Dostupni linkovi

Izborni rezultat potvrda prozapadne orijentacije Crne Gore


Đukanović proglasio apsolutnu pobjedu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Đukanović proglasio apsolutnu pobjedu

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, prema nezvaničnim podacima, nijedna partija nije osvojila apsolutnu većinu, što znači da nijedna lista ne može samostalno da formira vlast.

Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 35 mandata. Demokratski front 18, Velika koalicija Ključ devet mandata koliko i Demokratska Crna Gora.

Socijaldemokratska partija osvojila je četiri mandata, Bošnjačka stranka dva koliko i Socijaldemokrate a Hrvatska građanska inicijativa jedan mandat. Zbirna izborna lista albanskih partija osvojila je takođe jedan mandat.

Preliminarne projekcije CEMI (Centar za monitoring i istraživanje) DPS-u daju mandat više, odnosno 36, dok su projekcije za ostale partije gotovo identične kao kod CDTa.

Ovakav rezultat praktično znači da buduća vlada neće moći da bude formirana bez manjinskih partija koje su svih ranijih godina tradicionalno bile u koaliciji sa DPS-om Mila Đukanovića.

(Video: Izborni dan obilježilo je hapšenje grupe iz Srbije zbog "sumnji za terorizam")

Crna Gora: Privođenje osumnjičenih na saslušanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje kaže za RSE da su građani pokazali da žele promjene, ali se ispostavilo da je to ovoga puta bilo nedovoljno da bi DPS primoralo da ubuduće pravi veće ustupke i promjene dosadašnjeg pravca djelovanja:

"DPS jeste dobila većinu sa svojim tradicionalnim partnerimam, ali treba podvući i da je ta većina daleko manja nego što je bila 2012. godine ili na drugim prethodnim izborima što je, naravno, i jedna vrsta opomene za sam DPS da treba da mijenja mnogo značajnije i sadržajnije svoj pristup i politiku a i kadrove", ističe Uljarević.

Uljarević kaže da je učinak opozicije različit:

"Neki su ostvarili rezultat daleko iznad očekivanog, odnosno onog što je javnost očekivala. Mislim da u tom segmentu najbolji rezultat bilježi Demokratski front kao antipod DPS-u, ali rezultatom svakako treba da budu zadovoljni i Demokrate i Socijaldemokratska partija (SDP) koja je bila pod žestokim udarom DPS, a na drugoj strani i DF-a. Mislim da je rezultat SDP njihova najteža pobjeda u smislu opstanka partije i daljeg parlamentarnog djelovanja", ocjenjuje Uljarević.

Klimava većina

Politički analitičar Zlatko Vujović kaže za RSE da većina koju bi, kako se očekuje, DPS formirala sa manjinama i Socijaldemokratama Ivana Brajovića, ukoliko pređu cenzus, bila klimava:

"To će biti koalicija koja neće biti dovoljno stabilna i ovo nije neka većina koja će značiti DPS-ovu apsolutnu dominaciju na koju smo navikli ranije. To će uticati da DPS koriguje svoje ponašanje i politike koje je imao do sada, jer ovakva politika kakvu je DPS do sada vodio ne može dobiti apsolutnu većinu. Bez obzira na sve resurse kojima raspolaže, DPS ne može da pređe 'magičnu' cifru. Vidjeli smo da su DPS i SD zajedno osvojili, ako se potvrde sadašnji podaci, 38 mandata što je lošije nego od onog što je na prošlim izborima DPS uradio sa SDP-om", ocjenjuje Vujović.

Rezultati parlamentarnih izbora pozitivno će uticati na dalje integracije Crne Gore u NATO, ocijenio je za RSE predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera, dodajući da je na izborima ostvarena pobjeda demokratske, evropske, prozapadno orjentisane Crne Gore.

(Video: Zatvaranja birališta u Podgorici)

Crna Gora: Zatvorena birališta, u Podgorici mirno
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

"Nakon svega možemo reći da ćemo u parlamentu imati stabilnu većinu koja će donijeti odluku da Crna Gora postane članica NATO, odmah nakon ratifikovanja svih 28 zemalja članica. Tako da možemo tvrditi da Crna Gora kreće boljom putanjom. Ovo je ujedno obaveza za vladajuću DPS da ubuduće poradi na svojim kadrovima i kadrovskim rješenjima kako bi na što kvalitetniji način mogla obaviti sve ono što je pred nama. A pravi posao tek počinje kada je u pitanju i NATO i EU",, rekao je Kentera.

Kroz izbornu kampanju, ali i prije nje, postavljalo se pitanje da li će odluka o članstvu Crne Gore u NATO biti donesena u parlamentu ili na referendumu.

Kentera smatra da sada ne bi više trebalo da bude dileme oko modela odluke o članstvu u NATO:

"Naš stav je uvjek bio jasan, da odluka treba da bude donesena u parlamentu. I ja mislim da nakon novog saziva Skupštine postoje svi preduslovi da se odluka donese u parlamentu. Naravno da će biti pokušaja od strane Rusije da progura, na neki način, tu priču oko referenduma. Ali treba da znaju da je ovo za njih izgubljena borba i da jednostavno treba da dignu ruke od Crne Gore. I da čestitaju, na kraju krajeva pobjedu i da se pomire sa tim da je Crna Gora dio zapada postala sa pobjedom, naglašavam, zapadno orjentisane Crne Gore", saopštio je Kentera.

Na izborima koji su imali visoku izlaznost od preko 70 posto, predstavnici relevantnih NVO zabilježili su brojne propuste i neregularnosti, dok su iz Državne izborne komisije kazali su da nije bilo ozbiljnih kršenja izbornih pravila koji bi uticali na to da se ponovi glasanje na nekom od biračkih mjesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG