Dostupni linkovi

Fantomski birači glavno izborno oružje


U biračkom spisku sa svega 530.000 imena, podaci ne slažu za cijelu petinu
U biračkom spisku sa svega 530.000 imena, podaci ne slažu za cijelu petinu

Predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori će se održati za manje od mjesec dana. Ukoliko se kao tačni pokažu podaci i tvrdnje nevladinog sektora, dijelova medija koji istražuju ovu problematiku i opozicije, čini se da je sve manje izgleda da će cijela višemjesečna priča u vezi sa stvaranjem uslova za poštene i slobodne izbore i povećanja povjerenja u izborni proces ostati samo – priča.

Građani Crne Gore će 16. oktobra izaći na biračka mjesta, ali po svoj prilici, ne sa povjerenjem u izborni proces većim nego do sada. U biračkom spisku sa svega 530.000 imena, podaci ne slažu za cijelu petinu.

U tu grupu koja se obično pominje pod nazivom "fantomski birači", spadaju lica koja imaju prebivalište u Crnoj Gori ali tu ne žive, zatim oni koji nemaju nikakav dokument ili imaju staru ličnu sa kojom ne mogu da glasaju i građani koji imaju novi dokument, ali ne žive u mjestu prebivališta u Crnoj Gori, a njih ukupno ima oko 100.000.

Vuk Maraš iz nevladine organizacije MANS kaže da se tu radi i o umrlim licima, upisivanju i brisanju takozvanih instant birača koji služe samo za jedne izbore, a da poseban problem predstavljaju promjene biračkih mjesta građana.

Vuk Maraš: Krivične prijave zbog upisanih duplikata u biračkom spisku
Vuk Maraš: Krivične prijave zbog upisanih duplikata u biračkom spisku

"Za više desetina hiljada lica moramo da izvršimo neophodne provere, a Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) čini sve da nam taj posao oteža i zbog toga, već sada, možemo da kažemo da nećemo biti u stanju da birački spisak u potpunosti očistimo prije izbora", kaže Vuk Maraš.

On navodi kako će MANS, svakako pokušati da, uprkos opstrukcijama, "nadležnim organima prijavi bar neka kršenja u svim kategorijama, kako bi se koliko-toliko obezbijedilo da se očisti bar dio biračkog spiska i da odgovorna lica snose odgovornost".

"U vezi sa tim, MANS je danas specijalnom državnom tužiocu podnio krivičnu prijavu protiv više NN lica iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije i predstavnika 15 opština zbog upisanih duplikata u biračkom spisku", rekao je Maraš.

Dvostruki identiteti ili krađa

U MANS-u, koji uz podršku ambasada Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država realizuju projekat – Pošteni izbori, slobodni od korupcije - skreću pažnju i na veliki broj takozvanih duplikata, odnosno, lica sa potpuno istim imenom i prezimenom, datumom i mjestom rođenja, pa čak i trenutnom adresom, a da se razlikuju samo po matičnom broju, te da zbog toga, ta lica mogu imati i dupla dokumenta i dva puta glasati.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović kaže da samo nije jasno samo - da li ta lica svjesno imaju dva identiteta ili im ga je neko ukrao pa se koristi njihovim ličnim dokumentima sa promijenjenom slikom.

"Umjesto da institucije koje su za to zadužene obezbijede sprovođenje izbornih zakona, time se bavi NVO sektor, a te institucije ulažu ogromne napore da nas maksimalno opstruiraju u tom poslu. Teško da se može očekivati da ćemo imati poštenije i slobodnije izbore u značajnijoj mjeri. Umjesto da nadležne državne institucije sprovode izborne zakone, suprotno tome, one čine sve što mogu da sakriju nezakonitosti u biračkom spisku, nezakonito zapošljavanje, nezakonito finansiranje izborne kampanje...", kaže Ćalović.

Jedan zaposlen – četiri glasa

U međuvremenu je i Centar za istraživačko novinarstvo objavio analizu podataka iz popisa stanovništva iz 2011. godine iz koje, kada se uporedi broj imena na biračkom spisku i broj tadašnjih građana sa pravom glasa i svih koji su u međuvremenu mogli da steknu biračko pravo, proizlazi broj od 35.000 fantomskih birača.

Pored problematičnog biračkog spiska, MANS ukazuje i na nastavak prakse zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe u predizbornom periodu.

Od 12. jula, kada su raspisani izbori, državni i lokalni organi, institucije i javna preduzeća su zaključili 1.027 ugovora o zapošljavanju, navodi Ines Mrdović iz MANS-a.

"Praksa predizbornih zapošljavanja je nastavljena i u ovom izbornom ciklusu. Mehanizam: jedan zaposlen – četiri glasa je i dalje aktuelan i uoči ovih oktobarskih izbora postoji ogroman prostor za uticaj na volju birača kroz zapošljavanje. Čovjeka koji nema stalan posao je najlakše ucjenjivati u partijske svrhe", ocijenila je Mrdović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG