Dostupni linkovi

U Nikšiću masovne litije SPC uprkos zabrani okupljanja


Litije u Nikšiću u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, 12. maj 2021.

U Nikšiću je večeras, 12 maja, održana litija vjernika Srpske pravoslavne crkve ( SPC), u čast Svetog Vasilija Ostroškog u kojoj su više hiljada vjernika, predvođeni sveštenstvom, prošetali gradom ignorišući epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Litiju su predvodili episkop SPC Joanikije i gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević iz Demokratskog fronta koji je prije dva dana izabran na tu funkciju. U Nikšiću drugom gradu po veličini u Crnoj Gori u martu su održani izbori na kojima su pobijedile snage prosrpskog Demokratskog fronta i Demokrata, koji uz građanski pokret URA vladaju i na državnom nivou.

Ranije danas u Manastiru Ostrog održana je liturgija povodom dana Sv. Vasilija Ostroškog koju je služio episkop Joanikije sa svještenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Obraćajući se vjernicima Joanikije je ocijenio da “niko nije lud ni od naših vlasti, niti od sveštenstva” da zabrani vjernicima da se poklone“, bez obzira na situaciju sa korona virusom.

Joanikije koji je, od Amfilohijeve smrti, i administrator Mitropolije SPC u Crnoj Gori je kazao da svještenstvo ne vrši propagandu već da “mnogi svjedoče čudesima” Sv. Vasilija.

"Mi zaista vjerujemo da će Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac pomoći i odagnati ovu epidemiju daleko od nas i proćerati je da je više nema. Samo mi da se popravimo", kazao je Joanikije.

Episkop Joanikije je 7. maja primio prvu dozu vakcije Fajzer-Bajontek.

Podgoriki ogranak SPC ranije je saopštio da zbog “poštovanja zdravstvenih mjera i nemogućnosti održavanja javnih skupova, neće organizovati litije” već će službe održati u hramovima Podgorice.

U Crnoj Gori je zbog aktuelne epidemiološke situacije i dalje na snazi zabrana javnih okupljanja zbog pandemije korona virusa.

Premijer Zdravko Krivokapić je 6. maja indirektno najavio da neće biti sankcionisano kršenje mjera 12. maja, kada pravoslavni hrišćani tradicinalno masovnim litijama, slave dan Svetog Vasilija u Nikšiću.

„Znam za najmanje 20 slučajeva u kojima Sveti Vasilije i danas čuda tvori i sada tražite da uvodimo policiju da sve to zabrani. Nije to isto“, kazao je premijer, ukazujući da sveštenstvo ne može biti odgovorno za kršenje mjera jer ne poziva vjernike u crkve i manastire.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić blizak je Srpskoj pravoslavnoj crkvi . Bio je na čelu izborne koalicije bloka prosrpskih stranaka, na izborima 30 avgusta prošle godine, upravo na predlog Mitropolije SPC .I većina ministara bliski su ovoj crkvi. Krivokapić ih je prilikom imenovanja za ministre nazvao apostolima.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je uoči vjerskih praznika poručila da bi svako okupljanje ugrozilo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori i podsjetila da je Mitropolija SPC izdala saopštenje „da neće pozivati vjernike“.

Istim povodom je i prošle godine 12. maja uprkos epidemiološkim mjerama zabrane okupljanja u Nikšiću održana masovna litija vjernika SPC.

SPC u Crnoj Gori je poslije izbora 30. avgusta na kojima je poslije trideset godina smijenjena vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista obustavila litije koje su se od kraja 2019. godine održavale širom Crne Gore zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Nova parlamenrtarna većina koju čine Demokratski front, Demokrate I Građanski pokret URA usvojila je tačno godinu dana kasnije novi izmjenjeni tekst Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

XS
SM
MD
LG