Dostupni linkovi

Morinj: Odbrana tuži sutkinju iz Dubrovnika i svjedoke


Privođenje optuženih za zločine u Morinju, maj 2010, foto: Savo Prelević
Privođenje optuženih za zločine u Morinju, maj 2010, foto: Savo Prelević
Nakon što je crnogorska sutkinja Milenka Žižić odbacila izjave 147 svjedoka koji su saslušani u procesu Morinj u Hrvatskoj, okrivljeni i njihovi advokati spremaju krivičnu prijavu protiv hrvatske sutkinje, njene zapisničarke za koje tvrde da su falsifikovale te izjave.

U krivičnoj prijavi navode se i imena 31. hrvatskog svjedoka, uključujući i predsjednika Udruge logoraša Zdenka Bulića.

Obrazlažući krivičnu prijavu protiv sutkinje Županijskog suda u Dubrovniku Marije Donatović Dabelić, zapisničarke Barada Ivane i više svjedoka, logoraša koji su tokom crnogorske invazije na Dubrovnik početkom devedesetih prema crnogorskoj optužnici bili zatočeni i mučeni u vojnom sabirnom centru u Morinju, Vesna Gačević Rogova, advokatica jednog od okrivljenih za torturu nad hrvatskim civilima za RSE kaže:

"U pripremi je podnošenje krivične prijave Vrhovnom odvjetništvu Hrvatske protiv protiv sutkinje Županijskog suda u Dubrovniku, njene zapisničarke iz 2008. godine i još 31. svjedoka budući da su izjave date po opciji copy – paste izjava. Saslušanja tih svjedoka ne po međunarodno pravnoj pomoći iz 2006. i 2007. pred hrvatskim sudovima. Potpuno je jasno da se radi o falsifikovanim dokumentima. Zdenko Bulić je jedno od 31. lica koja su na taj način saslušana, odnosno očigledno je da nijesu ni saslušani",
obrazložila je Gačević.

Bulić, predsjednik Udruge hrvatskih logoraša koji su bili zatočeni u vojnom logoru Morinj u Boki Kotorskoj kaže da je zaprepašćen, ali ne i zabrinut.

"Nijesam zabrinut zbog eventualne kazneno krivične odgovornosti a što se tiče branitelja okrivljenih zasigurno je da imaju svoja prava i svoje težnje da oslobode i da brane svoje klijente. Očigledno je, međutim da crnogorsko pravosuđe u saradnji sa odbranom okrivljenih želi da prebaci loptu preko granice, baš kao i 91. godine. Moram reći da sam stvarno začuđen takvom namjerom dijela tih crnogorskih odvjetnika da da se uopšte mogu upustiti u jednu takvu tezu gdje bi se dakle na tapetu našli suci Županijskog suda i jedna civilna osoba,kao što sam ja danas, dakle kao predsjednik Udruge. Mogu reći da sam zgrožen time", rekao je Bulić.

Nema snage za suočavanje s prošlošću

Novinar nedjeljnika Monitor Veseljko Koprivica kaže da je najavljena krivična prijava još jedna posljedica očigledne namjere da se obesmisle procesi za ratne zločine, ali i posljedjica činjenica da su optužnice koje je podizalo crnogorsko tužilaštvo od početka invalidne jer njima nijesu obuhvaćeni stvarni nalogodavci i inspiratori
Veseljko Koprivica

"Obrt u ovom sudskom procesu još je jedan dokaz da crnogorska vlast na sve načine izbjegava da zbog nekoliko ratnih zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore pred lice pravde izvede nalogodavce a i izvršioce. Poput slučaja Morinj nedavno su donesene presude optuženima za ratne zločine deportacije bh. izbjeglica i etničko čišćenje Bukovice. Da podsjetim da su optuženi za etničko čišćenje Bukovice oslobođeni, optuženi za deportaciju takođe su oslobođeni a što je neshvatljivo sud deportaciju čak nije ni okvalifikovao kao ratni zločin. Vidjećemo šta će donijeti najavljene žalbe ali sva tri slučaja govore da Crna Gora nema snage da se suoči sa nedavnom ratnom prošlošću", zaključuje Koprivica.

Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u u vojnom loogoru u Morinju sudi se šestorici bivših pripadnika JNA.

Ranijom presudom oni su osuđeni na 16 i po godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu i naložio ponovno suđenje.

Nedavno je specijalno sudsko vijeće na zahtjev advokata okrivljenih iz spisa sudskog predmeta izdvojilo izjave 147 svjedoka salušanih pred pravosudnim organima Hrvatske, sa obrazloženjem da se na njima ne može zasnivati sudska odluka.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG