Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kraj kampanje uz policijska 'upozorenja'


Oštra i agresivna kampanja: Ulice Podgorice

Predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Crnoj Gori završava se u ponoć kada počinje izborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju 16. oktobra. To će biti deseti izbori od uvođenja višepartijskog sistema i četvrti od obnove nezavisnosti Crne Gore. Osim krajnjeg rezultata izbora koji će biti poznat već u nedjelju veče, važan aspekt ovih parlamentarnih izbora je nivo bezbjednosti u državi tokom izbornog dana.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori se održavaju u osjetljivom političkom trenutku kojeg karakteriše politička nestabilnost i pad povjerenja u legitimitet izbornog procesa, a što je rezultiralo oštrom i agresivnom kampanjom.

Sam kraj političke kampanje obilježili su potpuno oprečni stavovi direktora Uprave policije i ministra unutrašnjih poslova o bezbjednosnoj situaciji, odnosno mogućnosti da dođe do incidenata i nemira tokom izbornog dana. Direktor Uprave policije Slavko Stojanović je saopštio nakon sastanka sa policijskim komandirima, da „operativna saznanja ukazuju da može doći do pokušaja izazivanja nereda i eventualno njihove eskalacije“. Na drugoj strani ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović je saopštio da kao ministar nije dobio nikakvo obavještenje o tome i takav istup direktora policije ocjenio kao uzbunjivanje javnosti.

„Sve dok ne dobijem pisanu informaciju o procjeni bezbjednosti, koju je navodno učinio Centar bezbjednosti Podgorica, za mene ne postoji nikakva najava izbijanja incidenata. A svako ko ih najavljuje snosi ličnu odgovornost. I ja mu garantujem da će na tu odgovornost biti pozvan već narednog dana. Smatram nedopustivim da se javnost uzbunjuje. Zbog toga pozivam sve pripadnike Uprave policije i menadžment i sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, da dobro vode računa o tome šta su im prava i obaveze na dan izbora. I da pošaljemo garanciju da će svaki pojedinac, organizovana grupa i primitivno organizovana, koja eventualno ima namjeru da izazove bilo koji incidet, biti tretiran u skladu sa zakonom“, rekao je minstar Danilović.

Potencijalni incidenti tokom izbornog dana i eventualni nemiri bili su tema i završne debate lidera političkih stranaka na televiziji Vijesti. Potpredsjednik Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković nije odbacio mogućnost incidenata koje, kako je rekao, može inicirati opozicioni Demokratski front, s obzirom da je na njihovom protestnom skupu u oktobru prošle godine došlo do nasilja.

„Čuli smo jednog od potpredsjednika njihove stranke ili gospodina Medojevića da je rekao 'u 9.20h se okupljamo, proglašavamo pobjedu i nju branimo'. Kada su oni (Demokratski front) u pitanju, mogući su i neredi. Kada je u pitanju država i njene institucije, obezbjediće stabilnost i sigurnost. Građani slobodno izađite na izbore i opredijelite svoju vlast. Zašto je direkto policije ovo izjavio? Zato što je policija obavezna svakog dana, a posebno na dan izbora, da garantuje red i mir i da se građani slobodno izjašnjavaju“, rekao je Marković.

Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta je naveo da bi DPS mogao da inicira incidente: „Možete da budete potpuno mirni. Demokratski front tako dobro stoji, da nema ni motiva ni interesa da izaziva bilo kakve incidente. Motiv, resurse i iskustva iz 24.oktobra prošle godine ima samo Demokratska partija socijalista i gospodin Đukanović“.

Politička izjava na koju policajac nema pravo: Ranko Krivokapić
Politička izjava na koju policajac nema pravo: Ranko Krivokapić


Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je problematizovao izjavu direktora policije o potencijalnim nemirima i konstatovao da se radi o političkoj izjavi na koju policajac nema pravo.

„Niđe u svijetu šef policije ne daje političke komentare pred izbore. Ovo je politički komentar pred izbore. to je stvar MUP-a, ako on neće onda potpredsjednika Vlade, da kaže može biti nemira. To ne radi šef policije, jer je to politička procjena pred izbore. Pogotovo pred osjetljive izbore kada se u jednoj zemlji po prvi put mijenja vlast u njenoj istoriji“, kaže Krivokapić.

Kako najave o mogućim neredima utiču na građane, poslušajmo u anketi koleginice Jasne Vukićević koja je u Budvi razgovarala sa mještanima Maricom Jokanović i Slavkom Klečićem.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link

U ponoć će početi izborna tišina uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i lokalnih izbora u četiri crnogorske opštine. Biračko pravo u Crnoj Gori na izborima koji će biti održani u nedjelju, 16. oktobra, ima 528.817 građana. Na parlamentarnim izborima učestvovaće 17 izbornih listi. Ovo su deseti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti nakon sticanja nezavisnosti. Izbore će pratiti misija OEBS-a i nevladina organizacija Centar za monitoring koja je akreditovala 1400 akreditovanih posmatrača koji će biti raspoređeni na svim biračkim mjestima. Osim parlamentarnih izbora biće održani lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju. Biračka mjesta biće otvorena u nedjelju od 7.00 do 20.00 sati.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG