Dostupni linkovi

SAD o izborima: Istorijski trenutak za crnogorsku demokratiju


Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke)
Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke)

"Ovo je istorijski trenutak za crnogorsku demokratiju", kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) komentarišući konačne rezultate crnogorskih parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta.

Ona je također poručila da se „američka vlada raduje partnerstvu sa budućom vladom, konstituisanom kroz demokratski proces, kao odraz volje naroda“.

Ambasadorka Rajnke u saopštenju dostavljenom medijima navodi da će SAD i dalje biti „prijatelj, partner i saveznik građana Crne Gore."

„I dok se demokratski proces nastavlja u periodu formiranja nove vlade, američka vlada pozdravlja obećanja različitih političkih lidera da će Crnu Goru zadržati na evroatlantskom putu, održati ključne elemente crnogorske vanjske politike i dati prioritet reformama potrebnim za ubrzanje pristupanja Evropskoj uniji,“ piše u saopštenju kojim se, uz ostalo, Crnoj Gori čestita na pokazanoj demokratskoj zrelosti tokom izbora koji su protekli mirno i uz veliku izlaznost.

„Američka vlada se nada da će mir i dostojanstvo koje su crnogorski građani demonstrirali na dan izbora preovladati i u postizbornom periodu,“ navodi se još u saopštenju, uz osudu svih djela nasilja i zastrašivanja.

Ambasada SAD pozvala je na zaštitu manjina, ljudskih prava i ključnih principa demokratije.

Državna izborna komisija je utvrdila danas 14. septembra konačne rezultate izbora u Crnoj Gori, održanih 30. avgusta.

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila je 30 mandata, Za budućnost Crne Gore na čelu sa Demokratskim frontom 27, Mir je naša nacija Alekse Bečića deset mjesta.

Crno na bijelo na čelu sa Ujedinjenom reformskom akcijom Dritana Abazovića osvojila je četiri, Socijaldemokrate Ivana Brajovića tri, koliko i Bošnjačka stranka. Dvije albanske liste imaće po jedan mandat , a opoziciona Socijaldemokratska partija dva.

XS
SM
MD
LG