Dostupni linkovi

Izbor političke budućnosti Crne Gore


Plakati političkih stranaka postavljeni uzduž Podgorice
Plakati političkih stranaka postavljeni uzduž Podgorice

Sve političke partije i koalicije koje su namjeravale da učestvuju na oktobarskim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do ponoći su predali izborne liste. Ukoliko Državna izborna komisija proglasi sve izborne liste validnim, na predstojećim izborima učestvovaće 17 partija i koalicija, a ko će popuniti 81. poslaničko mjesto odlučiće oko 520.000 punoljetnih građana. Kampanja je počela glamurozno i oštro.

Za sve učesnike parlamentarnih izbora ulog je veliki – naredne četiri godine činiti vlast ili barem zauzeti poslaničko mjesto u parlamentu je cilj svih političkih subjekata u Crnoj Gori. Zato, kada je riječ o ekonomiji, socijali i budućim finansijskim parametrima, sve političke partije obećavaju isto – povećaće broj radnih mjesta, minimalne zarade, penzije, smanjiće nacionalni dug, dovešće nove investitore, pomoći će proizvođačima i poljoprivrednicima, a pominje se osnivanje državne banke.

Međutim, razlike su jasne kada stranke i koalicije govore o političkoj budućnosti Crne Gore. Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) traži podršku građana kako bi u narednom mandatu Crna Gora i formalno bila primljena u NATO i okončani pregovori o članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović vidi opasnost od prekida integracionih procesa ukoliko bi, kako je rekao, protivnici crnogorskih nacionalnih interesa došli na vlast.

Milo Đukanović: Opasnost od prekida integracionih procesa
Milo Đukanović: Opasnost od prekida integracionih procesa


"Članstvom u NATO stavlja se i finalno tačka na iluziju naših političkih protivnika i protivnika Crne Gore, da je savremenu Crnu Goru moguće vratiti natrag na stara balkanska bespuća na kojima smo izgubili već dugo vremena tokom svoje istorije. Znaju to i naši politički protivnici", ističe Đukanović.

Promjenu dosadašnjeg spoljnopolitičkog kursa Crne Gore najavljuje opozicioni Demokratski front (DF). Kao najžešći protivnici integracija Crne Gore u NATO kažu da će, ukoliko osvoje vlast, organizovati referendum o članstvu u NATO, odmah poništiti priznanje Republike Kosovo i ukinuti sankcije Rusiji.

"Prvo ćemo ispraviti one velike nepravde koje bole svakog građanina Crne Gore. Poništićemo priznanje Kosova i to će biti jedna od prvih odluka. Ukinućemo sankcije Rusiji i vodićemo izbalansiranu međunarodnu politiku", riječi su Andrije Mandića, nosioca liste koalicije.

Početak kampanje obilježio je snažan marketinški napad političkih partija na građane preko svih medijskih platformi – štampanih i elektronskih medija, internet mreža je zatrpana predizbornim porukama, uloženo je u igrane spotove kao nikad ranije.

Pojavile su se i prve sumnje da je jedan od učesika izbora finansiran iz inostranstva. Pozitivna Crna Gora, kojoj su na prvom predizbornom skupu meta bile opozicione stranke, vjeruje da je finansijer jedne kampanje Rusija.

"Sa ruskim parama ruše Crnu Goru, a mi smo goloruki i odbranićemo je. Odbranila se ova država vjekovima od mnogih, odbraniće se i od ovih nesretnika najamnika, koji su za šaku rubalja krenuli na našu državu", kaže Darko Pajović, lider Pozitivne.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića, kao dio aktuelne vlasti, svjesni su i grešaka iz prethodnog perioda, ali uvjereni da su oni sposobni da mijenjaju Crnu Goru.

"Znamo i da u našoj državi mora da se pravednije raspodjeljuje ono što je stvoreno. Mi, takođe, znamo da moramo mijenjati državu, ali ne da je pod tim izgovorom rušimo", navodi Brajović.

Demokrate Alekse Bečića vide svoju komparativnu prednost u činjenici da partiju čine mladi ljudi koji se do sada nisu bavili politikom.

Aleksa Bečić: Naš tim je pobjednički
Aleksa Bečić: Naš tim je pobjednički


"Na našoj listi je 51% mladih, 80% onih koji su prvi put na poslaničkoj listi, a u prvih 20 na listi imamo samo jednog kandidata koji je bio poslanik svega godinu dana. Tako da su moja leđa sigurna, a naš tim pobjednički", kaže Bečić.

Opozicione stranke koje su participirale u posljednjih nekoliko mjeseci u izvršnoj vlasti, kao kontrolni mehanizam rada Vlade i njenih institucija, na izbore izlaze u dvije kolone.

Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića nastupa samostalno, a tročlanu koaliciju "Ključ" čine Demos Miodraga Lekića, SNP Srđana Milića i URA Žarka Rakčevića. Zalažu se za promjenu vlasti Đukanovićevog DPS-a, koju optužuju za visoku korupciju, nepotizam, protekcionizam, zloupotrebu državnih resursa i stvaranje vještačkih podjela u društvu.

"Crna Gora jeste nezavisna, ali nije država krivicom onih koji vode ovu vlast. Kako kada imamo institucije koje zavise od volje pojedinaca, kada nam penzioneri moraju da biraju između hrane i lijekova, kada mafija ratuje po gradovima Crne Gore – to se ne zove država nego privatna prćija. Oni ne brane nezavisnu državu, oni brane svoje neustavno i nezakonito pravo da nam rade što hoće", navodi Srđan Milić uime koalicije "Ključ".

"Mi ćemo voditi tu staru, novu Crnu Goru. Staru, po kodeksu čojstva i junaštva, a novu po spremnosti da se mijenja, da bude bolja, da bude kakva nikad nije bila, sređena, uređena i potpuno evropski slobodna", zaključuje Ranko Krivokapić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG