Dostupni linkovi

Ruska sajber kampanja cilja i Zapadni Balkan


Učesnici panela u Podgorici
Učesnici panela u Podgorici

Sajber kampanje, zloupotreba medija i društvenih mreža, informativni i hibridni ratovi su danas ključna sredstva za moderno ratovanje, destabilizaciju stranih Vlada i ostvarivanje vojne i političke superiornosti.

Kao i druge zemlje koje su se suočile sa sajber prijetnjama, i Crna Gora je prošla kroz pokušaj destabilizacije kojem se uspješno suprotstavila, saopšteno je, između ostalog, na panelu "Informacioni rat, slučaj Zapadnog Balkana i ruska teorija haosa u političkom ratovanju" u Podgorici.

Razvoj komunikacionih tehnologija značajno je promijenio prirodu savremenih konflikata.

Danas se koriste društvene mreže, zloupotrebljavaju mediji, šire dezinformacije, a sve u cilju destabilizacije Vlada i država, ocjenjeno je na panelu informativno ratovanje.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković je saopštio da države na Zapadnom Balkanu mogu biti ranjive, konstatujući da su vlasti Crne Gore uspjele da spriječe takvu prijetnju.

"Vidjeli smo primjere u kojima je zloupotreba medija i društvenih mreža korišćena kao metod za ostvarivanje političkih i vojnih superiornosti", istakao je Bošković.

Neprijateljske snage mogu eksploatisati istoriju, kulturu i nacionalizam da bi sprovodili sajber kampanje, naglasio je ministar odbrane Crne Gore.

"U ovom bezbjednosnom okruženju naše vlade moraju da budu vrlo oprezne kada se bave ovim pitanjima i miješanjem stranih faktora koji pokušavaju da podriju naše nacionalne politike i ciljeve vanjskih politika. Državne vlasti u Crnoj Gori su uspjele da spriječe takve prijetnje na našem evroatlantskom putu", rekao je Bošković na skupu posvećenom informacionom ratu u organizaciji Atlantskog saveza u Crnoj Gori.

Bošković: Zloupotreba medija i društvenih mreža
Bošković: Zloupotreba medija i društvenih mreža

Generalni sekretar Atlantskog saveza u Crnoj Gori Savo Kentera je označio Rusiju kao centar odakle se pokreću informativni ratovi i kampanje dezinformisanja, a čime se pokušava destabilizovati Zapadni Balkan i podrivati napredak zemalja regiona.

"Cilj Moskve nije ništa drugo nego da diskredituje demokratsko upravljanje i postojeći međunarodni sistem. Isto tako ne možemo očekivati da Rusija, država koja je bazirana na svojoj obavještajnoj mreži, odustane od upotrebe svog najrazvijenijeg aparata i aktivnih mjera i prestane se miješati u unutrašnje odnose u državama koje smatra protivnicima", ukazao je Savo Kentera.

"U slučaju Rusije, dezinformisanje je jedan od instrumenata za sprovođenje strateških spoljnopolitičkih interesa, jačanje ruske međunarodne pozicije i uticaja na račun Zapada, kao i zaštita ruskih ekonomskih interesa. U toj sferi interesa se, shodno ruskoj percepciji, nesumnjivo nalazi i Zapadni Balkan", poručio je generalni sekretar Atlantskog saveza u Crnoj Gori.

Govoreći o tome kako se boriti protiv dezinformacija koje se produkuju iz Kremlja, Kentera je ocijenio da demokratske države ne bi trebalo da koriste iste metode.

"Ideološki izazov koji je komunizam postavio liberalnoj demokratiji danas je zamijenio autoritarni nacionalizam. Dok su operacije dezinformisanja ključni alat Ruske Federacije u ovom ideološkom takmičenju, one su na kraju jedna asimetrična alatka koju koristi slabija strana za izjednačavanje snaga na terenu", kazao je Kentera.

"Demokratske države ne smiju uvoditi dezinformacione kampanje jer bi to moglo koristiti Kremlju, dodajući jednu kognitivnu disonansu, koja bi potkopala demokratiju pri čemu bi ovakve kampanje bile i relativno neefikasne za jedno zatvoreno društvo. Umjesto toga, mi moramo poboljšati napore kako bi otkrili i suprotstavili se dezinformisanju", pojasnio je Savo Kentera.

Kentera: Rusija i instrument dezinformisanja
Kentera: Rusija i instrument dezinformisanja

Crna Gora je bila odlučna da se suprotstavi pritisku, tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Lažnim informacijama se izaziva zabuna i podrivanje politika i lidera, saopštila je američka ambasadorka Margaret En Uehara.

Ona je konstatovala da se nije moguće u potpunosti baviti bezbjednošću, bez istovremene borbe protiv informacionih kampanja koje pokušavaju da unište demokratske principe i koje izazivaju ratove usmjerene ka haosu, te sprečavaju rad čitavih Vlada i privreda.

"Svaki ruski napor, bez obzira da li je spoljni ili unutrašnji, može negativno da utiče na demokratske procese u Crnoj Gori i potpuno je neprihvatljiv. Crna Gora se suočila sa bezbjednosnim izazovima, ali Crna Gora nije sama. Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju svog NATO saveznika, ojačavajući demokratske institucije. Crna Gora nastavlja svoj put ka punoj evroatlantskoj integraciji", zaključila je ambasadorka Uehara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG