Dostupni linkovi

Zasoljavanje kampanje 'izbornim nemirima'


Neki od predizbornih plakata crnogorskih stranaka
Neki od predizbornih plakata crnogorskih stranaka

Kako se ulazi u finiš izborne kampanje u Crnoj Gori, tako se povećavaju tenzije i političke stranke podižu temperaturu u javnosti. Obraćajući se građanima, dio političkih stranaka najavljuje potencijalne probleme i nemire tokom izbornog dana, u nedjelju 16. oktobra. Da li je podizanje tenzija realna mogućnost ili se radi o podgrijavanju atmosfere i pokušaju prikupljanja dodatnih glasova?

U više navrata tokom izborne kampanje mogli su se čuti tonovi koji govore o potencijalnim nemirima i problemima bezbjednosne prirode tokom izbornog dana. U ovim najavama prednjači opozicioni Demokratski front, čiji su najviši funkcioneri navodili da postoji mogućnost provokacija, kako tokom glasanja tako i tokom skupa, koji će dio opozicije organizovati u Podgorici u izbornoj noći kada se budu prebrojavali glasovi.

Nebojša Medojević je o tom scenariju govorio na pres konferenciji tvrdeći da sam Demokratski front (DF) neće praviti incidente:

"Posebni, specijalni operativci državne bezbjednosti, čija imena imamo i dostavićemo ih državnom tužilaštvu, planiraju da u majicama Demokratskog fronta na dan izbora izazivaju namjerne incidente. Da se voze po gradu, da kamenuju televiziju ili sjedište Demokratske partije socijalista (DPS), da napadaju izborne štabove DPS-a i da spriječe brojanje glasova na način da izazovu više vezanih incidenata kako bi izazvali vanredno stanje", ustvrdio je Medojević.

Odbacujući navode Demokratskog fronta o fingiranim incidentima, visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić je ocjenio simptomatičnim da lideri dijela opozicije sve češće pominju mogućnost nereda u izbornom danu.

"Ono što posebno brine je činjenica da sve češće koriste riječ neredi. Možemo da im jasno poručimo da će državni organi Crne Gore sankcionisati sve one koji budu pravili nerede ili pokušali da prave nerede, da će biti uhapšeni svi izgrednici. A sa druge strane da ćemo veoma lako utvrditi kome oni pripadaju. Da li Demokratskom frontu ili Demokratskoj partiji socijalista", rekao je Sekulić.

Odbraniti čast uniforme: Ranko Krivokapić
Odbraniti čast uniforme: Ranko Krivokapić


Uz ovo, mogućnost zloupotreba je na jednom od posljednjih obraćanja javnosti pomenuo i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, ali u svom upozoravajućem tonu nije precizirao na koje službe misli.

"Pozivam časne ljude u uniformama, čujem da neki hoće da ih obeščaste i na granici i po dubini Crne Gore. Partije dolaze i prolaze. Čuvajte čast uniforme, zakleli ste se Crnoj Gori, a ne nijednoj partiji", poručio je Krivokapić.

Kompletan izborni proces u Crnoj Gori i izborni dan će biti pod prismotrom Specijalnog tužioca za organizovani kriminal, a dežurni će biti svi lokalni tužioci. Nedavno je direktor Uprave policije Slavko Stojanović poručio da će se prema svakom pokušaju izazivanja nemira tokom izbornog dana i u noći proglašenja rezultata odnositi kao prema pokušaju rušenja države i izborne volje birača i upotrijebiće sva zakonom dozvoljena sredstva da zaštite javni red i mir i sigurnost građana.

Da li pominjanje i upozorenja na moguće nemire tokom političke kampanje govori da će se potencijalni problemi u izbornom procesu i dogoditi, pitali smo Daliborku Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje. Ona ne vidi ozbiljan potencijal.

Predizborni porast tenzija: Daliborka Uljarević
Predizborni porast tenzija: Daliborka Uljarević


"Mi ulazimo prosto u foto-finiš same izborne kampanje i očito su tenzije već prilično porasle zahvaljujući tome što je i rezultat u ovom trenutku neizvjesniji nego u mnogim ranijim izbornim ciklusima. U tom kontekstu vidim i najave o potencijalnim problemima tokom izbornog dana i u momentu proglašenja izbornih rezultata. Ali realno ne vidim ozbiljan potencijal koji može ukazati da bi do takvih problema moglo doći", kaže Uljarević.

Najavljivanje mogućih nemira od strane čelnika političkih partija, prema riječima Uljarević, predstavlja neodgovorno ponašanje jer može da djeluje loše na radikalne glasače.

"Neodgovorno je od čelnika izbornih listi da zarad sticanja određenih poena ili u posljednjem trenutku dodatnih glasova, pokušavaju na taj način da manipulišu ili podižu tenzije. Posebno u crnogorskom kontekstu i posebno imajući u vidu da to zaista može da djeluje jako loše na određeni broj radikalnih glasača", kaže Uljarević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG