Dostupni linkovi

Tužilaštvo traži ispitivanje napada na građansku aktivistkinju u Pljevljima


Crnogorska policija (26. decembar 2019.)
Crnogorska policija (26. decembar 2019.)

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva naloženo je Višem tužilaštvu u Bijelom Polju da se izjasni da li u slučaju napada na Sabinu Talović i Belisa Pojatića, koji se dogodio u Pljevljima, ima elemenata krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, saopšteno je u utorak (23. novembra) iz Vrhovnog tužilaštva.

Talović je dugogodišnja građanska aktivistkinja i borkinja za ljudska prava, a Pojatić je izvršni direktor galerije "Vitomir Srbljanović".

Njih je u subotu (20. novembar) u centru Pljevalja napao Zorislav Leković, od ranije poznat javnosti kao samozvani propagator četništva.

Napad se desio kada je Talović pokušala da fotografiše Lekovića. Intervenisala je policija koja je bila u blizini, a Lekovića je tokom hapšenja nasrnuo na policajca.

Nakon saslušanja u tužilaštvu, Leković je sproveden u Psihijatrijsku bolnicu u Kotoru.

Kako je Osnovno tužilaštvo u Pljevljima protiv Lekovića pokrenulo samo postupak "zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti", iz Vrhovnog tužilaštva je pozvano Više tužilaštvo iz Bijelog Polja (u čijoj je nadležnosti pljevaljsko tužilaštvo) da se izjasni o napadu na Talović i Pojatića.

Na to je ukazala i nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA), koja se, između ostalog, bavi istraživanjem kršenja ljudskih prava.

"Ako je tačno da se taj događaj tretira samo kao 'napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti', stvoren je utisak da tužilaštvo ignoriše napad na gospođu Talović i radnje počinioca kojima je izazivao i podsticao na nacionalnu i vjersku mržnju", navodi u otvorenom pismu tužilaštvima direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević.

Dodaje da je od Talović i Pojatića dobila informacije da je Leković tog dana "na javnom mjestu izvodio svoj uobičajeni performans, kada pjeva nacionalističke pjesme, vrijeđa i psuje".

"Kada je prepoznao aktivistkinju Sabinu Talović, koja je pokušala da takvo njegovo ponašanje na javnom mjestu snimi, on joj je opsovao 'tursku majku' i počeo da je davi. Da u tom momentu nije bilo gospodina Pojatića, koji je Lekoviću namjerno skrenuo pažnju na sebe, vjerovatno bi došlo do više posljedica po gospođu Talović", istakla je Gorjanc-Prelević.

U HRA dodaju i da su zabrinuti što niko od mnoštva ljudi na ulici u Pljevljima nije priskočio u pomoć Sabini Talović, osim Belisa Pojatića, koji je povikao "i ja te snimam", i tako Lekovića usmjerio ka njemu do intervencije policijskog službenika.

Sabina Talović, poznata kao mirovna aktivistkinja još od 1991, nije željela da ovim povodom daje izjave za medije.

Napad na nju i Pojatića je osudilo više nevladinih organizacija, dio političkih partija i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

"Sabina se godinama neumorno zalaže za izgradnju građanskog društva, radeći iz svojih Pljevalja, koja treba da budu primjer multietničnosti i suživota, a ne izvor mržnje i netrpeljivosti", navela je Srzentić na Tviteru.

XS
SM
MD
LG