Dostupni linkovi

Američki investitor optužuje vlast u Budvi za preuzimanje luke


Luka Budva, 11 juni 2021.
Luka Budva, 11 juni 2021.

Državni organi Crne Gore grubo gaze ugovore sa stranim investitorima i svoje političke ciljeve stavljaju iznad vladavine prava, tvrde u kompaniji Stratex Grupa, koja je od 2014. zakupac luke Budva.

Njihova reakcija je uslijedila nakon što su Javno preduzeće Morsko dobro, koje gazduje crnogorskom obalom, i Opština Budva potpisali 5. jula sporazum kojim se gradska luka vraća Opštini na korišćenje.

Opštinski i čelnici Morskog dobra svoj potez opisuju kao "oslobođenje luke", dok zakupci njihov potez ocjenjuju kao "pravno nasilje i srozavanja reputacije luke Budva i čitave Crne Gore".

Ko je i zašto potpisao sporazum o vraćanju luke Opštini?

Sporazum o vraćanju luke Opštini su potpisali direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Budva Marko Carević, članovi vladajućeg Demokratskog fronta, koji predvodi vlast na lokalnom i nacionalnom nivou nakon što su na avgustovskim izborima osvojili većinu zajedno sa Demokratama i građanskim pokretom URA.

Po ocjeni Mikijelja, sporazumom je Luka vraćena građanima, kojima je, kako je kazao, oduzeta 2002. godine, u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, kada je po prvi put data u zakup “navodnom stranom investitoru iza koga su stajali domaći biznismeni bliski tadašnjem režimu".

On je dodao da se od tada građanima i turistima zabranjuje pristup cijeloj luci, lokalnim ribarima da iznose ulov na obalu, te da se zaključavaju kapije marine iako je riječ o javnom dobru koje bi trebalo biti dostupno svima.

“Svim građanima Budve i Crne Gore čestitam slobodnu luku Budva!”, kazao je Mikijelj nakon potpisivanja sporazuma o vraćanju luke Opštini.

Šta odgovaraju iz Stratex Grupe?

Iz Stratex Grupe kažu, međutim, da njihovi ugovori o zakupu sa Morskim dobrom nisu raskinuti i da važe do 2027.godine.

“Bilo je pošteno da kažu da zbog nekih političkih ili drugih ciljeva žele da raskinu ugovore, ali je sporno da to sprovode kroz ovakvo pravno nasilje i srozavanja reputacije i luke Budva i čitave Crne Gore”, naveli su iz te kompanije.

Dodaju da niko od opštinskih ili čelnika Morskog dobra nije sa njima komunicirao o bilo kom pitanju vezanom za luku Budva, da ne postoji ni jedan zakonski ili ugovorni razlog za raskid ugovora, te da se eventualni razlozi za to moraju dokazati isključivo pred sudom.

Vlada podržava vlast u Budvi

Budvanska vlast za svoju odluku ima podršku Vlade, što je potvrđeno 19. maja na sastanku opštinskih i čelnika Morskog dobra sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Nakon toga je 3.juna Vlada na Abazovićev predlog stavila van snage zaključak iz aprila 2017. godine, usvojen od strane prethodne Vlade predvođene Demokratskom partijom socijalista, kojom je firmi Dukley Marina (zakupcu luke, koja posluje u okviru Stratex Grupe) omogućeno da nastavi da koristi luku Budva do raspisivanja koncesije.

“Zakupac nije ispunio svoje ugovorne obaveze i ulaganja predviđena investicionim programom, nije blagovremeno polatio zakupninu, a koristio je luku Budva i ubirao prihode”, navodi se u Abazovićevom predlogu.

Nako što je Vlada predlog usvojila, na Tviteru Građanskog pokreta URA, partije čiji je Abazović predsjednik, je objavljeno:

“Vratili smo luku Budva građanima, rečeno-učinjeno! Vlada je stavila van snage Zaključak od 10. aprila 2017. godine čime su se svorili uslovi da se luka Budva vrati građanima. Ispravljamo nepravde i nastavljamo da budemo u službi građana. Može Crna Gora!”.

Reakcija zakupca

Iz Stratex grupe su takav potez Vlade ocijenili kao nepromišljen i bez pravnog uticaja na zakup.

Demantovali su tvrdnje da je Dukley Marina na bilo koji način imala loš odnos prema korisnicima komunalnih vezova, ocijenivši da se Morsko dobro i Vlada “koriste neistinitim podacima, postupaju nesavjesno i zlonamjerno prema stranim investitorima”.

U dopisu koji je ta kompanija uputila potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću krajem maja, naveli su da je i on “iznio netačne i tendenciozne tvrdnje” da Dukley Marina koristi luku mimo zakonske procedure i ispod realne vrijednosti.

“Nadamo se da ovo ne znači da ste se i Vi lično pridružili kampanji kojom nekoliko lokalnih političara pokušavaju da uz nasilne i populističke metode, protivno vladavini zakona predaju upravljanje lukom Budva njihovim favoritima iz regiona”, piše u obraćanju Abazoviću.

Iz Stratex Grupe su u istom dopisu saopštili da godišnje prihoduju oko 1.2 miliona eura ukupnog prometa, sa rashodima od čak 80 odsto. Dodaju i da su za zakup luke Budva od 2014. godine platili preko milion eura.

Javnost nije obaviještena koliki mjesečni zakup su plaćali za luku Budva poslednjih godina. Radiju Slobodna Evropa na to pitanje nijesu odgovorili čelnici Opštine i Morskog dobra. Do 2017.godine je taj iznos bio 30.000 eura mjesečno.

Iz Stratexa navode i da Ugovor o korišćenju morskog dobra propisuje da će im se zakup produžiti do aprila 2027. godine, pod uslovom da se u luku Budva u periodu od tri godine investira 701.000 eura.

“Investicija je u cjelosti ispunjena, pri čemu je investiran i mnogo veći iznos, odnosno 1.305.643, eura, tako da naš ugovor važi do 2027.godine”, zaključili su iz Stratex Grupe.

Iz Morskog dobra, međutim, najavljuju da će nakon saglasnosti Vlade na sporazum o opštinskom korišćenju luke, njeno upravljanje preuzeti neko od opštinskih preduzeća do raspisivanja koncesije.

“Ukoliko politika Vlade bude da se ta koncesija sprovede, to će se i desiti. Ukoliko dođe do promjene zakonodavstva u toj oblasti, pa koncesija ne bude obavezna, može se desiti da ovaj ugovor bude i trajan”, napominje direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj.

Iz Američke privredne komore U Crnoj Gori nijesu se oglašavali povodom ovog slučaja.

Luka Budva ima 580 vezova, od kojih je 280 komunalnih, koje koriste uglavnom mještani.

Ovo nije prvi slučaj zategnutih odnosa između budvanske vlasti i stranih investitora.

Adriatic Properties i Aman Resorts su kao zakupci ekskluzivnih hotela Sveti Stefan i Miločer odlučili da ih ove sezone ne otvaraju, nakon što su mještani podržani od strane opštinskih čelnika, tokom protesta rušili ograde prema plažama i zaustavljali gradnju novog hotela sa apartmanima u miločerskom parku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG