Dostupni linkovi

Izbori u Crnoj Gori: DPS ne može sam da formira vladu, manjine odlučuju

Na parlamentarnim izborma u Crnoj Gori, prema prvim procjenama CEMI-ja i CDT-a, stranka Mila Đukanovića dobila je oko 40 odsto glasova, a DF oko 20 odsto. Glasalo je 73,2 odsto birača. Policija potvrdila hapšenje grupe iz Srbije zbog "sumnji za terorizam".

01:51 17.10.2016.

Završavamo uživo praćenje crnogorskih parlamentarnih izbora. U našem radijskom programu i na web stranici moći ćete pronaći reakcije i ocjene izbora.

01:32 17.10.2016.

Đukanović proglasio apsolutnu pobjedu

DPS je ostvarila apsolutnu pobjedu, saopštio je predsjednik stranke Milo Đukanović, obraćajući se okupljenim pristalicama u sjedništu stranke.

"Osvojili smo oko 159.000 glasova, što je 36 mandata i to je tačno duplo više od prvog našeg sljedećeg konkurenta koji je osvojio 18 mandata'', kazao je Đukanović, optužujući opoziciju da je "izgubila kontakt sa realnošću" zbog ranije izrečenih tvrdnji opozicije da imaju više glasova od DPS-a.

Đukanović proglasio apsolutnu pobjedu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Đukanović je ponovio da se na ovim izborima branila Crna Gora.

"Tokom kampanje smo kazali da branimo Crnu Goru i želim da podijelim zadovoljstvo što smo odbranili Crnu Goru i naše pravo da slobodno upravljamo svojom budućnošću. Velika se sila upregla protiv malene Crne Gore na ovim izborima, ali zahvaljujući vašoj podršci i podršci brojnih istomišljenika Crne Gore uspjeli smo. Možemo reći da nastavljamo putem sigurne budućnosti i da ćemo u narednih nekoilko mjeseci ratifikovati protokol pristupa Crne Gore u NATO, da ćemo tokom sljedećeg mandata završiti pregovore i pokazati da smo zreli da budemo članica EU, da ćemo doprinijeti bržem ekonomskom rastu, novoj zaposlenosti i unapređenju kvaliteta života naših ljudi'', kazao je Đukanović.

Đukanović je najavio da će odmah nakon zvaničnog proglašenja rezultata izbora, razgovarati sa potencijalnim partnerima i naveo Socijaldemokrate Ivana Brajovića i manjinske nacionalne partije.

00:40 17.10.2016.

Nije sigurna podrška manjinskih stranaka DPS-u

Komentarišući nezvanične rezultate izbora, politički analitičari smatraju da još uvijek nije sasvim izvjesno da će Demokratska partija socijalista premijera Mila Đukanovića imati podršku manjinskih partija koje su mu neophodne za formiranje Vlade, a da je osnovni problem opozicije zbog kog nije postigla ubjedljiviji uspjeh konstantan izostanak prodora u DPS-ovo biračko tijelo.

„Nije apsolutno sigurno da će manjinske stranke dati podršku DPS-u i tako formirati vlast jer su one prilično heterogene. Između ostalog, albanske stranke su tražile međunarodne garancije“, rekao je za Radio televiziju Crne Gore politički analitičar Srđan Vukadinović, koji smatra da Crnu Goru sada očekuju mukotrpni pregovori i nestabilnost.

Direktor Instituta alternativa Stevo Muk je za TV Vijesti rekao da je ključni problem opozicije, na koji je ukazivano i pri analizi prethodnih izbornih ciklusa, činjenica da se glasovi opozicije stalno iznova raspodjeljuju među opozicionim strankama i da opozicija ne ulazi u biračko tijelo DPS-a.

00:32 17.10.2016.

Mandić: Opoziciji 41 mandat

Na osnovu 90 posto prebrojanih glasova, opozicija i dalje ima većinu, odnosno 41 poslanika u parlamentu, saopštio je nosilac liste Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

On je ocijenio da današnji izbori nijesu bili fer i demokratski.

“Vlada izbornog povjerrnja nije obezbijedila slobodne izbore”, istakao je Mandić.

On je saopštio da će DF sjutra inicirati sastanak sa svim opozicionim strankama o prelaznoj vladi.

“Oslanjamo se isključivo na rezultate naših predstavnika”, istakao je Mandić, dodajući da se mora prebrojati svaki glas.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG