Dostupni linkovi

Nova lica Podgorice i odnosi sa NATO


Gardisti crnogorske vojske među zastavama NATO i Crne Gore
Gardisti crnogorske vojske među zastavama NATO i Crne Gore

Promena vlasti u Crnoj Gori i imenovanje pojedinaca u ključnim ili senzitivnim državnim službama ne bi trebalo da utiče na odnose sa strukturama alijanse, uverene su diplomate iz ostalih zemalja članica NATO.

Zapadne diplomate u Briselu poručuju da je u Crnoj Gori održan demokratski proces, da će ga svi ispoštovati, ali priznaju da je potreban određeni vremenski period dok se ne uspostavi odnos sa novim licima iz Podgorice sa kojima će NATO sarađivati ili kontaktirati redovno.

SAD očekuje od nove vlade potvrdu evroatlantske posvećenosti

Iz američke misije pri NATO se poručuje da ohrabruju mandatara nove crnogorske vlade, Zdravka Krivokapića i ostale lidere većinske koalicije da deluju u najboljem interesu crnogorskog naroda i slede njihovu navedenu politiku nastavka posvećenosti Crne Gore evroatlantskom putu.

“Kao jedan od 29 crnogorskih saveznika u NATO-u, Sjedinjene Države pozivaju dolazeću vladu da obnovi i ojača svoju posvećenost vrednostima transparentnosti i vladavine zakona koje bismo očekivali od saveznika NATO-a i vodećeg aspiranta EU”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Jeff Adler, portparol misije SAD pri alijansi.

NATO ima nezavistan sistem provere

U Briselu se veruje da će nova crnogorska vlast ozbiljno pristupiti imenovanju osoba u ključnim državnim sektorima.

Jedan diplomatski izvor je za RSE poručio da u NATO-u čvrsto veruju da Crna Gora ceni odnos sa alijansom i korist koji je država imala od članstva te da se stoga veruje da će nove vlasti Podgorice imenovati one pojedince "koji će lako biti ‘rašćišćeni’".

Naime postoji poseban sistem provere za svaku osobu koja će imati pristup senzitivnim ili tajnim informacijama.

Kako su objasnili diplomatski izvori, ovaj sistem se primenjuje na bilo kojeg pojedinca bez obzira da li radi za instituciju alijanse ili je predstavnik nacionalnih vlada u zemljama članicama.

Radi se o paralelnom procesu koji se sa jedne strane primeni u domaćem sistemu, ali i NATO organizacija ima svoj sistem provere.

“Mi ne možemo da određujemo ko će biti imenovan u određenim pozicijama niti možemo da diktiramo političku orijentaciju tih osoba, ali svakako možemo da odlučimo kome se mogu poveriti tajne informacije. To je isti proces sa bilo kojom zemljom članicom NATO”, poručuje za RSE jedan od briselskih diplomata uz opasku da Crna Gora neće biti jedina država u Evropi u čijoj vladi postoji "raznolikost mišljenja partija među kojima možda ima i onih koje su više ‘proruski orjentisane’".

Demokratska Partija Socijalista, crnogorskog predsednika Mila Đukanovića je izgubila na izborima u zemlji nakon tri decenije vladanja. Novu parlamentarnu većinu u parlamentu, čine koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" koje predvode Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović. Najveći uticaj u najjačoj koaliciji ima prosrpski i proruski Demokratski front (DF), drugu po snazi koaliciju predvode Demokrate, dok okosnicu treće koalicije čini građanski pokret URA.

Promena vlasti podrazumeva i izmene u ključnim državnim sektorima koje su u direkntoj saradnji sa međunarodnim organizacijiama.

Od završetka izbora bilo je više izjava iz međunarodne zajednice u kojima je pokazano interesovanje kako će u Crnoj Gori biti pokriveni sektori bezbednosti i odbrane, odnosno kako će se, nakon političkih promena, nastaviti partnerska saradnja unutar NATO-a. Do svega ovog je došlo nakon što bi neke od ključnih pozicija potencijalno dobili oni političari u Crnoj Gori, koji su otvoreno podržavali anti-NATO struje.

Sedište NATO podseća na Stoltenbergovu poruku

Iz sedišta alijanse su oklevali da odgovore na naša pitanja da li će promenama nosioca ključnih pozicija u Crnoj Gori biti bilo kakvih implikacija u odnosima sa NATO. Umesto toga, pres služba alijanse nas je uputila na nedavnu izjavu generalnog sekretara severnoatlantskog saveza Jensa Stoltenberga koji je nedavno poručio da sigurnosni kriterijumi moraju biti zadovoljeni ko god bio na vlasti u Crnoj Gori.

"NATO radi sve da sigurnosni kriterijumi budu zadovoljeni i to važi za sve, pa i u Crnoj Gori, ko god bio na vlasti, zato što je to zahtjev koji sve zemlje moraju da zadovolje", rekao je Stoltenberg tokom zajedničke pres konferencije sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom 8. oktobra.

Ohrabrujuća nedvosmislena pro-NATO orijentacija građana CG

Bez obzira na sve, svi sagovornici RSE napominju da se NATO ne uključuje u domaću politiku saveznika, ali podvlače da je neosporna proevropska i pro-NATO orijentacija crnogorskih građana.

“Ono u šta smo mi sigurni jeste da narod Crne Gore, čvrsto veruje u članstvo u NATO i u kandidaturu u EU, stoga da će izabrani politički lideri odraziti volju naroda. I sve što smo videli do sada od članova potencijalne nove vlade, nije nam dalo povoda da se mi zabrinemo da bi se mogla prevrnuti politika prema NATO ili EU”, izjavio je zapadni diplomata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG