio sam informaciju, u obliku molbe, da pokušam saznati koja lica angažuje 'sistem' predsjednika Mila Đukanovića, preko Kosova, da bi se ugrozila bezbjednost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića... O svemu navedenom od moje strane je upoznat i premijer. Informacija se dostavlja vama na dalje postupanje”, napisao je Laković u dopisu šefu ANB.

Autentičnost zahtjeva savjetnika Lakovića je potvrdio potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović koji je za "Vijesti" saopštio da je sa informacijom upoznat.

"Neka Zdravko Krivokapić (premijer), Laković i Milojko Spajić (ministar finansija) kažu ko im je operativna veza, ili ću ja saopštiti. Na ovaj način samo urušavaju ugled bezbjednosnog sektora”, rekao je Abazović.

Laković je u saopštenju od 15. februara optužio potpredsjednika Abazovića za državničku nezrelost i neodgovornost. On nije potvrdio, ali ni demantovao autentičnost dokumenta navodeći da je Abazović izjavom "Vijestima" ugrozio njegovu i bezbjednost njegove porodice.

"Ukoliko se bilo šta dogodi meni ili porodici, direktan krivac će biti potpredsjednik Vlade Dritan Abazović", naveo je Laković u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Dokument, kojim se traži otkrivanje osoba koje bi navodno ugrozile Vučića, savjetnik Laković je poslao direktoru ANB Vukšiću prije nekoliko mjeseci, a 'operativna veza' je "dugogodišnji pripadnik bezbjednosnih službi jedne države iz okruženja", navode "Vijesti".

U međuvremenu, 4. februara, Vladi Zdravka Krivokapića je izglasano nepovjerenje.

Dvije nedjelje ranije, kada je bilo izvjesno da postoji parlamentarna većina koja će oboriti Krivokapićevu Vladu, savjetnik premijera Vojo Laković je objavio autorski tekst u kojem je ustvrdio da je "Crna Gora dovedena u bezbjednosno najopasniju situaciju u novijoj istoriji".

Laković je imenovan za savjetnika za bezbjednost premijera Krivokapića u oktobru 2021. godine.

U obrazloženju izbora savjetnika, premijer je naveo da je Laković završio studije bezbjednosti u Skoplju, a doktorirao na beogradskom univerzitetu.

Bio je zaposlen u Upravi carine Srbije i član koordinacionog tima Aleksandra Vučića za primjenu Briselskoga sporazuma iz 2013. o normalizaciji odnosa između vlada Srbije i Kosova.

Podsjetimo, krajem januara ove godine, bezbjednosne službe Srbije su objavile da su dobile informaciju o navodnoj pripremi atentata na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je naveo da se na čelu kriminalne organizacije nalazi Radoje Zvicer u javnosti poznat kao jedan od navodnih vođa 'kavačkog' kriminalnog klana, a da ostaje da se utvrdi da li je Zvicer dobio naređenje "od svog političkog šefa".

Tabloidi u Srbiji bliski Vučiću su tada povezivali Đukanovića sa informacijama o navodnom atentatu na predsjednika Srbije. Đukanović je odbacio ove navode ocjenjujući ih - o spinovima bolesnog uma koje "odbacuje sa prezirom ".

XS
SM
MD
LG