Dostupni linkovi

Partije pred izbore obećavaju i šakom i kapom


Obećanja bolje budućnosti stižu sa svih strana

Nekoliko dana pred nedjeljne izbore, rastu obećanja svih učesnika kampanje biračima, pa se stiče utisak da će, ko god da osvoji vlast, građani već od ponedjeljka 17. oktobra zakoračiti u novo doba prosperiteta i boljitka u svim oblastima života.

No, relanost je drugačija, kažu analitičari kampanje, budući da je većina od obećanih projekata i mjera nerealna i neizvodljiva u postojećim okolnostima.

Prvi je počeo opozicioni Demokratski front (DF) koji je u kampanji oživio obećanja koja je dao prije godinu - da će, ukoliko dođe na vlast, građanima oprostiti nagomilane dugove, između ostalih i za vodu i za električnu energiju, a sve je zapisano u partijskom dokumentu naslovljenom - Ugovor o novom početku.

"Naša namjera je da se kroz paket tranzicione pravde nadoknadi dio nepravde koju su ti građani pretrpjeli od pogubne ekonomske politike ovog režima. Mislimo da je u Crnoj Gori u 2016. godini sramota da desetine hiljada porodica, koje inače žive u jako teškim uslovima ostanu i bez elementarnih uslova za život tako što neće imati električnu energiju“, kazao je u nedavnoj izjavi za RSE jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Predizborni spotovi DPS-a, DF-a i Demokrata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

U DF-u obećavaju i da će samohranim majkama dati mogućnost porodiljskog odsustva dok dijete ne navrši tri godine, da će osnovati poseban fond za isplatu alimentacija, kao i fond za naknadu štete ženama žrtvama nasilja.

No, obećanja pljušte i iz vladajuće Demokratske partije socijalista iz koje sa predizbornih skupova najavljuju kako će u najskorije vrijeme Crna Gora imati preko 50 novoizgrađenih ili započetih hotela visoke kategorije.

Obećavaju i jadransko-jonski gasovod koji će u Crnu Goru dovesti gas iz Azerbejdžana.

Bilo da su izbori na Cetinju ili oni u Kotoru, izgradnja žičare godinama je glavni predizborni adut DPS-a u prijestonici i gradu pod zaštitom UNESCO. Tako je i pred ove izbore.

"Urađen je idejni projekat prave žičare koja je usvojena i mislimo da će za mjesc dva glavni projekat biti završen. Realizacija će siguran sam biti završena u naredne četiri godine, čak i puno prije", kazao je Željko Avramović iz DPS-a

Većina partija u izbornim programima osim otpisa dugova i velikih projekata, obećavaju besplatno obrazovanje, izgradnju novih vrtića i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja.

U Demokratskoj partiji socijalista obećavaju da će od naredne godine studije na UCG biti besplatne.

"Od 2017. godine studije na UCG biće besplatne za sve studente, i to od prve godine do sticanja stepena mastera, odnosno, magistra", najavljuje funkcioner DPS Dragutin Papović.

Sugestivno prosperitetno: Predizborne poruke političkih parija biračima
Sugestivno prosperitetno: Predizborne poruke političkih parija biračima

U kampanji gotovo sve partije obećavaju povećanje plata ljekarima, izgradnju novih bolnica i proširenje liste besplatnih ljekova.

Partije ne obećavaju samo rješavanje problema na državnom nego i na lokalnom nivou pa tako Socijaldemokrate u Budvi obećavaju rješavanje višegodišnjih komunalnih problema, a DEMOS i SNP u tom gradu rješavanje haosa u radu taksi udruženja.

Zlatko Vujović iz Centra za monitoring (CEMI) u razgovoru za RSE primjećuje da što su obećanja manje realna to je slabije uvjerenje onih koji ih saopštavaju da će ostaviriti dobar rezultat na izborima i da će morati kao vlast da ih ispune.

Vujović ovako odgovara na pitanje da li među crnogorskim biračima vlada neka vrsta zaborava kada su u pitanju obećanja koja dobijaju pred svake izbore a od kojih uglavnom, u većini do sada ništa nije realizovano:

„Građani se možda ne sjećaju konkretnih obećanja ali itekako pamte osjećaj da li su zadovoljni ili ne, odnosno da su njihova prava uslovno rečeno sve manja, odnosno da su njihova primanja sve manja. Ono sa čime se suočavaju naši građani jeste da se liberalna politika zaduživanja, odnosno odobravanja kredita po visokim kamatama vratila kao bumerang. Ljudi su prilično osiromašili i sada su u riziku da izgube ono što su godinama otplaćivali. Taj osjećaj nezadovoljstva se pamti, odnosno upoređuje sa nekim osjećajem zadovoljstva koji je postojao ranije, ako se već ne pamte konkretna izborna obećanja.“

Da li crnogorski građani mogu očekivati da neka od partija u budućnosti postupi ozbiljno i izađe pred građane sa onim što je učinila, ili ispunila od datih obećanja?

„Da bi se nešto takvo moglo očekivati da će se desiti potrebno je prije svega da dođe do promjene vlasti pa da možda oni koji su uvjereni da nikada neće doći na vlast, govorim o opoziciji koja je obećavala brda i doline, budu dovedeni u situaciju da takva obećanja ispunjavaju. Ovako govorimo samo o jednoj vlasti koja vlada preko dvije decenije. Neka od njihovih obećanja su realna, neka se sporije ostvaruju, ali većina su nerealna i neće skorije biti ispunjena“, poručuje Vujović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG