Dostupni linkovi

Gradonačelnik Budve potpisuje plate iz zatvora


Prije dolaska na čelo Budve, Milo Božović je bio poslanik i član Odbora za bezbjednost i odbranu u Skupštini Crne Gore, decembar 2022.
Prije dolaska na čelo Budve, Milo Božović je bio poslanik i član Odbora za bezbjednost i odbranu u Skupštini Crne Gore, decembar 2022.

Uhapšeni gradonačelnik Budve Milo Božović će drugi mjesec zaredom iz zatvora potpisivati plate zaposlenima u Opštini, nakon što je vijeće podgoričkog Višeg suda donijelo odluku da mu se produži pritvor.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić odobrio je da se na potpisivanje donesu platna dokumenta, potvrđeno je 2. juna za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz tog suda.

Božović je uhapšen sredinom aprila prema nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju i još tri krivična djela povezana sa švercom droge.

On je visoki funkcioner nedavno rasformiranog proruskog Demokratskog fronta (DF), koji je na oktobarskim izborima osvojio apsolutnu vlast u Budvi.

Komentarišući to što javni funkcioner potpisuje plate i službena dokumenta u pritvoru, advokat Veselin Radulović za RSE kaže da je u pitanju neoubičajna situacija.

"Prema mojim saznanjima, takav se slučaj još nije desio. Najblaže rečeno, čudno je da se službena dokumenta potpisuju na taj način i donose odluke od strane predsjendika Opštine koji je u pritvoru", riječi su Radulovića.

Predsjednik Višeg suda odobrio je u maju Božoviću da potpiše plate i više dokumenata, uključujući i ugovore.

Viši sud produžio pritvor, advokat najavio žalbu

Novo odobrenje Savića uslijedilo je nakon što je Viši sud 2. juna produžio pritvor Božoviću za još dva mjeseca.

Prethodno je Apelacioni sud uvažio žalbu Božovićevog advokata na ranije rješenje Višeg suda o pritvoru.

Jovanović: Viši sud nije ispoštovao odluku Apelacionog suda
Jovanović: Viši sud nije ispoštovao odluku Apelacionog suda

Advokat Božovića, Miroje Jovanović kazao je za RSE da "Viši sud nije ispoštovao odluku Apelacionog suda, osim što je na dvije dodatne stranice probao da na brzinu ovu tužilačku predizbornu komediju".

Jovanović je najavio da će na odluku Višeg suda izjaviti žalbu.

Nakon što je uhapšen sredinom aprila, oko 4.000 građana Budve je potpisalo peticiju, a budvanski parlament je usvojio njihovu peticiju kojom se traži da se pritvor Božoviću zamijeni sa jednom ili više mjera, kao što su zabrana napuštanja stana, boravišta, oduzimanje putne isprave…

Kao obrazloženje, građani su naveli da je hapšenjem Božovića onemogućeno funkcionisanje grada, jer nisu imenovani njegovi potpredsjednici.

Među razlozima su i "problemi koji će nastupiti u jeku turističke sezone, ugrožena socijalna primanja, naknade po osnovu rođenja djeteta, besplatan prevoz đaka i penzionera".

Božović, koji je na čelo Budve postavljen u avgustu prošle godine, nije imenovao potpredsjednike Opštine.

Pristalice Božovića traže njegovo puštanje iz pritvora, 21. april 2023.
Pristalice Božovića traže njegovo puštanje iz pritvora, 21. april 2023.

O potpisivanju službenih dokumenata neophodnih za funkcionisanje Budve, RSE nije mogao saznati od Božovićevog najbližeg saradnika Nikole Jovanovića, koji nije odgovarao na pozive i poruke RSE.

Osim toga, jedno od rješenja je da Skupština opštine može da razriješi predsjednika i imenuje novog.

Advokat Radulović, međutim, vjeruje da za razrješenje Božovića ne postoji politička volja.

"To bi bio neki put koji bi, čini mi se, primjeren u ovoj situaciji. Naravno, uz puno poštovanje pretpostavke nevinosti Božovića i svih druih lica u tom predmetu. Ali nije dobro da funkcionisanje lokalne samourpave bude otežano zbog toga što je prvi čovjek u pritvoru, a po tom pitanju ne radi se ništa", ističe Radulović.

Budva, maj 2017.
Budva, maj 2017.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) najavili su da će tražiti skraćenje mandata Skupštini opštine i raspisivanje izbora u tom gradu.

Ko je Milo Božović?

Milo Božović (46) je po struci ekonomista.

U svim sazivima budvanskog parlamenta, od 2005. do 2020. godine, biran je za odbornika, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Nakon što je opozicija predvođena DF-om osvojila vlast u Budvi na izborima 2016., izabran je za menadžera Opštine.

Postaje poslanik Skupštine Crne Gore 2020.godine, nakon što je DF sa koalicionim partnerima osvojio većinu na avgustovski parlamentarnim izborima.

Marko Carević, jun 2020.
Marko Carević, jun 2020.

Kada je u avgustu 2022. predsjednik Opštine Budva Marko Carević podnio ostavku, zamijenio ga je Božović, a nakon lokalnih izbora u oktobru potvrđen mu je mandat na čelu opštine.

M portal je u septembru 2022. objavio objavio "SKY ECC" prepisku dvojice pripadnika "škaljarskog klana" u kojoj se pominju navodni Božovićevi nezakoniti poslovi u kontekstu podrške koju bi im mogao obezbijediti u bezbjednosnom sektoru.

Božović je tada bio član skupštinskog Odbora za bezbjednost.

U 13 godina tri hapšenja predsjednika Opštine Budva

Hapšenje Božovića je treće po redu hapšenje nekog predsjednika Opštine Budva u posljednjih 13 godina.

Lazar Rađenović, Podgorica, maj 2014.
Lazar Rađenović, Podgorica, maj 2014.

U gradu koji doprinosi pola turističkog prometa Crne Gore, prethodno su zbog kriminalnog udruživanja bili osuđeni Rajko Kuljača i Lazar Rađenović. Oni su bili funkcioneri tada vladajućeg DPS-a.

Najprije je u decembru 2010. godine uhapšen Rajka Kuljača sa još desetak osoba zbog afere "Zavala". Osuđen je na pet godina zatvora.

I povodom hapšenja Kuljače i tadašnjeg potpredsjednika Opštine Dragana Marovića je održan protest podrške pod geslom "Budvu niko ne može uhapsiti".

Njegov nasljednik Lazar Rađenović je uhapšen avgusta 2015. godine, uz još 12 osoba, sa optužbom da su dio kriminalne grupe koja je zloupotrebom službenog položaja nanijela Opštini višemilionsku štetu.

Rađenović je osuđen na godinu i po zatvora te novčanu kaznu od 30.000 eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG