Dostupni linkovi

Crna Gora izručila Hrvatskoj bivšeg generala Borislava Đukića


Borislav Đukić
Borislav Đukić

Crna Gora izručila je Hrvatskoj srpskog državljanina, umirovljenog generala Borislava Đukića, kojem je splitski Županijski sud odredio istražni zatvor. On je u Hrvatskoj optužen za ratni zločin - da je siječnja 1993 naredio uništavanje brane na akumulacijskom jezeru hidroelektrane Peruća. Da je brana uništena, poplava i povratni val izazvali bi brojne ljudske žrtve i velika razaranja u cijeloj Cetinskoj krajini. Protiv njega vodi se istraga i za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva u sjevernoj Dalmaciji.

Prema optužnici, Đukić je naredio rušenje brane na akumulacijskom jezeru Peruća, u kojem se tada nalazilo 400 milijuna kubnih metara vode, koja bi desetcima kilometara nizvodno niz rijeku Cetinu ostavila za sobom pustoš.

Hidroelektranu i branu zauzeli su 1991. pobunjeni hrvatski Srbi, potom je nadzor nad objektom preuzeo kenijski bataljun UNPROFOR-a, međutim pobunjeni Srbi su ih otjerali i pokušali branu dignuti u zrak sa 30 tona eksploziva.

Zahvaljujući akciji britanskog majora Marka Nicholasa Graya iz UNPROFOR-a, koji je u dva navrata ispustio vodu iz jezera, voda nije provalila kroz oštećenu branu i izbjegnuta je katastrofa.

„Trebalo bi raščistiti do najsitnijih detalja kako se to moglo dogoditi da jedna dobro organizirana država - a bivša Jugoslavija je bila relativno dobro organizirana država - krene u rušenje vlastitih instalacija kako bi ostvarila unutarnjopolitičke ciljeve za jednu etničku skupinu – u ovom slučaju Srbe?!? Niti je Srbima donijela korist, a nevolju silnu je nanijela Hrvatima“, komentira za naš program inženjer Ivica Vrca, upravitelj pogona Peruče – do dolaska pobunjenih Srba.

Odmah nakon eksplozije Hrvatska vojska je zauzela branu i započela sa sanacijom.

Đukić je po hrvatskoj tjeralici uhićen na tivatskom aerodromu 18. srpnja prošle godine na povratku s ljetovanja i do ekstradicije Hrvatskoj nalazio se u ekstradicijskom pritvoru.

Uz njega, za ovaj ratni zločin optuženi su i tadašnji zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić i tadašnji zapovjednik pograničnih jedinica samoproglašene „Krajine“ Milan Korica. Inženjer Vrca sugerira da se krug odgovornih još proširi.

„Ovdje je interesantno da je brana razorena na način koji je predviđao projekt razaranja. Naime, onda su sve ovakve visoke brane imale u projektu sadržano i kako se brana razara, i to je odobravala vojska – bivša JNA. Brana nije srušena spontano. Eksploziv je postavljen tamo gdje ga je projekt brane predviđao. Dakle, treba proširiti istragu i na ljude koji su mogli do toga doći. Nije mogao svatko doći do tih podataka. Mi smo se toga najviše bojali, i to se dogodilo“, konstatira Korica.

Đukić će početak suđenja čekati u istražnom zatvoru u Splitu. Protiv njega je otvorena istraga za još jedan ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti – za protjerivanje nesrpskog stanovništva sjeverne Dalmacije, ubojstvo 117 osoba i silovanje tri osobe i granatiranje civilnih ciljeva – stambenih, gospodarskih i sakralnih objekata od 1991. do 1995. U srijedu je na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu po prvi puta ispitan za to kazneno djelo.

XS
SM
MD
LG