Dostupni linkovi

Crna Gora plaća odštetu hrvatskim logorašima iz Morinja


Morinj
Morinj
Crna Gora je počela da isplaćuje odštetu hrvatskim logorašima koji su se tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije 1991. i 1992. godine nalazili u ratnom logoru Morinj u Boki Kotorskoj.

Sedam osoba je obeštećeno presudom osnovnih sudova, a pojedinačne sume iznose od 20-30.000 eura.

Još oko 200 bivših logoraša očekuje okončanje parničnog postupka i dobijanje odštete, što će Crnu Goru koštati između četiri i pet miliona eura.

Pravosnažne presude kojima je bivšim logorašima isplaćeno pojedinačno između 20.000 i 30.000 eura, donesene su u sedam slučajeva, dok isti epilog očekuje još oko dvije stotine hrvatskih i bosanskohercegovačkih državljana, koji su tokom pohoda na Dubrovnik 1991. i 1992. godine bili zarobljeni i sprovedeni u ratni logor Morinj u Boki Kotorskoj, gdje su bili zlostavljani više mjeseci.

Ovim se polako završava parnični postupak u kome bivši logoraši zahtjevaju isplatu odštete za pretrpljen strah i duševne bolove.

Zastupnik nekadašnjih logoraša advokat Zdravko Begović procjenuje da oko 200 bivših zarobljenika čeka obeštećenje i navodi da je trenutno postupak prekinut, do okončanja krivičnog postupka:

“Državljani BiH i Hrvatske su i naplatili te novčane iznose na osnovu neosnovanog lišenja slobode i vremena koje su proveli u ratnom logoru Morinj. Međutim, ostali sudovi u glavnom gradu su prekinuli sve te postupke do pravosnažnog okončanja postupka koji se pred Višim sudom vodi protiv lica koja su odgovorna za ratni zločin protiv civilnog stanovništa, tzv. Morinj.“

Krivični postupak se nalazi pred Apelacionim sudom gdje se očekuje konačna presuda optuženima za mučenje logoraša. Četvorica su do sada osuđena u trećoj prvostepenoj presudi za Morinj, na ukupnu kaznu od 12 godina zatvora, dok su dvojica oslobođena krivice. Optuženi su presudom osuđeni za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika uhapšenim na području Dubrovnika, te da su ta djela radili sa umišljajem, iako su bili svjesni da se radi o zaštićenoj kategoriji ratnih zatvorenika.

Polovično raspoloženje bivših logoraša

Branilac u tom predmetu advokat Goran Rodić kaže da bi uskoro trebalo očekivati odluku Apelacionog suda koji bi stavio tačku na to suđenje:

“Očekuje se odluka Apelacionog suda povodom žalbi u skorije vrijeme. Postoji mogućnost da se i pred Apelacionim sudom otvori pretres, ukoliko taj sud nađe da je bilo bitnih povreda postupka jer se presuda više ne može ukidati i vraćati na prvostepeni, odnosno Viši sud jer je već tri puta kod prvostepenog suda donošena presuda. Tako da će konačnu odluku morati da donese Apelacioni sud”

Advokat u parničnom postupku nekadašnjih logoraša u Morinju Zdravko Begović vjeruje da će svi biti obeštećeni:

“Ja se nadam da će za jedno 10 do 15 dana taj predmet i konačno biti pravosnažno okončan i onda ću ja moći da nastavim postupke.Po nekom mom pravničkom mišljenju apsolutno sam ubijeđen da je pravni osnov nesporan jer će svi oni, ostali ratni zarobljenici iz logora u Morinju imati pravo na naknadu štete koja zavisi od vremena koje su proveli u logoru”

Odgovorajući na naše pitanje da li ovaj epilog parničnog postupka može predstavljati zadovoljenje pravde, dugogodišnji novinar iz Dubrovnika Luko Brailo koji je pratio ratna dešavanja u Dubrovniku kao i kasnija suđenja, kaže da je raspoloženje bivših logoraša polovično:

“Sa jedne strane je to jedan mali korak u cijelom ovom postupku koji traje, evo, već 10 godina. Sa druge strane, oni sami izražavaju nezadovoljstvo jer nema novaca koji mogu nadokadit ono što su preživjeli, bili oni tamo mjesec dva ili tri ili sedam, osam mjeseci koliko su najduže pojedini proveli tamo. No, kada se govori o postupku u cjelini možemo kazati da to predstavlja pomak o čemu najmeritornije mogu govoriti oni koji su preživjeli strahote tog navodnog sabirnog centra.”
XS
SM
MD
LG