Dostupni linkovi

Crna Gora pod sajber štitom NATO


U Talin će dogodine otputovati jedan stručnjak iz oblasti sajber bezbjednosti (Ilustrativna fotografija)
U Talin će dogodine otputovati jedan stručnjak iz oblasti sajber bezbjednosti (Ilustrativna fotografija)

Nedavno je crnogorska Vlada najavila da će se Crna Gora naredne godine pridružiti NATO-ovom sajber odbrambenom centru sa sjedištem u Estoniji.

Stručnjaci kažu da će na taj način ojačati svoju zaštitu od sajber napada ali i NATO kao sistem čije članice na dnevnoj osnovi razmjenjuju povjerljive informacije.

Prema planu crnogorske Vlade u Talin će dogodine otputovati jedan stručnjak iz oblasti sajber bezbjednosti koji će u NATO centru proći obuku o savremenim sajber prijetnjama i kako odgovoriti na njih.

Iako smo od predstavika Ministarstva odbrane zatražili više informacija o budućem učešću Crne Gore u djelovanju tog centra kao i o tome kako će to uticati na njene kapacitete u oblasti zaštite od hakerskih napada, odgovore još nijesmo dobili.

Milica Janković iz Direkcije za elektronsku administraciju i informacionu bezbjednost u Ministarstvu javne uprave, kaže za Radio Slobodna Evropa da će Crna Gora u radu centra učestvovati kao zemlja kontributor i da će samim ulaskom u taj sistem imati višestruke koristi:

„Centar za izvrsnost u Talinu funkcioniše kao istraživački hab i kao mjesto za razvoj kapaciteta sajber odbrane. Onoga trenutka kada jedan službenik iz Crne Gore bude na tom mjestu dešavanja sigurno je da ćemo imati informacije iz prve ruke i biti mnogo bolje pripremljeniji za sve izazove iz te oblasti koji će doći“

Dekan Fakulteta informacionih tehnologija na Univerzitetu Mediteran u Podgorici, Adis Balota kaže za RSE da je u pitanju aranžman koji će donijeti značajne koristi ne samo Crnoj Gori nego prije svih samom NATO:

„Jer upravo zaštita kritične informačke strukture svake članice NATO znači i zaštitu kompletnog NATO-a kao kritične informatičke trukture u sajber prostoru. Tako da NATO-u nije samo cilj da štiti i da jača sajber odbrambene kapacitete svake države individualno, nego u prvom redu da štiti zajednički odbrambeni sistem. Svi znamo da se u posljednjih nekoliko godina najveći broj napada događa upravo u sajber prostoru, ne samo kroz curenje informacija nego i kroz atake na kritičnu informatičku strukturu. U NATO su to prepoznali tako da će narednih godina sve više jačati tu liniju odbrane.“

Crna Gora bila je meta hakera tokom izborne 2016. godine a naročito je taj problem bio izražen uoči njenog učlanjenja u NATO, u ljeto prošle godine.

Iz Ministarstva javne uprave tada je saopšteno da su u 2017. godini imali 700 sajber napada, što je bilo 20 puta više u odnosu na prethodne godine.

Saopštili su da nije bilo moguće utvrditi odakle su ti napadi dolazili ali se njihovo drastično uvećanje u vrhu crnogorske vlasti tumačilo kao dio pokušaja Rusije da zaustavi put Crne Gore ka članstvu NATO.

Moskva je u nekoliko navrata odbacila takve ocjene i tvrdnje zvanične Podgorice.

No, ko god da je bio odgovoran za dosadašnje hakerske napade na javne institucije u Crnoj Gori, oni su nastavljeni i u ovoj godini, upozorava Milica Janković:

„Dakle, i ove godine imamo taj trend ali je razlika u tome što se mi sada značajno bolje branimo. Mi smo od prošle godine povećali tehničke kapacitete za odbranu tako da je sada nedostupnost portala držvnih organa mala, odnosno gotovo da je i nema. Dakle, mi radimo sve što je u našoj moći da predusretnemo te napade kojih je sve više i koji su mnogo komplikovaniji nego u prošlosti.“

I stručnjaci kažu da nakon što je postala 29. članica Alijanse, Crna Gora u skorijoj budućnosti može da očekuje sajber napade koji će biti kompleksniji i imati ozbiljnije posljedice.

NATO-ov sajber odbrambeni centar
NATO-ov sajber odbrambeni centar

„U narednom periodu se mogu očekivati sofisticiraniji napadi. Međutim, i tehnika i edukacija i novi sistemi odbrane upravo trebaju da daju adekvatan odgovor na to. Svakako da treba biti spreman jer će vladina insfrastruktura kao što su pravosudni sistem, informacioni sistem, poreska uprava, zdravstveni sistem, sistemi bezbjednosih službi, u budućnosti sigurno biti meta nelegalnih aktivnosti i napada u sajber prostoru“, kaže Adis Balota.

Inače, u NATO na problem sajber napada gledaju kao na globalnu prijetnju i izazov, zbog čega je sajber odbrana i prepoznata kao jedan od elemenata kolektivne odbrane.

NATO je naročito pojačao sajber odbranu nakon prvih hakerskih napada na institucije pojedinh država članica Alijanse, za koje se sumnja da su došli kao dio ruske anti NATO propagande.

IT firme za bezbjednost poput FirstEye i Trend Micro kažu da su vidjeli dokaze koji sa napadima na institucije i pojedince širom svijeta povezuju rusku hakersku grupu poznatu kao Fancy Bear.

Tu grupu, između ostalog optužuju za pokušaj sajber napada i miješanje u ishod izbora u NATO-u, Beloj kući i moguće nekoliko njemačkih vladinih institucija.

Agencija za sigurnost mreže i informisanje Evropske unije (ENISA) je saopštila da je crnogorska infrastruktura takođe bila na meti te grupe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG