Dostupni linkovi

Crna Gora počinje pregovore sa EU


Ilustracija
Ilustracija
Lideri Evropske unije u petak su Briselu dali "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora o članstvu s Crnom Gorom, koji će početi već popodne "međuvladinom konferencijom EU - Crna Gora" u sedištu Unije.

Kako se nezvanično saznaje, u pripremljenim zaključcima zasedanja šefova država ili vlada EU, pod stavkom "Proširivanje" navodi se da je "Evropski savet podržao odluku Saveta ministara (EU) da se pokrenu pregovori o članstvu s Crnom Gorom 29. juna 2012".

Lideri EU su tako i zvanično odobrili odluku šefovi diplomatija EU donetu u utorak u Luksemburgu, da se preporuči početak pregovora o članstvu s Crnom Gorom, uz ocenu da su vlasti u Podgorici ostvarile napredak u reformama, i zahtev za dodatna jemstva da će Crna Gora "otkloniti razloge za zabrinutost".

Ministri inostranih poslova EU su naglasili da vlasti u Podgorici moraju odmah pokazati opipljive rezultate u vladavini zakona i nezavisnosti pravosuđa.

U tom cilju je odlučeno da i evropska policijska agencija Europol zato podnese izveštaj o stanju oko korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Od vlasti u Podgorici je zatraženo da se "uhvate u koštac s pitanjima koja izazivaju zabrinutost, a što je predočila i Evropska komisija u poslednjem izveštaju, naročito kad su u pitanju nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog
kriminala, kao i potreba da Crna Gora ojača napore kako bi se postigli snažni rezultati u toku pregovora".

Savet ministara EU je predočio da će, i u slučaju Crne Gore, kao i budućih pregovora s drugim kandidatima za članstvo, "Evropska unija s tim u vezi voditi računa o iskustvu iz prethodnih pregovora o članstvu, naročito kad je reč o poglavljima sudstva i temeljnih prava, kao i pravosuđa, sloboda i bezbednosti".

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je, uoči ozvaničenja početka pristupnih pregovora Crne Gore i EU, da su pitanja organizovanog kriminala i korupcije ozbiljni problemi i zazovi, ali da je najbitnije to što su sve članice konstatovale napredak Crne Gore.

File je kazao da Crna Gora nije prepoznata kao zemlja organizovanog kriminala, iako je Savet ministara, na predlog Švedske, usvojio da Europol uradi poseban izvještaj o Crnoj Gori koji će biti uzet u obzir zajedno za izveštajem Komisije prilikom postavljanja početnih pozicija Unije za poglavlja 23 i 24.

"Niko ne treba da bude iznenađen što su organizovani kriminal i korupcija prepoznati kao ozbiljan problem. Ta pitanja su se našla i u sedam ključnih prioriteta i u našem majskom izveštaju", rekao je File crnogorskim novinarima u Briselu.

Otvaranje Međuvladine konferencije, na koju je juče otputovala crnogorska delegacije predvođena šefom diplomatije Milanom Roćenom, uobičajena je procedura prilikom koje se otvara i zatvara svako od 35. poglavlja.
XS
SM
MD
LG