Dostupni linkovi

Abazović najavio istragu o organizatorima šverca kokaina


Abazović je rekao da je kokain koji je zaplijenjen 12. januara iz marketa trgovinske kompanije "Voli" plod transnacionalnog kriminala.
Abazović je rekao da je kokain koji je zaplijenjen 12. januara iz marketa trgovinske kompanije "Voli" plod transnacionalnog kriminala.

Kokain koji je zaplijenjen 12. januara iz marketa trgovinske kompanije "Voli" plod je transnacionalnog kriminala i moramo doći do organizatora šverca, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, nakon sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Odbor je 31. januara obavio kontrolno saslušanje predstavnika Vlade i čelnika bezbjednosnih službi povodom slučaja zapljene oko 500 kilograma kokaina. Naime, radnici Volija su 12. januara, u paketima banana u magacinu te podgoričke kompanije, pronašli kokain, o čemu su obavijestili policiju.

Sjednica je održana u "gluvoj sobi" Skupštine, van javnosti, jer su glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić kazali da posjeduju informacije koje su označene stepenom tajno.

Abazović, koji je koordinator službi bezbjednosti, rekao je da im je nakon saslušanja dosta stvari jasnije.

"Moja poruka članovima Odbora je bila da treba da budemo srećni što je u posljednjih pet mjeseci zaplijenjeno toliko kokaina. Mislim da su ovakve količine kokaina plod transnacionalnog kriminala", rekao je Abazović novinarima nakon sjednice.

Abazović je rekao da je Katnićeva pretpostavka da je u tovarima koji su nedostajali bila droga.

"Gdje su organizatori i gdje su krijumčari? Do njih moramo doći. Do sada nismo mogli doći ni do kokaina", rekao je Abazović.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv špeditera Đoka Drobnjaka iz Bara zbog sumnje da je član međunarodne kriminalne grupe formirane radi šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a djelovala je i u Crnoj Gori.

Krijumčarenje kokaina i veze sa Zapadnim Balkanom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Predsjednik Odbora za bezbjednost Milan Knežević je rekao da mu je nakon sjednice jasno da špediter Đoko Drobnjak nije jedini krivac i da bi trebalo da se brani sa slobode.

"U tom slučaju je toliko nepoznanica. Nije saslušan vlasnik kompanije Voli Dragan Bokan", ukazao je Knežević.

Ovo je druga velika zapljena kokaina u Crnoj Gori u posljednjih pola godine.

U avgustu prošle godine u Podgorici su uhapšeni Budimir i Marina Krstović zbog sumnje da su učestvovali u švercu 1.400 kilograma kokaina takođe zaplijenjenog u kontingentu sa bananama, u naselju Mojanovići u Zeti kraj Podgorice. Iako je droga pronađena u magacinu koje je njihovo vlasništvo, Krstovići su tokom istrage tvrdili da nemaju nikakve veze za pronađenim narkoticima.

Tužilaštvo je u decembru podiglo optužnicu protiv Krstovića, zbog šverca, kako je navedeno 1200 kilograma kokaina. Ovoj zaplijeni je prethodilo potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Graničnih snaga Velike Britanije i Crne Gore (u junu 2021. godine), u cilju sprečavanja šverca droge i druge nedozvoljene robe na granici i u tranzitu ka Evropi i Velikoj Britaniji.

Knežević je problematizovao i to što SDT nije uzelo slučaj zapljene 1,2 tone kokaina, a jeste slučaj zapljene u Voliju.

"Čini mi se da neko porodicu Krstović pokušava isturiti kao glavne krivce", kazao je Knežević.

Još jedna zapljena veće količine kokaina dogodila se u junu 2018. godine kada su crnogorski carinici u Luci Bar tokom rutinske kontrole kontejnera sa bananama iz Ekvadora, pronašli preko 38 kilograma kokaina.

XS
SM
MD
LG