Dostupni linkovi

Članstvom u NATO-u Crna Gora povećala investicije


Rastu investicije iz država članica NATO, saopštila je Centralna Banka Crne Gore (na fotografiji)
Rastu investicije iz država članica NATO, saopštila je Centralna Banka Crne Gore (na fotografiji)

Crnogorska Centralna banka je objavila statističke podatke o prilivu stranih direktnih investicija iz država članica NATO-a koji su javnosti utoliko zanimljiviji zbog činjenice da je Crna Gora postala punopravna članica NATO-a prije samo nešto više od godinu dana, pa se zabilježenim trendovima mogu mjeriti efekti njenog pristupanja Sjevernoatlantskoj alijansi.

U prvom polugodištu ove godine, investicije iz država članica NATO-a su premašile dvostruki iznos u odnosu na prošlu godinu.

"Prema preliminarnim podacima, ukupan priliv stranih direktnih investicija iz zemalja članica NATO-a, u prvih šest mjeseci 2018. godine iznosio je 215,2 miliona eura, što je značajno više nego u istom periodu 2017. godine kada je priliv iznosio 96,6 miliona eura", rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Maja Ivanović, specijalna savjetnica u Sektoru za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku Centralne banke Crne Gore.

"Među zemljama - članicama NATO-a, tokom prve polovine ove godine, najviše su investirale: Italija, oko 18 posto ukupnog priliva, zatim Mađarska - 13,6 odsto, Turska - 7,3 odsto i Belgija - 2,8 odsto", rekla je Ivanović, koja nije mogla da odgovori na pitanje - u koje oblasti i konkretne projekte i u kolikim iznosima je ulagano.

"Konkretne projekte ne možemo navesti zbog povjerljivosti individualnih podataka, ali je evidentno da su najveća ulaganja bila u oblasti energetike, finansijskog sektora, građevinarstva i nekretnina", rekla je Ivanović.

Iz Ministarstva ekonomije nijesmo mogli da saznamo ništa više jer, kako nam je rečeno, i oni posjeduju samo podatke koje preuzimaju od Centralne banke. Iz Ministarstva finansija nije stigao nikakav odgovor, a sagovornika na ovu temu nijesmo mogli dobiti ni u Privrednoj komori.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić je za RSE rekao da je povećanje direktnih stranih investicija iz država članica NATO-a siguran znak da je učlanjenje Crne Gore u NATO proizvelo određene efekte. Sa stanovišta investitora iz država članica NATO alijanse, Crna Gora je značajno sigurnija destinacija, smatra Lekić.

"Ali, daleko veći efekti direktnih stranih investicija se postižu kada se novac ulaže u proizvodnju u kojoj se zapošljava daleko veći broj radne snage. Kada velika investicija uđe u, primjera radi, neki hotelski kompleks otvaraju se radna mjesta, ali ne toliko kao da je za istu visinu ulaganja podignut neki proizvodni pogon", tvdi Lekić, koji očekuje "od investitora sa tih destinacija da članstvo Crne Gore u NATO-u rezultira učešćem u snabdijevanju Alijanse određenim proizvodima".

"Prije svega prehrambenim. Tu postoji velika mogućnost, ali mislim da je to u začetku i da rad na tome tek predstoji", ocjenjuje Lekić.

NATO lovci od sada čuvaju crnogorsko nebo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Upravo zbog otvaranja mogućnosti plasiranja robe i usluga na NATO tenderima, Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane rade na obimnom i zahtjevnom poslu prilagođavanju standardima NATO-a.

Crna Gora je do sada usvojila oko 150 NATO standarda, kojih ukupno ima oko 1.150, a u Ministarstvu odbrane kažu da su za dinamiku ovog procesa iz NATO-a dobili samo pozitivne ocjene.

Međutim, proces standardizacije koji je, po svemu sudeći, vremenski veoma zahtjevan, ničim ne ometa dinamiku priliva investicija iz država članica NATO-a koje su, prema zvaničnim podacima, povećane, ali se o njihovoj strukturi ništa ne zna.

Uprkos tome, ekonomski analitičar Siniša Lekić ipak naslućuje gdje se dominantno ulagalo.

"U oblasti energetike, najveće je ulaganje italijanske Terne, u okviru projekta postavljanja podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, koji je velika investicija. Kad je riječ o Turskoj, tu se sigurno radi o talasu turskih investitora koji u Crnoj Gori otvaraju biznise i kupuju nekretnine, a što se tiče Mađarske - ona je najprisutnija u bankarskom sektoru preko OTP banke sa velikim kapitalom", rekao je Lekić.

Put Crne Gore do punopravnog članstva u NATO-u je trajao više od jedne decenije. Nakon ulaska u Partnerstvo za mir i potpisivanja Okvirnog dokumenta 2006., koji je bio prvi ugovorni odnos sa Alijansom, Crna Gora je u Akcioni plan za članstvo (Membership Action Plan - MAP) ušla 2009, a punopravna članica postala juna 2017.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG