Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radunović: Crna Gora napredovala u cyber odbrani


Ilustrativna fotografija

Vladimir Radunović, stručnjak za sajber sigurnost iz Diplo fondacije, za ‘Zašto?’ analizira navode američke kompanije FireEye da su ruski hakeri povezani sa vojnom obaveštajnom službom GRU početkom godine izvršili napad na institucije Crne Gore zbog pristupanja NATO savezu.

  • Podaci

Što se tiče Rusije i Crne Gore, jako je teško napraviti atribuciju da je Rusija iza toga.

FireEye i druge kompanije u velikoj meri mogu da pokušaju da naprave tehničku atribuciju, ali i to je jako teško jer postoje mnogi sistemi da se zataškaju tragovi – ozbiljni igrači će to jako dobro da urade.

  • Izbori

Ali tu se obično koristi neka politička analiza -- ko bi mogao imati motiv? -- koriste se i obaveštajni podaci i klasične obaveštajne službe tako da kad se sve to sklopi nije nemoguće pretpostaviti da bi Rusija, ako ima interesa, mogla da izvede jedan takav napad.

Bilo je govora da je i tokom (crnogorskih) izbora bilo sajber napada.

  • Problemi

Što se tiče spremnosti na odbranu bilo koje zemlje danas, nijedna zemlja ne može da se pohvali ozbiljnim sistemskim pristupom za odbranu.

Vidimo da i Amerika i Kina i ostali imaju ozbiljnih problema u tom pogledu pa svakako i Crna Gora.

  • Sistem

Ono što je svakako dobra vest je da je Crna Gora zaista u zadnjih godinu, dve, tri, počela intenzivnije da se bavi i nekim pravnim i strateškim okvirom i uspostavljanjem institucija po dobrim praksama u svetu -- to je pre svega nacionalni centar za odgovor na sajber incidente.

Teško da tu može da se napravi sistem koji je neprobojan, dakle ne možemo očekivati da će sistem biti sto posto siguran.

  • Sila

Ali rekacija je jako važna, jako je važna međunarodna saradnja u tom pogledu, i na tehničkom i na političkom nivou.

Mislim da tu Crna Gora ide u dobrom smeru, na kraju krajeva i članstvo u NATO-u na neki način će pomoći oko podrške, jer je NATO otvoreno rekao zadnjih godinu-dve da će smatrati sajber napad na jednu od njenih članica mogućnošću da se aktivira Član 5 koji dozvoljava i kinetičku silu, kinetički odgovor u odbrani članica.

  • Centri

Region Zapadnog Balkana je, mogu slobodno reći, u jako lošem stanju i gotovo nijedna zemlja nema ozbiljan, solidan, strateški pristup.

Ponegde postoje nacionalni centri ali oni uglavnom ne funkcionišu tako dobro.

Možda je crnogorski u ovom momentu i najbolji -- ako izuzmemo Sloveniju i Hrvatsku naravno -- od ovih zemalja bivše Jugoslavije.

  • Znanje

Međutim, mnogo tu još ima da se radi, pre svega u saradnji između partnera jer ne treba zaboraviti da je 90 posto infastrukture zapravo vlasništvo privatnog sektora, a svega možda 10 u vlasništvu državnog.

Znanje i kontakti su u akademiji i tehničkoj zajednici, u civilnom društvu.

Tako da je saradnja svih tih aktera ključ za cyber odbranu svih zemalja, pa i Crne Gore, i naravno međunarodna saradnja.

XS
SM
MD
LG