Dostupni linkovi

Luksemburg: EU počinje pregovore sa Crnom Gorom 29. juna


Zastave Evropske unije i Crne Gore u sjedištu EU u Briselu
Zastave Evropske unije i Crne Gore u sjedištu EU u Briselu
Crna Gora je dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora o ulasku u Evropsku uniju.

Vijeće ministara Evropske unije je na sastanku u Luksemburgu donijelo odluku da pregovori trebaju početi u petak 29. juna, kada se očekuje da odluku potvrdi Evropsko vijeće na samitu 27 članica unije.

Vijeće ministara je u saopštenju reklo da Evropska komisija pozdravlja napredak koji je Crna Gora napravila u primjeni dogovorenih reformi, sa naglaskom na vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Vijeće je prihvatilo ocjenu Komisije da je Crna Gora postigla potrebni nivo ispunjavanja uvjeta za članstvo, pogotovo u vezi političkih uslova usvojenih na Evropskom samitu u Kopenhagenu 1983. godine", stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da "Vijeće podvlači posebnu važnost u oblasti vladavine zakona i fundamentalnih prava i apeluje na Crnu Goru da se uhvati u koštac sa pitanjima identifikovanim u posljednjem izvještaju Komisije o napretku, naročito kada je riječ o nezavisnosti sudstva u borbi protiv korupcije i organizovanom kriminalu, i potrebi da Crna Gora iskorači sa naporima u cilju da pruži uvjerljive dokaze tokom pregovora".

"Vijeće poziva EUROPOL da napravi izvještaj o situaciji u Crnoj Gori kada je riječ o organizovanom kriminalu, i traži od Komisije da obezbijedi da to bude uzeto u obzir u predstojećem screenig izvještaju (...) U tom svjetlu, EU, uzimajući u obzir prethodna iskustva iz pristupnih pregovora, podvlači poglavalja koja se tiču pravosuđa, fundamentalnih prava i pravde, slobode i bezbjednosti. Novi pristup biće primijenjen u oba poglavlja i sa njime će se početi u ranoj fazi pregovora da bi se omogućilo maksimalno vrijeme da se uspostvi neophodna legislativa, instutucije kao i uvjerljiva primjena. Ukupan bilans napretka u toku pregovora u svim poglavljima takođe treba obezbijediti."


"Vijeće je usvojilo opšte mišljenje EU, uključujući i pregovarački okvir, s ciljem otpočinjanja pregovora sa Crnom Gorom. Vijeće je odlučilo, pod uslovom da to potvrdi Evropsko vijeće, početak pregovora 29. juna 2012.," saopštilo je Vijeće ministara.

Izvještaj EUROPOL-a

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, koji se protivio određivanju datuma početka pregovora sa Crnom Gorom, nakon sastanka je ponovio zaključak Vijeća ministara da će se tražiti izvještaj EUROPOL-a o stanju u Crnoj Gori.

“Zabrinuti smo zbog organiziranog kriminala i korupcije u Crnoj Gori. Svijesni smo da je taj problem prisutan i u drugim zemljama, ali u Crnoj Gori je to uistinu veliki problem. Povjerenik za proširenje je kazao da je postignut napredak, ali mi tražimo da EUROPOL napravi široki izvještaj o stanju, te da njegovi nalazi budu dijelom izjveštaja o napretku Crne Gore koji bi trebao sadržavati jasne informacije o tome što je učinjeno, ali i što treba učiniti”, naglasio je Bildt.

Finski ministar vanjskih poslova Alexandar Stubb, uoči početka sastanka Vijeća ministara EU, na pitanje da li će mu uspjeti uvjeriti švedskog kolegu Carla Bildta koji se protivi otpočinjanju pregovora, odgovorio je:

“To je rasprava ‘velikog s malim bratom’, ali na kraju dana u obitelji se svi sporovi riješe i stvari se dogovore. Nadam se da ću ga uspijeti uvjeriti da je važno početi pregovore”.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders napomenuo je da postoji određena zabrinutost u vezi sa Crnom Gorom.

"Nadam se, siguran sam da smo vidjeli neki napredak. Naravno, postoji i određena zabrinutost kada je u pitanju Crna Gora, ali moramo početi pregovore. Tako kaže i izvještaj komisije i ja podržavam prijedlog komisije po tom pitanju", kazao je Reynders

Njemački državni sekretar za spoljne poslove Michael Link kazao je pred početak sjednice Vijeća ministara EU, da Njemačka podržava otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

“Da, Njemačka je u potpunosti posvećena tome da se danas odredi datum pregovora. Još uvijek je rano razgovarati o nekim stvarim, ne mogu vam garantovati kakav će rezultat biti, ali radimo vrlo predano kako bismo dali zeleno svjetlo za početak pregovora, ne zato što smo naivni i otvoreni već zato što smo promijenili pristup pregovorima raspravljajući prvo o teškim pitanjima. Crna Gora je postigla napredak, a mi morano ostati psvećeni onom što smo uvijek govorili, da se oni koji su nešto postigli trebaju pomaći jedan korak naprijed i Njemačka čvrsto podržava otvaranje pregovora danas”, potvrdio je Link.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je ranije da bi, u slučaju da ta država dobije datum pristupnih pregovora sa EU, bilo logično da se parlamentarni izbori održe na jesen ove godine, a ne u martu naredne kada ističe mandat aktuelnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.
XS
SM
MD
LG