Dostupni linkovi

U Pljevljima privedena osoba koja je sa četničkom zastavom defilovala ispred džamije


Pripadnici Centra bezbjednosti Pljevlja su identifikovali i priveli osobu koja je u tom gradu defilovala sa četničkom zastavom i golog torza na kojem su ispisana “4S”, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Uprave policije (UP).

Pedesetdvogodišnji Z.L. je prilikom uručivanja poziva za davanje izjave u policiji, omalovažavao policijske službenike, nakon čega je priveden, a zastava mu je privremeno oduzeta, navodi se u saopštenju.

Tužioci Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju i Osnovnog tužilaštva u Pljevljima su ocijenili da u ponašanju Z.L. nema elemenata krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

“On je lišen slobode zbog prekršaja nepristojno i bezobzirno ponašanje na javnom mjestu, i ometanje ili omalovažavanje službenog lica. Tokom dana će biti priveden Sudu za prekršaje u Pljevljima”, kazali su iz UP.

Fotografije osobe koja sa četničkim obilježjima defiluje pored Husein pašine džamije i centrom grada, objavljene su na društvenim mrežama, među njima i na Tviter nalogu bivšeg pljevaljskog imama Samira Kadribašića.

“Pljevlja danas, ljeta gospodnjeg 2021, čovjek sa četničkom zastavom šeta pored Husein pašine džamije. Ovo nije demokratija, nije ni sloboda. Ovo je otvorena provokacija, ovo je fašističko orgijanje”, napisao je Kadribašić.

Podsjetimo, nakon avgustovskih parlamentarnih izbora su u Crnoj Gori učestali nacionalistički incidenti, a više takvih slučajeva je zabilježeno u Pljevljima.

Većinu glasova na izborima su zajedno dobile koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA, a tokom slavlja izborne pobjede se u Pljevljima desilo više incidenata i napada na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Između 1. i 2. septembra su kamenovane prostorije Islamske zajednice u tom gradu, u koje je ubačena poruka „Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

Ispred pljevaljske policije je sredinom aprila protestovala grupa građana nakon što je za načelnika policije u tom gradu imenovao Haris Đurđević, a skandiralo se „Ustala je sparta srpska, neće ovo biti Turska".

Bošnjački savjet (BS) je kao krovna institucija Bošnjaka u Crnoj Gori uputio početkom maja otvoreno pismo državnim čelnicima i javnosti, u kojem navode da su Bošnjaci suočeni sa marginalizacijom, zastrašivanjem i sve snažnijim pritiskom etnonacionalizma i šovinizma.

Sve je učestalije targetiranje manjinskih naroda, naročito Bošnjaka i njihovih predstavnika, kojim se urušavaju Ustavom garantovane slobode i prava, naveli su tada iz BS.

XS
SM
MD
LG