Dostupni linkovi

Reakcije: Teški zadaci pred Crnom Gorom na putu ka EU


Igor Lukšić na konferenciji za novinare povodom dobijanja datuma za početak pregovora sa EU
Igor Lukšić na konferenciji za novinare povodom dobijanja datuma za početak pregovora sa EU
Svi politički subjekti pozdravljaju odluku evropskih šefova diplomatija da EU sa Crnom Gorom otvori pristupne pregovore.

Međutim, iako je opšta atmosfera skoro slavljenička, primjetno je da su svi: od vlasti, preko opozicije do civilnog sektora svjesni da će se ulaskom u posljednju fazu priključenja EU, Crna Gora naći na nikad težim iskušenjima.

"Jednoglasna odluka Evropskog savjeta za opšte poslove o početku pregovora sa Evropskom unijom potvrda je da je Crna Gora iskazala punu posvećenost reformskim procesima i da je u svim oblastima postigla napredak", ocijenio je komesar za proširenje EU Štefan File u telefonskom razgovoru sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, koji se ovim povodom obratio javnosti poručivši da odluka šefova evropskih diplomatija pobjeda Crne Gore, ali i cijelog regiona.

"Posao nije gotov. On počinje i biće vrlo zahtjevan. Ali kao i do sada uvjeren sam da ćemo naći formulu uspjeha i za našu posljednju integracionu fazu. Današnja odluka je pokazatelj kredibilnosti politike proširenja EU i pokazatelj da EU vrjednuje napore i dostignuća budućig država članica. Crnoj Gori je povjereno kormilo integracionih procesa u našem regionu. Imamo zato puno razloga za slavlje ne želim da nas u ovim trenucima zadovoljstvo uljuljka i opusti jer put koji je pred nama neće biti lak", naglasio je Lukšić.

Evropski savjet za opšte poslove na minstarskom nivou u Luksemburgu donio je odluku o otvaranju pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom.

Da li će oni za tri dana i zvanično početi, definitivno će odlučiti Evropski savjet koga čine šefovi država ili vlada članica EU tokom dvodnevnog zasijedanja u četvrtak i petak ali u Crnoj Gori preovladava mišljenje da u vezi toga nema neizvjesnosti te da će predstojeća odluka biti samo potvrda današnje.

Savjet je, međutim, naglasio posebnu važnost područja vladavine prava i osnovnih ljudskih prava i pozvao Crnu Goru da se pozabavi pitanjima od interesa utvrđenih u Izvještaju o napretku, posebno nezavisnošću sudstva, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pored toga, Savjet je pozvao Europol da predstavi izvještaj o stanju u vezi sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori i traži od Komisije da osigura da će taj doprinos biti uzet u obzir u narednim skrining izvještajima.

Odluka Evropskog savjeta za opšte poslove o otvaranju pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom visoko je priznanje za državu i sve subjekte društva koji su pomogli crnogorskim integracionim uspjesima, ocijenio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a šef crnogorske diplomatije Milan Roćen ističe da je sada Crna Gora preuzela "evropsku palicu"od Hrvatske.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je rekao da progres Crne Gore u evro-integracijama potvrđuje ispravnost odluke o državnoj samostalnosti.
Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

"Krećemo u najtežu, najzahtjevniju fazu bez presedana u istoriji evropskih integracija po obimu obaveza u načinu kontrole ispunjavanja tih obaveza. Crna Gora je dobila plamen integracija kao najbolja zemlja i potvrdila je da je projekat nezavisnosti bio istorijski do kraja ispravna odluka za Crnu Goru. Sa začelja evropskih integracija, sa nepostojeće zemlje do lidera evropskih integracija u regionu i lidera integracija po načinu kako se ispunjavaju obaveze i po povjerenju koje nam je dato. Put će bit težak, bez presedana jer se kreće sa teškim poglavljima, ali ova mala zemlja je pokazala da je najbolja kada je najteže", naglasio je Krivokapić.

Opozicija: Veliki test za društvo i vlast

U opoziciji smatraju da će se ulaskom Crne Gore u proces pristupnih pregovora aktuelna vlast naći u daleko čvršćem zagrljaju Evropske unije koja će je primorati da raskrsti sa organizovanim kriminalom i korupcijom koji su bili ključni uslovi da se Crnoj Gori odobri početak pregovora.

"Crna Gora u suštini nije ispunila te uslove ali će sada kroz proces pregovora, ako to potvrdi Evropski savjet, moći da se uradi puno. Ja sam siguran da će i nas čekati ono sa čim se suočila Hrvatska kada je otvoreno poglavlje 23 i 24, da su upravo nosioci organizovanog kriminala, da su ljudi iz svijeta visoke korupcije, da su se prvi suočili sa otvaranjem tih poglavlja", navodi predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.
Andrija Mandić
Andrija Mandić

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocjenjuje:

"Crna Gora će biti prva zemlja koja na samom početku pregovora mora da se suoči sa novim modelom pregovora i kojoj će akcioni plan biti već pripremljen od strane Evropske komisije i već je postalo jasno šta će biti prve obaveze, a to je odmah i hitno vidljivi rezultati u oblasti borbe protiv organizaovanog kriminala, razbijanje struktura organizovanog kriminala i njihovih korumpiranih jataka u bezbjednosnim strukturama. Novi odnos policije, tužilaštva i sudstva kada je u pitanju korupcija na visokom nivou vlasti. Tako da će to biti veliki test za crnogorsko društvo i najveći za vladajuću koaliciju".

Nakon usvajanja Studije izvodljivosti, Crna Gora je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom sklopila oktobra 2007, da bi već krajem naredne godine podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Nakon toga je slijedio Upitnik Evropske komisije na koji je odgovoreno do kraja 2009. Samo par mjeseci kasnije, na snagu stupa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a decembra 2010., Evropski savjet Crnoj Gori dodjeljuje status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Nakon godinu dana, Evropska komisija objavljuje Izvještaj o napretku, u kom je pozitivno ocijenila dotadašnje napore Crne Gore i preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa EU. Decembra 2012. Evropski savjet je pozdravio procjenu Evropske komisije o napretku Crne Gore, ali istovremeno odbio da odobri datum početka pristupnih pregovora. Umjesto toga donosi odluku da bi Crna Gora, ako ispuni određene uslove, mogla da počne pregovore o pristupanju EU u junu 2012., pošto se preispita njen napredak u implementaciji reformi sa posebnim fokusom na vladavinu zakona, poštovanje temeljnih prava i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kaže da odluka o početku pregovora predstavlja logičan slijed događaja.

"Mislim da je to logičan slijed događaja. Iako smo mi ovdje u Crnoj Gori kao civilni sektor manje zadovoljni onim što vlada uradi očigledno je napravljen određeni pomak. Naravno, ovo je jedna vrsta nagrade za te napore vlade, ali i novi set obaveza koji smo na taj način dobili. Od danas pa sve do dana punopravnog priključivanja svaka od zemalja uvijek može postavljati dodatna pitanja ili čak zaustaviti proces pregovora. Dakle, ne treba biti euforičan nego treba nastaviti sa radom i ispunjavanjem svih preuzetih obaveza i onih koje će doći", zaključuje Radulović.
XS
SM
MD
LG