Dostupni linkovi

McCain: Nećemo stati dok se ne ratifikuje prijem Crne Gore u NATO


Senator John McCain
Senator John McCain

Američki senator John McCain, predsjedavajući Odbora za oružane snage, poručio je da on i mnogi senatori "neće stati" dok ne bude usvojen Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Njegova poruka je uslijedila nakon što senator Republikanaca iz Kentakija, Rand Paul u srijedu u američkom Senatu ponovo blokirao pokušaje svojih kolega da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

"Znam da govorim u ime više od 90 američkih senatora. Naša poruka hrabrom crnogorskom narodu, koji se borio protiv puča koji bi zbacio njihovu vladu, koji poštuje slobodu i Alijansu koja se održavala toliko godina jeste - nećemo stati dok ne ratifikujemo vaš prijem u Sjevernoatlantsku organizaciju. Obećavam crnogorskom narodu da ja, senatori (Ben) Cardin i (Jeanne) Shaheen i mnogi drugi nećemo stati dok se rezolucija ne usvoji i dok ne budemo mogli da ojačamo ne samo Crnu Goru i NATO, već i region", poručio je McCain, prenosi Glas Amerike.

Mekejn, koji je na pokrenuo pitanje crnogorskog članstva uz podršku senatora iz Demokratske stranke, članova Spoljnopolitičkog odbora Bena Cardina i Jeanne Shanin, u srijedu je u Senatu rekao da Pol nema opravdanja za protivljenje da "mala država, koja je pod pretnjom Rusa, bude deo NATO".​

"Senator iz Kentakija sada radi za Vladimira Putina", rekao je Mekejn u Senatu.

Senator Pol je kazao kako treba razmisliti da li je u interesu SAD da se obavezuju da će ući u rat zbog Crne Gore ako se ona posvađa s nekim.

"Drugi argument je da, kada pitate narod Crne Gore, samo oko četiri odsto ili nešto manje od toga zaista to želi", rekao je Pol u srijedu u Senatu.

Zasjedanje Senata, na kojem se u srijedu raspravljalo o brojnim gorućim unutrašnjim pitanjima, biće nastavljeno u utorak 21. marta.

Ambasador Slovenije pri NATO-u Jelko Kacin za RSE je ocijenio kako je uvjeren da je američka administracija svjesna "kako je značajno da Crna Gora bude na vrhu u punopravnom članstvu Alijanse".

"To je jasno poručio i američki sekretar odbrane Matis, koji je tu bio veoma jasan. I zato očekujemo da će na sastanku ministara inostranih poslova Alijanse, koji je zakazan za 5. i 6. april, ponovo biti potvrđeno, podvučeno dva puta, kako je značajno da se to završi u najskorije vrijeme. Ja u to vjerujem", kazao je Kacin.

Crnogorski ministar vanjskih poslava Srđan Darmanović u intervjuu za Reuters nedavno je rekao kako je Crna Gora dobila uvjeravanja da će Senat SAD ratifikovati pristupni ugovor Crne Gore sa NATO-om.

"To će se dogoditi 100 posto", naveo je Darmanović, koji je ranije bio amabsador Crne Gore u Vašingtonu od 2010. do 2016.

Darmanović je odbio spekulacije da bi ratifikacija sporazuma o pristupanju Crne Gore u NATO mogla biti žrtava želje nove administracije predsjednika SAD Donalda Trumpa da poravi odnose sa Rusijom, koja se protivi proširenju NATO-a na Zapadni Balkan.​

"Mi razumijemo da predsjednik Trump želi da učini neke pozitivne pomake u odnosima sa Rusijom, naročito kada je riječ o borbi protiv terorizma, ali ne vidimo nikakv signal o tome da bi žrtvovali ključne američke nacionalne interese", naveo je crnogorski ministar.

Darmanović je naveo da očekuje da će Crna Gora postati punopravna članica Alijanse krajem maja.

XS
SM
MD
LG