Dostupni linkovi

'Agresivna' Crna Gora mlako na Trampove tvrdnje


Crnogorska vlada i Američka ambasada u Podgorici su se zvanično oglasili dan i po nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trampa - da su "Crnogorci snažan i agresivan narod te da mogu započeti Treći svjetski rat". U saopštenjima se ni jednom riječju nisu bavili spornom izjavom već su naglasili prijateljske i savezničke odnose Crne Gore i SAD.

Iako je crnogorska Vlada navela da se njeno saopštenje izdato u srijedu odnosi na jučerašnju izjavu predsjednika SAD Donalda Trampa u intervjuu FOX televiziji, u tekstu se ni jednom riječju ne spominje Tramp niti sporna izjava, već se navode zasluge Crne Gore za mir i stabilnost u svijetu, te potcrtava snažno i trajno savezništvo sa SAD. U saopštenju Vlade Crne Gore se uvažava interesovanje brojnih domaćih i inostranih medija da se odredi u vezi sa izjavom Donalda Trampa, te stav Vlade glasi:

"Da je Crna Gora ponosna na svoju istoriju i tradiciju, da doprinosi miru i stabilnosti širom svijeta, zajedno sa američkim vojnicima u Avganistanu; da je Crna Gora sposobna da odbrani sopstvene nacionalne interese; da nije bitna veličina države već u kojoj mjeri se baštine vrijednosti slobode, solidarnosti i demokratije", te se zaključuje "da je prijateljstvo Crne Gore i SAD snažno i trajno".

Tramp: Oni su veoma agresivni ljudi, možda će postati agresivni i čestitam - u Trećem svjetskom ratu smo!
Tramp: Oni su veoma agresivni ljudi, možda će postati agresivni i čestitam - u Trećem svjetskom ratu smo!

Odgovarajući na direktno pitanje novinara FOX-a zašto bi njegov sin išao da brani Crnu Goru, Tramp je 18. jula kazao "Crna Gora je mala država sa veoma snažnim ljudima. Oni su veoma agresivni ljudi, možda će postati agresivni i čestitam - u Trećem svjetskom ratu smo!"

Na konkretan upit Radija Slobodna Evropa da prokomentarišu izjavu Donalda Trampa, iz Američke ambasade u Podgorici je proslijeđeno saopštenje u kome se, kao i u saopštenju Vlade Crne Gore, ne pominje sporna Trampova izjava, ali ističe: da Sjedinjene Države smatraju Crnu Goru saveznikom, pozdravlja nedavna najava Crne Gore da podrži NATO u Iraku i Letoniji i podsjeća da je na posljednjem samitu NATO-a u Briselu predsjednik Tramp ponovio čvrstu američku posvećenost kolektivnoj odbrani NATO-a.

Komentarišući Trampovu izjavu, nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac za Radio Slobodna Evropa kaže da bi crnogorska Vlada ili Ministarstvo vanjskih poslova trebalo da reaguju na izrečene kvalifikacije o agresivnosti crnogorskog naroda i mogućnosti izazivanja Trećeg svjetskog rata.

"Mislim da se na tu izjavu treba reagovati jer se govori o agresivnosti naroda u Crnoj Gori što apsolutno ne stoji. Ako se iznosi takva kvalifikacija našeg naroda, pored toga što je snažan a isto tako agresivan i da može dovesti do Trećeg svjetskog rata, mislim da je to potpuno netačno i uvredljivo i na to treba reagovati", smatra Branko Lukovac.

Trampova izjava je na posljednjoj sjednici Skupštine Crne Gore nakratko bila tema rasprave između premijera Duška Markovića i jednog od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrije Mandića. Mandić, kome je ruska spoljna politika bliža od američke, složio se sa kvalifikacijama Trampa:

"Predsjednik Tramp je saopštio, pominjući Crnu Goru u kontekstu 'zašto bi mi slali našu djecu da ginu u Crnoj Gori'. U ovom trenutku, posebno poslije izjave predsjednika Amerike Trampa da ovdje može izbiti rat, Crna Gora liči na Titanik čiji se pramac već sudario sa santom leda", prkomentarisao je Mandić.

Premijer Marković je Trampovu izjavu shvatio na drugi način:

"Vi to tumačite na svoj način, kao i njegov odgovor na pitanje nekog od novinara kada je rekao da je crnogorski narod hrabar i da on ne želi da građani Amerike ginu za druge članice NATO. Nije to on rekao samo sada, nego je to rekao i na samitu NATO javno. Ne u kontekstu opravdanosti postojanja NATO-a, nego je rekao u kontekstu finansiranja NATO-a", konstatovao je premijer.

Za razliku od domaćih zvaničnika koji nisu direktno komentarisali Trampovu izjavu o Crnoj Gori, sa međunarodne scene su uslijedile oštre kritike u kojima se postavlja pitanje da li Tramp dovodi u pitanje američku posvećenost kolektivnoj bezbjednosti i ključnu mjeru NATO alijanse, koja predviđa da države članice napad na jednu od njih tretiraju kao napad na sve. Između ostalih su reagovali republikanac Džon Mekejn i bivši komandant NATO snaga Vesli Klark, koji su ocijenili da Tramp koristi ruske tačke gledišta o Crnoj Gori.

Komentarišući negativne reakcije iz svijeta na Trampovu izjavu o Crnoj Gori, Branko Lukovac kaže da su oštre kritike naročito pojačane nakon ključnog sastanka Trampa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

"Sve izjave koje su došle nakon sastanka u vrhu u Helsinkiju odraz su iznenađenja i nezadovoljstva onim što smatraju da je veliki propust u stavu i reagovanju američkog predsjednika", ocijenio je Lukovac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG