Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na pragu NATO: Zakazano glasanje o Crnoj Gori u Senatu


Lider većine u Senatu SAD-a, Mitch McConnell

Američki Senat će glasati sljedeće sedmice o ratifikaciji pristupnog ugovora Crne Gore u NATO, izjavio je lider većine u Senatu republikanac Mitch McConnell u čevrtak, nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa apelovala na zakonodavce da preduzmu odlučujući korak po ovom dugo odlaganom pitanju.

Od decembra prošle godine Senat je u tri navrata odlagao glasanja o pristupnom ugovoru Crne Gore za priključenje NATO-u.

Reuters je, pak, u utorak objavio da je državni sekretar SAD Rex Tillerson početkom marta pisao liderima u Senatu, zahtjevajući da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore, uz obrazloženje da je taj korak "u snažnom intresu Sjedinjenih Država".

Svih 28 članica NATO-a moraju ratifikovati pristupni ugovor prije nego što Crna Gora i formalno postane članica Alijanse.

Protokol je do sada ratifikovan u 26 parlamenata članica NATO-a i preostalo je da ga još ratifikuje i gornji dom parlamenta Španije, donje zakonodavno tijelo ove države je to već učinilo, te Senat SAD.

Glasanje u Senatu je tri puta odloženo posljednjih mjeseci jer su dva republikanca, senatori Rand Paul i Mike Lee blokirali brzo glasanje.

Posljednji put ovog mjeseca to je uzrokovalo žestoki sukob između senatora Paula i takođe republikanca Johna McCaina, koji je nakon što je Paul blokirao glasanje, ovog senatora optužio da radi za ruskog predsjednika Vladimira Putina. McCain je zatim poručio Crnoj Gori da se neće zaustaviti dok se Protokol ne ratifikuje.

Republikansko vođstvo u Senatu nakon toga nije zakazivalo brzo glasanje, takozvani "roll call", do četvrtka. McConnell je, pak, objavio u Senatu da će proceduralno glasanje biti obavljeno u ponedjeljak veče, čime će biti otvoren put za finalnu ratifikaciju kasnije sljedeće sedmice.

Senatski savjetnici su, navodi Reuters, rekli da očekuju da će Senat SAD odobriti članstvo Crne Gore u NATO kada glasanje bude zakazano.

Ove sedmice je u posjeti SAD boravio ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, inače donedavno ambasador Crne Gore u Vašingtonu, gdje je dobio uvjeravanja sa najviših adresa, među ostalim i iz kancelarije potpredsjednika Mikea Pencea, da će protokol biti odobren.

Darmanović je ranije u intervjuu za Reuters rekao da očekuje da će Crna Gora na summitu Alijanse, u maju postati 29. članica NATO-a.

Rusija se snažno protvi pristupanju Crne Gore NATO-u i njeni zvaničnici su više puta upozoravali da je to pogrešan korak koji može izazvati nestabilnost.

U četvrtak je, pak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako je Crna Gora popustila pred ultimatumom - ili Rusija ili NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG